Starea răniţilor din Colectiv. Medic: „Când sunt conştienţi, pacienţii cred că se află în club şi devin agitaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 133 de persoane rănite în urma tragediei din clubul Colectiv au rămas înternate în 11 spitale din Bucureşti, peste 80 dintre ei fiind în stare critică sau gravă. Dacă starea celor mai mulţi dintre pacienţi a rămas neschimbată, în cazul unora din ei medicii au putut observa o îmbunătăţire.

La fel ca în zilele precedente, şi miercuri s-a lucrat la foc continuu în blocurile operatorii, echipe formate din câte şase-şapte medici chirurgi încercând să le îmbunătăţească starea de sănătate victimelor.

„Unii dintre colegii noştri abia au reuşit să treacă pe acasă pentru a se schimba. Dar cu toate acestea reuşesc încă să facă faţă suprasolicitării din aceste zile, cu atât mai mult cu cât au beneficiat, încă de la începutul săptămânii, şi de sprijinul medicilor francezi, israelieni şi turci”, au explicat managerii din spitalele unde sunt internaţi tinerii arşi în clubul Colectiv.

Operaţii pe bandă rulantă

La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dat ieri asigurări că medicii au la dispoziţie cantităţi suficiente de sânge, dar şi dispozitivele medicale necesare pentru a-i trata corespunzător pe răniţi. Informaţia a fost confirmată şi de profesorul Ioan Lascăr, şeful Clincii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul Floreasca din Capitală, unde sunt în continuare spitalizaţi 14 răniţi.

„Evoluţia lor este liniară, nu avem modificări spectaculoase. Avem şase bolnavi critici, iar restul sunt bolnavi grav. Un singur pacient nu este intubat”, a declarat profesorul Ioan Lascăr, adăugând că ieri le-au fost înlăturate în măsură importantă ţesuturile moarte tuturor pacienţilor.

Starea unuia dintre cei 21 de pacienţi internaţi la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ se agravase miercuri, potrivit medicului Florin Bica. Tot aici, cinci pacienţi erau miercuri în stare critică, cinci în stare foarte gravă, în timp ce şase răniţi erau stabili.

A retrăit coşmarul după ce a fost detubat

La Spitalul Militar, şase din cei 12 răniţi erau în continuare în stare critică. Potrivit managerului Florentina Ioniţă, pacientul care fusese detubat marţi a fost intubat la loc după ce atunci când a devenit conştient a fost convins că se află în club Colectiv devenind foarte agitat.

10 din cei 14  pacienţi care se află la Spitalul Elias erau în continuare pe secţia de terapie intensivă, prognosticul medicilor cu privire la şansele lor de recuperare fiind unul rezervat. Ceilalţi patru erau internaţi pe secţia de chirurgie, după cum a declarat profesorul Doina Dimulescu, managerul unităţii medicale. Veştile bune au venit de la Spitalul SRI, unde evoluţia celor doi cetăţeni spanioli dar şi a celorlalţi doi răniţi se îmbunătăţise. În schimb, ceilalţi doi răniţi internaţi la Spitalul „Agrippa Ionescu” erau, în continuare, în stare foarte gravă.

În Spitalul Universitar mai erau 19 pacienţi, la Spitalul de Arşi - 26, la Spitalul Grigore Alexandrescu - 7, la Spitalul Sfântul Ioan - 7, la Spitalul Sfântul Pantelimon - 4 şi la Spitalul Gerota - 3.

Unde se pot dona medicamente şi consumabile

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că orice ajutor este bine-venit, dar el trebuie gestionat în aşa fel încât să respecte normele de siguranţă. Astfel, i-a rugat pe cei care vor să doneze medicamente şi consumabile să se adreseze companiei Unifarm, la numărul de telefon  0742.143.751.

Cum a ajuns medicamentul revoluţionar Nexobrid la victimele din Colectiv

Dr. Herman Bercowitz, medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, este cel care a solicitat şi a obţinut pentru victimele incendiului din Colectiv produsul revoluţionar Nexobrid, un medicament pentru îndepărtarea ţesuturilor moarte sau afectate la pacienţii cu arsuri severe, fără să fie nevoie de operaţie.

Originar din Romănia, unde are mulţi prieteni, doctorul Bercowitz a fost imediat informat despre situaţia din România de către preşedintele Forumului B’nai B’rith România, organizaţie al cărei obiectiv este ajutorarea oamenilor în nevoie, inclusiv în catastrofe ca inundaţii, incendii, cutremure, precum şi de familia Lavi, israelieni de origine română, prieteni ai doctorului  şi apropiaţi de premierul israelian. Când a avut loc tragedia de la club, familia Lavi se afla în vizită în România.

Doctorul Bercowitz a fost întrebat de preşedintele B’nai B’rith România despre posibilitatea de a-i trata pe răniţii români în spitalele din Israel, care au o mare experienţă în domeniu. Cum această cerere se poate rezolva doar prin dialog interguvernamental, dr. Berkowitz, dorind să ofere cât mai urgent ajutor şi ştiind despre existenţa Nexobridului, s-a adresat firmei producătoare, MediWound. Aceasta a oferit o sponsorizare, sub formă de ajutor umanitar, trimiţând într-o primă etapă medicamente pentru peste 100 de pacienţi, urmând ca şi în continuare să mai furnizeze medicamentul când stocurile vor fi epuizate.

În plus, firma a trimis şi doi medici experţi din Israel şi Italia pentru a ajuta la tratarea victimelor.  Acest gest de solidaritate vine în completarea unui alt gest asemănător. Profesorul Zeev Rotstein, directorul general al spitalului Tel HaShomer Sheba Medical Center, din zona Ramat Gan, a decis să acorde ajutor victimelor tragediei de la Bucureşti, de la clubul Colectiv, şi a trimis şi o echipă de medici care operează în diferite spitale din Bucureşti. Spitalul din Israel este gata să primească şi răniţi din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite