CCR a respins sesizările USR pe cele trei legi ale Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legile Justiţiei, luate miercuri în dezbatere
Legile Justiţiei, luate miercuri în dezbatere

Curtea Constituţională a respins cele trei sesizări ale USR pe modificarea a trei acte normative: Legea privind organizarea judiciară, Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legea privind funcţionarea şi organziarea CSM, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

Potrivit sursei citate, juriştii USR au găsit motive de neconstituţionalitate faţă de sesizările deja depuse la CCR de Curtea Supremă şi PNL pe legile justiţiei.

De exemplu, anunţau cei de la USR, la data depunerii sesizărilor, ÎCCJ nu a invocat în sesizare motive extrinseci, de procedură, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, în timp ce USR a arătat în sesizare că cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei au fost adoptate cu încălcarea principiului bicameralismului şi principiului respectării legii, precum şi cu încălcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului.

De asemenea, juriştii USR au arătat în sesizare că proiectele încalcă obligaţiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte motivele intrinseci de neconstituţionalitate, USR a contestat în plus faţă de ÎCCJ separarea strictă a carierelor judecătorilor şi procurorilor şi diminuarea atribuţiilor plenului CSM în favoarea secţiilor separate.

„Transferul atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii de la Plen către secţii a fost aspru criticat şi în doctrină, considerându-se că această manevră neconstituţională sporeşte posibilitatea ca deciziile să fie influenţate de factori externi, provenind din sfera politică”, se arată în sesizarea formulată de Uniunea Salvaţi România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite