Republica Moldova, un stat eşuat la limesul dintre EST şi VEST. Încă o victorie de etapă a Kremlinului?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circul politic din ultimele zile de la Chişinău confirmă încă odată falimentul statului frate dintre Prut şi Nistru, care este condamnat să reziste într-o zonă gri la graniţa dintre EST şi VEST.

Bătălia dintre oligarhul Vladimir Plahotniuc şi alianţa de conjuctura formată între Blocul ACUM şi  PSRM are un singur câştigător: Federaţia Rusă, în timp ce UE este doar un simplu spectator, iar România nu mai contează demult pe eşichierul vieţii politice de la Chişinău.

În aceste zile o puzderie de analişti controlaţi din zona de intelligence şi pseudo unionişti de pe Facebook (unii controlaţi de la Chişinău) agită spiritele la Bucureşti şi deplâng totodată situaţia de la Chişinău de parcă războiul hibrid dintre oamenii oligarhului Vladimir Plahotniuc şi ai Kremlinului, în care a intrat nefericit şi Blocul ACUM, a început în aceste zile. În Republica Moldova, lupta pentru putere şi partajarea controlului instituţiilor şi implicit a resurselor a început încă din toamna anului 2015, odată cu eliminarea lui Vladimir Filat, şi impunerea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte al R.Moldova, cu girul direct al Kremlinului.

Ca de fiecare dată, Bucureştiul este oarecum surprins de situaţie şi-n afara oricărui joc în spaţiul dintre Prut şi Nistru, după ce în ultimii 30 de ani serviciile au cheltuit bani şi resurse pe "oameni cu dublă comandă", care nu au reuşit să stabilească punţi de legătură solide în avantajul statului român. Să nu mai amintesc acum de celebrul scandal din jurul "Grupului de Evidenţă" izbucnit în toamna anului 2007 sau de celebrul caz al fostului consul acoperit SIE la Chişinău, Ion Nuică.

În momentul de faţă, Vladimir Plahotniuc încearcă să reziste în faţa asaltului din plenul moldav al alianţei "în contra naturii" dintre Blocul ACUM şi PSRM, folosindu-se de instituţiile statului moldovean pe care încă le mai contrealează: Curtea Constituţională, SIS şi Ministerul de Interne. Deşi părea imposibilă o alianţă între PSRM şi Blocul ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase au ales să îşi rişte viitorul politic prin asocierea cu Igor Dodon şi Moscova, pentru destructurarea cu orice preţ a regimului oligarhic condus de Vladimir Plahotniuc. De pildă în Ucraina, regimul lui Petro Poroşenko a fost învins democratic prin votul cetăţenilor care au ales un comediant: Volodimit Zelenski.

Nu ştiu dacă liderii ACUM au înţeles riscurile alianţei tacite cu oamenii Kremlinului, însă în Republica Moldova următoarele ore şi chiar zile vor aduce o schimbare, diferită de cea începută în aprilie 2009, când stradă l-a dat jos pe comunistul Vladimir Voronin. Atunci ca şi acum mizele sunt uriaşe, iar Federaţia Rusă va face orice îi stă în putinţă să se folosească de imaginea Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase, pentru a crea senzaţia Occidentului că vor avea în faţă  un guvern pro-european şi totodată îi va ameninţa constant cu marota federalizării statului dintre Prut şi Nistru.

O serie de politicieni români cu interese electorale la Chişinău par că nu au înţeles gafa de proporţii pe care a făcut-o Blocul ACUM prin asocierea cu oamenii Moscovei, în războiul pentru preluarea unei puteri care le va aduce o multitudine de riscuri uriaşe. În primul rând, probleme de finanţare, criză economică şi un control direct şi atent al Kremlinului.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite