Despăgubiri pentru deţinuţii eliberaţi înainte să intre în vigoare "Mica graţiere"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader organizeaza astăzi o întâlnire cu directorii penitenciarelor şi judecătorii din comisiile speciale la discuţii în legătură cu aplicarea Legii prin care se instituie recursul compensatoriu pentru deţinuţi. „Este o incercare inedită de pregătire a punerii în aplicare a unei legi care deja se aplică, prin consultarea directorilor de penitenciare, puşi în faţa unui fapt implinit”, susţin sindicaliştii.

UPDATE Ministrul Justiţiei a declarat, vineri, că Guvernul va stabili cuantumul despăgubirii deţinuţilor care au procese la CEDO şi că acestea se vor putea face eşalonat, din bugetul statului. Toader a dat exemplu Ungaria şi Italia, unde despăgubirile stabilite au fost la 5 euro/zi, respectiv 8 euro/zi.

UPDATE Marian Dobrică, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a declarat în cadrul dezbaterii privind situaţia din penitenciare, că în 2018 vor fi 1.421 locuri noi în închisorile din România.

„Anul viitor ne propunem să dăm drumul la 1421 de noi locuri de cazare în câteva unităţi penitenciare pe care le-am identificat deja. Concomitent, continuăm modernizarea locurilor de cazare la standarde europene existente deja în sistemul penitenciar, încă din această toamnă am dat deja în folosinţă cele 200 de locuri de la Penitenciarul Bacău, în decembrie – 200 de locuri de la Penitenciarul Giurgiu, 500 de locuri în proces de modernizare la Penitenciarul Deva”, a declarat Marian Dobrică, directorul ANP.

Directorul ANP atrage atenţia asupra situaţiilor noi de posibilitate a eliberării condiţionate, ca urmare a intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu.

„Despre cele 3349 de situaţii amintite de domnul ministru, pentru care se deschide vocaţia la liberarea condiţionată – se deschide pentru săptămâna viitoare, asta presupune că, începând de luni şi până vineri, în fiecare penitenciar va fi o muncă titanică. (..) Acum am făcut un pas, i-am pus în libertate. (...) Trebuie să vedem ce se întâmplă în continuare cu aceşti deţinuţi. (...) Există şi un risc, ca aceşti detinuţi să se reîntoarcă în penitenciar”, a mai spus directorul ANP.

Reacţia sindicatelor

„Legea 169 referitor la recursul compensatoriu intră în vigoare pe data de 19 octombrie. Va intra în vigoare, se va aplica la data prevăzută de lege. Pe data de 20, ca să evităm interpretarea, o practică neunitară, am invitat toţi directorii de penitenciare şi judecătorii din comisiile speciale şi vom dezbate legea, vom da o interpretare, cea corectă, unitară", declara la începutul săptămânii ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

„Între timp, în lipsa unui regulament de aplicare, legea este aplicată pe răspunderea directorilor de penitenciare care, împreună cu specialiştii din penitenciare implicaţi în acest proces, îşi asumă practic riscul unor liberări eronate pentru a evita detenţia ilegală. N-ar fi fost nevoie, dacă ministrul Justiţiei ar fi organizat corespunzător aplicarea acestei legi şi dacă acesta n-ar fi întârziat, până în ultima clipă, cu aprobarea unor ordine”, susţin sindicaliştii din Administraţia Penitenciarelor.

Aceştia vorbesc şi despre riscurile legii care prevede eliberarea a mii de condamnaţi din închisori.

„Am prezentat deja potenţialele probleme legate de implementarea acestui act normativ; nu revenim cu aceste detalii, deşi problemele nu au fost rezolvate. Modul de calcul al acestor 6 zile considerate că executate este incert, procedura de punere în libertate nu este clară, apar erori în evidenţă executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient”, mai spun sindicaliştii.

„O estimare bazată pe informaţiile preluate de la colegii din penitenciare arată că directorii de penitenciare deja şi-au asumat semnarea unor decizii administrative de punere în libertate a peste 300 de deţinuţi referitor la care, în urmă aplicării beneficiului celor 6 zile considerate că fiind executate în plus la fiecare 30 de zile de detenţie în condiţii improprii, se constată că au executat în totalitate pedeapsa. În perioada următoare estimăm că peste 1000 de deţinuţi vor fi prezentaţi, în plus, în fiecare luna în comisii de liberare condiţionată, că urmare a aplicării legii susamintite, urmând că instanţele competenţe să decidă în legătură cu propunerile acestor comisii. S-ar impune deci şi modificarea rapidă a unor proceduri de evaluare a deţinuţilor pentru liberarea condiţionată pentru a putea fi gestionată această situaţie fără întârzieri. În consecinţă, vom cere astăzi ministrului Justiţiei să clarifice aspectele legate de interpretarea şi aplicarea actului normativ susamintit şi să-şi asume rezolvarea rapidă a problemelor legate de punerea în practică a acestuia. Vom întreba, de asemenea, dacă şi ce măsuri sunt în plan pentru victimele infracţiunilor. Nici oamenii politici şi nici interpuşii acestora la guvernare nu par preocupaţi de acest lucru, dar considerăm că întrebarea merită pusă acum când se consolidează o justiţie extrem de atentă la binele infractorilor”, subliniază sindicaliştii.

Lider de sindicat la Penitenciarul Târgşor: Legea recursului compensatoriu este o „graţiere mascată”

Liderul Sindicatului Equitas, de la Penitenciarul de femei Târgşor, consideră că legea recursului compensatoriu este o „graţiere mascată”, atrăgând atenţia că multe dintre deţinutele care se vor elibera, în scurt timp se vor întoarce în mediul penitenciar, potrivit Mediafax.

„Legea recursului compensatoriu reprezintă un proces destul de complicat la care se va lucra mult timp de acum, şi noi spunem că nu este o măsură bună pentru sistemul penitenciar, deoarece mare parte din deţinutele care se vor elibera în scurt timp se vor întoarce în mediul penitenciar. În acest moment, nu cunoaştem numărul exact de deţinuţi din penitenciarul Târgşor, care se vor elibera, deoarece sunt probleme la interpretarea acestei legi, la modul de calcul şi aplicare, precum şi la programul informatic care funcţionează cu întreruperi. Administraţia penitenciară nu a trimis din timp acel ordin care stabilea spaţiile pentru care se beneficiază de acele zile câştig”, arată Adrian Grigoroiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite