Singurătatea luptătorului pentru dreptate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Petic

Luni seara, Andreea Sârbu, judecător la Judecătoria Sectorului 1, a protestat singură pe treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti în ciuda jandarmilor zeloşi care au încercat să o intimideze şi să o determine să renunţe la protest.

Aceste acte singulare de curaj şi demnitate m-au uimit întotdeauna şi mi-au redat încrederea în umanitate, mi-au sporit speranţa că încă nu este totul pierdut. Gestul doamnei judecător nu este unul de paradă, nu a căutat publicitatea, nu a fost un gest de PR, ci pur şi simplu a făcut ceea ce a considerat firesc să facă: să continue să protesteze, să nu părăsească deja celebrele trepte ale Palatului de Justiţie, unde magistraţii protestează împotriva încercărilor disperate ale PSD de a subjuga Justiţia.

Laura Codruţa Kovesi a plătit cu funcţia pentru faptul că a încercat să facă dreptate în această ţară. Se încearcă aceaşi manevră cu Augustin Lazăr, chiar dacă deocamdată nereuşită.

Nu doar în România, ci şi în multe alte ţări avem de a face cu încălcări grave ale libertăţii şi ale dreptului la exprimare, coroborate cu o amplificare a abuzurilor autorităţilor care au ajuns să folosească sistemul de justiţie ca pe un instrument de poliţie politică. Rusia, Turcia, Republica Moldova, dar şi Ungaria şi Polonia sunt doar exemplele cele mai la îndemână.

În Republica Moldova, un luptător pentru dreptate şi adevăr, Gheorghe Petic, îşi aşteaptă mâine sentinţa într-un proces politic, o adevărată mascaradă, o răzbunare a regimului criminal al lui Plahotniuc pentru dezvăluirile sale privind schemele de contrabandă cu ţigări. Într-un stil pur mafiot sunt pedepsiţi cei care încearcă să dezvăluie escrocheriile banditeşti ale regimului Plahotniuc.

Acelaşi regim care a expulzat dascălii turci, care au şi fost condamnaţi la ani grei de către alt regim criminal, cel al lui Erdogan. Astfel de cazuri nu sunt singulare în Republica Moldova.

Aşa cum este de aşteptat, regimul Dragnea nu suflă o vorbă despre nedreptăţile şi nelegiuirile care au loc dincolo de Prut. Ba chiar, modul mafiotic de a acţiona al lui Plahotniuc pare să reprezinte o sursă de inspiraţie pentru „micul mafiot“ teleormănean de la noi, condamnat într-o primă instanţă şi judecat în alte procese.

Andreea Sârbu, Gheorghe Petic şi dascălii turci sunt oameni care au luptat şi luptă pentru libertatea şi dreptatea noastră. Nu este suficient să îi admirăm, să îi lăudăm pentru curajul şi demnitatea lor. Este necesar să fim alături de ei, să îi sprijinim, să ieşim şi noi, la rândul nostru, în pieţe pentru a lupta pentru libertatea şi dreptatea noastră.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite