Scrisoare de susţinere a lui Kovesi semnată de 135 de procurori DNA: Cererea de revocare este întemeiată pe neadevăruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O scrisoare de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi a fost semnată de 135 de procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care spun că cererea de revocare din funcţie anunţată joi seară de ministrul Justiţiei este bazată pe neadevăruri, supoziţii şi informaţii din presă neverificate.

Procurorii susţin că singurul scop este ca Laura Codruţa Kovesi să fie îndepărtată pentru o singură vină, aceea că a reuşit să administreze DNA cu tact, curaj şi performanţe. Documentul - care a fost trimis CSM - nu este însă semnat, ci doar se precizează la final că autorii sunt 135 din totalul de 183 de procurori ai DNA.

„Într-adevăr, aşa cum a zis ministrul Justiţiei, lupta anticorupţie nu stă într-un singur om, însă nu putem accepta, ca cetăţeni liberi ai României şi profesionişti ai Dreptului, să asistăm la o cerere de revocare întemeiată pe neadevăruri, pe supoziţii şi pe informaţii din presă, neprobate în niciun fel în locul unei analize legale şi fundamentate. Unicul scop este de a o îndepărta pe Laura Codruţa Kovesi pentru singura vină că a reuşit să administreze această instituţie din care facem parte, cu mult curaj, tact şi performanţe apreciate de numeroşi cetăţeni români, dar şi de comunitatea europeană şi internaţională”, scriu procurorii.

Ei spun că de ani buni există un atac la adresa lor şi la adresa DNA din partea inculpaţilor sau condamnaţilor pentru corupţie, însă ţinta constantă a fost conducerea instituţiei, iar pentru a decredibiliza lupta anticorupţie este nevoie de îndepărtarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţie.

„Să ne imaginăm cu toţii că acest demers al ministrului Justiţiei şi-ar atinge obiectivul şi, de săptămâna viitoare sau peste două săptămâni, Laura Codruţa Kovesi ar fi revocată. Cum am mai putea continua să facem ceea ce facem, cum am mai putea să prindem persoane implicate în acte de corupţie când am şti că, pornind de la logica ministrului Justiţiei, oricând am putea fi acuzaţi în mod nedrept, incorect, pentru anchetele desfăşurate, pentru delicte de opinie sau pentru doar pentru simplul motiv că imaginea României în spaţiul internaţional este afectată de fenomenul corupţiei”, explică procurorii DNA.

De asemenea, ei spun că dacă ar alege să tacă, ar însemna că munca lor a fost în zadar, că nu mai există nicio şansă la normalitate, iar corupţia va deveni „principalul motor al societăţii româneşti”.

Semnatarii scrisorii consideră că acuzaţiile lansate în spaţiul public la adresa DNA reprezintă o încercare de a discredita activitatea procurorilor, având în vedere că atacurile vin de la persoane pe care ei le-au cercetat, le-au trimis în judecată sau au fost condamnate în dosare instrumentate de DNA.

„Am suportat, chiar dacă aceste atacuri ne-au afectat direct viaţa prin impactul emoţional negativ avut asupra noastră, a familiilor noastre, a prietenilor şi cercului de cunoscuţi. Cu toţii am ales să continuăm să combatem corupţia şi să ne urmăm principiile, fiind conştienţi că rezultatul muncii noastre poate reprezenta un element pozitiv în structurarea societăţii româneşti, având ca fundament ideile de normalitate, corectitudine, dorinţă de evoluţie şi progres”, afirmă procurorii.

Scrisoarea este adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorii cerându-le reprezentanţilor acesuia să constate că acuzaţiile sunt nefondate şi au fost lansate doar pentru a discredita instituţia şi pentru a induce opiniei publice ideea că procurorii DNA sunt abuzivi şi lipsiţi de etică.

„Nu intenţionăm, prin acest demers, să cauţionăm vreun act de ilegalitate al vreunui coleg şi avem încredere că sistemul de justiţie şi-a dezvoltat anticorpii necesari pentru a dovedi şi sancţiona orice abatere de la litera legii a unui magistrat procuror. Ceea ce dorim noi este să cerem singurei instituţii abilitate să ne apere independenţa şi reputaţia profesională, să facă ceea ce are în obligaţiile prevăzute de Legea nr.317/2004 – să constate că toate aceste afirmaţii denigratoare la adresa noastră şi a muncii noastre sunt neadevărate şi au ca scop intimidarea celor angajaţi în lupta împotriva corupţiei şi afectarea sistemului de justiţie”, explică procurorii.

Documentul nu este semnat, la finalul acestuia precizându-se doar că autorii sunt 135 din cei 183 de procurori ai DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite