Republica Băluţă. Primarul Sectorului 4 taie şi spânzură: paza la şcoli, chioşcurile de ziare, bursele elevilor sau modalitatea de plată a taxei pentru gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Băluţă- FOTO David Muntean
Daniel Băluţă- FOTO David Muntean

Urmaşul lui Piedone la şefia Primăriei Sectorului 4 se transformă, pe zi ce trece, într-un mic dictator. Ridicarea abuzivă a chioşcurilor de ziare se alătură altor gafe marca ”Daniel Băluţă” precum eliminarea serviciilor de pază din şcoli şi tăierea burselor pentru elevi.

Conflictul dintre difuzorii de presă din Sectorul 4 şi primarul Daniel Băluţă a izbucnit, ieri dimineaţă, după ce angajaţii primăriei au trecut la demolarea chioşcurilor de ziare.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti, cinci chioşcuri de ziare au fost ridicate în noaptea de marţi spre miercuri şi alte două în dimineaţa de marţi. Justificarea lui Băluţă stârneşte râsul: Primăria doreşte să reabiliteze bulevardele unde se aflau acele tonete.

Aruncate la groapa de gunoi

Proprietarii de chioşcuri spun că, până să ocupe Daniel Băluţă scaunul la conducerea Primăriei Sectorului 4, nu au avut niciodată probleme cu autorităţile locale. Acum, însă aceştia reclamă că urmaşul lui Piedone le ridică abuziv chioşcurile.  „Noi avem aceste chioşcuri  de douăzeci de ani. Niciodată nu am avut probleme. Nu  până când a ajuns primar domnul Băluţă. Mie mi-a ridicat două chioşcuri. Ăsta nici autorizaţii anuale de funcţionare  nu vrea să ne dea, deşi noi am cerut conform procedurilor, la fel cum am făcut în fiecare an. Nici măcar nu ni s-a dat vreun motiv pentru care noi nu am fi eligibili pentru a primi  autorizaţia. Noi ce ar trebui să facem acum? Degeaba stăm să le păzim. Cei de la primărie şi poliţia locală ne calcă în picioare la propriu şi tot ni le iau, a declarat, pentru ”Adevărul”, Mihai Dochia, unul dintre proprietarii lăsaţi fără chioşcuri.

Mai mult, angajaţii Primăriei au aruncat tonetele la groapa de gunoi. „Avem marfă în ele de 20.000 de lei. Nu i-a interesat. Ni le-au dus la groapa de gunoi din Sectorul 4. Acolo se poate vedea cum zeci de chioşcuri zac printre gunoaie. Ni s-a spus de către cei de la Primăria Sectorului  4 că motivul mutării îl reprezintă desfăşurarea unor lucrări de reabilitare. Noi nu ne-am opus acestei măsuri şi stabiliserăm cu ei că le vom muta, astfel  încât să nu îi încurcăm cu lucrările. Am plătit o taxă de 2.000 de lei să îmi mut chioşcurile cu macaraua în altă locaţie. După care primesc o notificare în care mi se  comunică faptul că chioşcurile mele vor fi desfiinţate, nu relocate. Eu pentru ce am dat banii ăştia? Ca să mi le ridice la miezul nopţii ca hoţii şi să se bată cu noi“?, se întreabă sarcastic Florea Mihai, un alt proprietar de chioşcuri.

În timp ce chioşcurile erau ridicate, câţiva membri ai Asociaţei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti, printre care şi preşedintele asociaţiei, Ionuţ Nejloveanu, şi soţia acestuia, au protestat faţă de acţiunea Primăriei,  pe care o consideră un abuz.

Bâlbele primarului

Manifestaţia s-a soldat cu violenţe fizice, în urma cărora soţii Nejloveanu au fost ridicaţi de Poliţie. ”Infractorii” au fost audiaţi la Parchet.

În replică, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, Daniel Băluţă recunoaşte că preluarea acestor chioşcuri a fost una în forţă, însă susţine că aceasta s-a manifestat mai degrabă din partea patronilor de chioşcuri. Mai mult, primarul spune că proprietarii au fost anunţaţi că acele chioşcuri,  aflate pe bulevardele ce urmează a fi reabilitate, vor fi mutate, dar numai temporar. „ Noi am anunţat de mai multă vreme că se fac lucrări pe patru bulevarde. Facem „parcări în spic”, lărgim, asfaltăm şi alte lucrări. (…) Eu am dat termen de 40 de zile să termine lucrările. Să zicem cel mult două luni“.

În acelaşi interviu, primarul PSD, a menţionat doar de cinci chioşcuri ridicate, nu de şapte, după cum au afirmat reprezentanţii Asociaţei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti.

Protestul difuzorilor de presă

Florea Mihai a povestit cum câţiva dintre membrii Asociaţiei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti, printre care şi el, au încercat să opună rezistenţă autorităţilor locale în vederea îndeplinirii acestui abuz. Fără niciun folos, însă. Preşedintele asociaţiei, Ionuţ Neşloveanu,  şi soţia acestuia au fost ridicaţi marţi seară de Poliţie, iar ziua următoare au fost duşi la parchet.

Ambii proprietari spun că îl vor da în judecată pe Daniel Băluţă dar şi că, joi, vor închide celelalte chioşcuri de ziare în semn de protest faţă de nedreptăţile comise de autorităţile locale.

Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluţă, a ridicat în ultimele luni peste 50 de chioşcuri de ziare de pe domeniul public din cele aproximativ 100, câte erau înainte ca acesta să ocupe funcţia de primar al Sectorului 4. Acţiunea ar viza punerea în aplicare a unei hotărâri a Consiliului Local din Sectorul 4, adoptată la data de 29 septembrie, „privind întreţinerea/ repararea/ cosmetizarea spaţiilor de desfacere prin care se distribuie presa, cărţile şi produsele de papetărie şi a chioşcurilor prin care se pun în vânzare flori şi aranjamente florale, amplasate pe domeniul public şi privat de pe raza Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti“.

Bucureştenii, nemulţumiţi  de primar

Acţiunile edilului stârneşte nemulţumirea bucureştenilor din sectorul 4, care s-au cam săturat de scandalurile declanşate de Daniel Băluţă. „Este revoltător. Nu toţi oamenii au Internet.  De exemplu, eu rareori deschid televizorul. Domnul primar, nu face decât să ne restrângă dreptul de avea acces la informaţie prin faptul că ne ia chioşcurile“, spune un domn în jur de 50 de ani.  Nici tinerii nu sunt de acord cu decizia lui Băluţă, chiar dacă mulţi dintre ei nu cumpără ziare. „Eu recunosc: nu citesc ziare, dar asta nu înseamnă că n-ar trebui să mai avem chioşcuri în cartier. Sunt oameni cărora le place să citească ziarul. Nu este corect faţă de ei“, este de părere Cristi, un tânăr de aproape 20 de ani.

Supărat şi pe elevi

Problema ridicării chioşcurilor de ziare nu este singura chestiune ce îi revoltă pe cei din Sectorul 4. În preajma noului  început de an şcolar, edilul anunţa că şcolile din Sectorul 4, unde învaţă mii de elevi,  nu vor mai avea asigurate serviciile de pază pe motiv îl costă prea mult.

„ Suntem îngrijoraţi pentru copii noştri. Vedeţi prea bine câte nenorociri se întâmplă în şcoli. Cum să nu ne fie frică? Băiatul meu învaţă la Gheorghe Şincai. Acolo, asociaţia de părinţi a propus să venim cu bani de acasă ca să plătim nişte gardieni să păzească liceul“, mărturiseşte un părinte din Sectorul 4. „Copiii se mai bat între ei. Cine o să intervină? Profesorul? Dar dacă profesorul este violent cu elevii, atunci cine se mai bagă? Domnul primar nu se gândeşte la asta“, afirmă un alt locuitor din aceeaşi zonă.

Acelaşi primar anunţa, în noiembrie, anul trecut, că va tăia din bursele elevilor pentru că nu sunt suficienţi bani la bugetul local. Bursele au fost „ciuntite” în felul următor: bursa de merit - de la 350 lei/lună, la 100 de lei/lună, bursa de studiu - de la 300 de lei, la 100 de lei, bursa de performaţă, de la 500, la 350 de lei. Ulterior, în luna mai, primarul a mai crescut bursele, însă nu la nivelul de dinaintea tăierilor. Concret, acesta a mai dat 100 de lei pentru bursa de merit - ajungând la 200 de lei, şi încă 50 de lei pentru fiecare bursă de performanţă- ajungând la 400 de lei.

Cozi la plata gunoiului

O altă ispravă marca Daniel Băluţă ce îi supără pe locuitorii din Sectorul 4 este că sunt nevoiţi să stea la cozi pentru a achita banala taxă de gunoi. Dacă până în luna aprilie acestui an, taxa era plătită alături de celelalte  cheltuieli de la întreţinere, de atunci, însă, cetăţenii din Sectorul 4 trebuie să o plătească la sediul primăriei.

„La ce ne pune pe drumuri şi să stăm la coadă? Era foarte bine cum era înainte. Taxa pentru gunoi era inclusă în întreţinere. Deci când plăteam întreţinerea, plăteam şi gunoiul“, ne-a declarat un bărbat trecut de prima tinereţe. Alţi locatari sunt ceva mai vehemenţi în privinţa acestei decizii luate de edil. „E cel mai prost primar pe care l-am avut vreodată. Să te pună aşa aiurea pe drumuri e mai mult decât penibil“, ne-a spus un bucureştean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite