Se mişcă Strada. Cine-i provoacă pe români?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce înaintăm spre iarnă, sunt tot mai multe semne că se mişcă Strada. Manifestaţiile de stradă par iminente şi ne anunţă că protestele populare sunt gata să explodeze oricând. Paiele pe foc sunt puse conştient sau inconştient de faptele, declaraţiile şi intenţiile politicienilor la putere.

Din ceea ce se întâmplă în ultimul timp, pare că asistăm la tot felul de provocări la adresa românilor de rând, provocări menite să stârnească o stare majoră de nemulţumire. Chiar o stare de revoltă.

O stare de revoltă indusă de incompetenţă şi prostie. Unele provocări în aparenţă, par voite, gratuite, voluntare din partea celor care le lansează.

De exemplu, declaraţiile celebrului senator de drept Şerban Nicolae, care aruncă noroi asupra luptătorilor anticomunişti din munţi, din anii 50, precum şi punerea pe acelaşi picior de criminali a lui Churchill şi Stalin. Oare, aceste declaraţii, preluate, înregistrate şi difuzate de presă, ulterior negate de politicianul pesedist în ciuda realităţii, au fost făcute cu bună ştiinţă sau din prostie? Nu ştiu. Dar efectul a fost provocarea unor stări de revoltă, iritare, reacţii dure din partea multor români, care l-au perceput pe marele politician în funcţie ca un fel de ţuţăr bolşevic.

O altă stare de emoţie puternică, completată de frustrare şi de nemulţumire profundă, care a determinat o reacţie puternică a Străzii s-a transmis odată cu împlinirea a doi ani de la tragedia Colectiv. Pe fondul frustrării rudelor victimelor care şi-au pierdut copiii în incendiu, dar şi al supravieţuitorilor acestuia, că procesul judecăţii inculpaţilor încă trenează şi nu s-a făcut dreptate, PSD-ul, partid aflat la guvernare în vremea evenimentului şi considerat vinovat de moartea multor tineri, s-a gândit ca în ziua comemorării să-şi serbeze liderul, pe Liviu Dragnea, în loc să-şi pună cenuşă în cap şi să adopte poziţii decente, normale în astfel de momente.

Atitudinea şi intenţia PSD-ului de a-şi sărbători ayatolahul în ziua comemorării Colectiv a stârnit o reacţie puternică în rândurile multor români, nu doar a celor afectaţi direct de tragedie, reacţii de chemare la ieşirea în stradă, la proteste masive, în săptămânile viitoare.

Pe lângă aceste două provocări  recente, starea de nemulţumire şi frustrare a românilor este puternic alimentată şi de alte lucruri, subiecte, probleme care-i afectează şi preocupă în această perioadă de timp, cum ar fi: modificarea legilor Justiţiei-bătălie încă netranşată între penalii aflaţi la putere şi restul românilor care doresc o justiţie puternică, independentă, nepolitizată şi necontrolată de nimeni; starea critică a Educaţiei naţionale agravată masiv sub conducerea ultimelor guverne roşii şi a aşa numitului ministru „Genunche“; agonizarea continuă a Sănătăţii românilor, sub ministeriatul unui doctor care pare că nu cunoaşte realitatea completă şi corectă a domeniului pe care a fost pus să-l însănătoşească.

Aceste probleme majore care-i nemulţumeşte pe români alături de altele provocate de guvernarea actuală-care nu doar că le-a scumpit viaţa de zi cu zi, ci le-a făcut-o un calvar cotidian-scumpiri în avalanşă, proiecte de legiferare controversate, măsuri antipopulare, fiscalitate excesivă, birocraţie fără margini - îi determină pe români să iasă în stradă.

De asemenea, corupţia nemuritoare care, în ciuda activităţii DNA, instituţie atacată la greu, pe toate fronturile, cu toate armele şi cu mulţi bani puşi la bătaie din partea penalilor, este un motiv puternic de nemulţumire şi determinare de a îi scoate în stradă pe români.

Problemele permanente şi nesfârşite ale societăţii româneşti sunt tot atâţia factori de a-i face pe oamenii disperaţi să iasă în strată şi să protesteze.

Însăşi viaţa de zi cu zi, lupta pentru supravieţuire în democraţia noastră originală, care-i propulsează la putere pe corupţi şi penali, este o cauză majoră generatoare de proteste stradale.

Toate semnele ne arată că, în ciuda unei ierni grele anunţate de meteorologi, vom avea temperaturi fierbinţi la nivelul străzii din partea românilor nemulţumiţi de starea lucrurilor din ţara noastră. Şi când Strada se mişcă înseamnă că în România viaţa nu este roz, economia nu duduie, populaţia se simte batjocorită, umilită şi ameninţată, dreptatea este o himeră şi viaţa oamenilor de rând este permanent pusă în pericol.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite