Andrei Pleşu audiat ca martor în dosarul Mineriadei. Adrian Sârbu, audiat ca inculpat, în acelaşi dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Andrei Pleşu s-a prezentat, joi, la Parchetul General pentru a fi audiat ca martor în dosarul Mineriadei, el fiind ministru al Culturii în iunie 1990. Tot joi, este audiat şi Adrian Sârbu, inculpat în dosarul Mineriadei, alături de alte 17 persoane.

La Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost audiat, joi, Andrei Pleşu, care a dat declaraţii în calitate de martor în dosarul Mineriadei, el fiind ministru al Culturii în iunie 1990.

Procurorii vor să ştie, potrivit Digi 24, dacă la nivelul guvernului de atunci s-au discutat măsurile care s-au luat în Bucureşti cu ocazia acestor evenimente, dar şi înaintea Mineriadei.

„Eu am aflat de prezenţa minerilor vrând să merg la serviciu. Mi-au oprit maşina, m-au percheziţionat, mi-au dat drumul să plec”, a spus Andrei Pleşu la intrarea în sediul Parchetului, totodată, subliniind că nu pricepe situaţia de atunci, dar consideră că „ne-a costat mult”. 

Acesta a mai spus că nu ţine minte să se fi vorbit despre eveniment în Guvern.

„Din câte îmi aduc aminte Guvernul nu se întrunea pentru orice decât restrâns”, a mai spus Pleşu.

Fost şef de cabinet şi consilier al primului-ministru în iunie 1990, Adrian Sârbu a mers la Parchet fiind pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de mai multe persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma.

În dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 23 decembrie 2016,  punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale şi Mugurel Cristian Florescu, general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite