Sondaj: Basarabenii vor şi cred că Republica Moldova se va uni cu România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, prin acordul voit al poporului român de pe cele două maluri ale Prutului, un Sondaj de Opinie vine să arunce toată proganada antiromânească în aer : românii basarabeni Vor Unirea cu România şi Cred că acest lucru se va înfăptui. Vorbim de o majoritate în creştere, ca urmare a acţiunilor de informare făcute de statul român şi societatea civilă.

Sondajul a fost realizat de Centrul Român pentru Studii şi Strategii. Acesta a fost prezentat parţial la ora 12.00 în cadrul unei Conferinţe ţinute în Palatul Parlamentului.

Institutul a fost primul din România care a afirmat în anul 2012 că trei din patru români Vor Reunirea României cu Republica Moldova, aceste valori fiind ulterior confirmate şi de către alte Institute de Cercetare.

Pentru prima oară în Republica Moldova se face un asemenea sondaj şi pe tot teritoriul Republicii Moldova, excepţie regiunea transnistreană şi Găgăuzia(oricum aceasta din urmă are un număr mic de locuitori pentru a putea influenţa puternic valorile prezentate).

Eşantionul ales este reprezentativ pentru teritoriul Republicii Moldova, fără zonele prezentate mai sus, cu o eroare tolerată  de +/- 2,5% , la un nivel de încredere de 95%.

Regiunile Găgăuzia şi transnistria au fost eliminate deoarece acestea se află sub control militar rus sau sub o conducere pro-rusă, iar libertatea de exprimare în aceste părţi este practic inexistentă, fără a mai vorbi de fluxul dezinformaţional continu.

În anul 2011 o prospectare realizată de către Institutul Republican spune că 29% din cetăţenii Republicii Moldova sunt favorabili ideii de Unire cu România. Iată că pe măsură ce ne îndepărtăm de perioada comunistă şi în urma acţiunilor comune de informare ale societăţii civile de pe cele două maluri ale Prutului, s-a ajuns în primăvara lui 2014, la 96 de ani de la Unire, ca majoritatea românilor basarabeni că Creadă că Unirea se va Înfăptui şi Vor ca aceste lucru să se realizeze.

După revoluţia din 2009 în care tinerii au ieşit în stradă să ceară căderea comuniştilor şi Unirea cu România(a se vedea materialele Video din acea perioadă) nu s-a mai realizat un astfel de sondaj.

Cercetările telefonice nu sunt edificatoare deoarece cetăţenii nu răspund sincer, ca urmare a faptului că nu cunosc cine se află de dincolo de fir şi există o suspciune legată de o astfel de interdievare.

Vă prezint rezultatele cele mai importante ale cercetării:

1. Credeţi că Reunirea României cu Republica Moldova s-ar putea realiza sau nu?

sigură că da - 20% , cred că da - 34%, cred că nu-25%, sigur că nu-7%, nu ştiu, nu răspund - 13%

Observăm astfel că 54% dintre românii basarabeni Cred că cele două state româneşti se vor Reuni.

image

2. Ce poziţie aveţi faţă de Reunirea dintre România şi Republica Moldova?

categoric pentru - 27%, mai degrabă pentru-25%, mai degrabă împotrivă - 20%, categoric împotrivă - 12%, mi-e indiferent -11%, nu ştiu, nu răspund - 4%

Observăm de asemenea că 52% au o atitudine favorabilă faţă de ideea de Reunire. Şi mai interesant este că valoarea celor care sunt categoric pentru Unirea cu România este de două ori mai mare decât cei care sunt categoric împotrivă.

image

3. Care credeţi că ar fi principalele avantaje pe care cetăţenii Republicii Moldova le-ar putea avea ca urmare a reunirii cu România(100% afirmativ)?

41%- libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul Uniunii Europene, 38% - accesul liber la locurile de muncă din România şi Uniunea Europeană,  dezvoltarea economiei 29%,  pensii şi salarii mai mari - 19%

4. Care este limba pe care o vorbiţi cel mai des?

limba română -59%, limba moldovenească -26%, limba rusă-8%

5. Consideraţi că termenii limba română şi limba moldovenească definesc?

aceeaşi limbă -61%, două limbi diferite 29%

Întregul material îl veţi putea descărca în curând de aici.

P.S. În data de 30 martie 2014 în cadrul emisiunii VoxPublika de la Publika TV s-a realizat un sondaj telefonic-sms. La întrebarea Trebuie Moldova să rămână stat independent 48% au răspuns că NU. Această valoare este foarte aproape de cele scrise mai sus. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite