Reţea de trafic de droguri cu ramificaţii în Germania, Marea Britanie şi Olanda, destructurată de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au făcut mai multe descinderi
Poliţiştii au făcut mai multe descinderi

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor DIICOT, cu sprijinul Europol şi Eurojust, destructurat o reţea de trafic de droguri, care avea cu ramificaţii în Germania, Marea Britanie şi Olanda.

Anchetatorii au făcut, miercuri, 10 percheziţii la membrii grupării, specializată în transporturi de droguri, cu autotrenuri, în spaţiul european. Pentru destructurarea aceleiaşi grupări, s-a acţionat simultan în Germania, Marea Britanie şi Olanda. Percheziţiile au fost făcute în judeţele Bistriţa-Năsăud (7), Alba (2) şi Neamţ (1).

Din cercetări, a reieşit că liderul grupării ar fi avut legături cu furnizorii de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie.

Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiţi şoferi de autotrenuri cetăţeni români, angajaţi la diverse companii de transport. 

În urma percheziţiilor efectuate, au fost depistaţi liderul grupării şi un alt membru, care au fost conduşi la sediul DIICOT – Structura Centrală, în vederea audierilor.

De asemenea, au fost indisponibilizate 2.250 de euro, 3.000 de lire, 2.000 de lei, un autoturism, telefoane mobile, laptop-uri, cartele SIM, documente, înscrisuri şi însemnări relevante în cauză.
            
Cercetările au fost iniţiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activităţii infracţionale a fost demarată o cooperare internaţională, prin intermediul Europol şi Eurojust, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia şi Olanda.
 

Coooperare cu Europol

Astfel, în aceeaşi cauză, pentru documentarea activităţii infracţionale, s-a acţionat simultan în Germania, în Marea Britanie şi în Olanda.

Acţiunea desfăşurată în Germania s-a finalizat cu reţinerea a doi cetăţeni români şi a unui cetăţean german, care i-ar fi sprijinit în confecţionarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.

În Marea Britanie a fost reţinut un cetăţean străin cu statut de refugiat, care ar fi asigurat distribuţia drogurilor în această ţară.

Autorităţile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetăţean român.

În Olanda a fost efectuată o percheziţie solicitată de autorităţile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.        

Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autorităţile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) şi contrabandă cu ţigări, membri ai aceleiaşi grupări.

Până la data acţiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina şi 55 de kg. de cocaină de autorităţile din Spania, Franţa şi Marea Britanie.

La nivel internaţional, Europol a oferit suport analitic şi operaţional, iar partenerii de cooperare din cadrul BKA Germania,  Guardia Civil-Spania, Poliţia Naţională din Belgia, Poliţia Naţională din Olanda, National Crime Agency şi Metropolitan Police din Marea Britanie, ataşaţii de afaceri interne ai României în Olanda şi de la Europol, precum şi D.E.A. din S.U.A. au adus un aport operativ deosebit de important.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite