STENOGRAME „Şosea până la mândra-n poartă“. Cum s-a dat de gol Pendiuc că şi-a asfaltat drumul spre secretara iubită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Pendiuc a fost primarul oraşului Piteşti în perioada 1992-2014
Tudor Pendiuc a fost primarul oraşului Piteşti în perioada 1992-2014

Fostul edil al oraşului Piteşti Tudor Pendiuc a fost interceptat „din greşeală“ de procurori atunci când discuta cu amanta lui despre faptul că a asfaltat, pe banii statului, drumul prin pădure care ducea la casa ei. Anchetatorii îl interceptau pe primarul acuzat de corupţie într-un alt dosar în care, în 2014, a şi fost reţinut.

O echipă de muncitori de la Secţia de reparaţii străzi şi mecanizare lucrări din cadrul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Piteşti a trudit timp de două zile, 17 septembrie - 18 septembrie 2014, la asfaltarea unei părţi dintr-o pădure. Mai exact, vorbim despre prelungirea unui drum până la locuinţa Elenei Carmen Lis, şefa Serviciului Promovare din cadrul Primăriei Piteşti şi bună prietenă cu primarul oraşului, Tudor Pendiuc.

Practic, procurorii DNA care cercetează acum acest caz spun că muncitorii au asfaltat o suprafaţă de 506,5 metri pătraţi, care nu prezenta şi nu prezintă nici până în prezent indicator rutier stradal, constituind, pur şi simplu, o intrare în pădure dinspre strada Aleea Seneslau din Piteşti. Ulterior, pentru a ascunde urmele, asfaltarea ilegală urma să fie trecută ca fiind executată pentru o stradă din apropiere, Aleea Căminelor.

Întreaga lucrare a fost coordonată de Florentin-Mircea Branişte, şeful ADP, care a coordonat inclusiv transportul materialelor necesare (mixtură asfaltică) şi deplasarea unor utilaje de asfaltare.

Instigarea la abuz în serviciu

Toate aceste detalii apar în dosarul de la Tribunalul Argeş în care fostul edil Tudor Pendiuc este judecat pentru că l-ar fi instigat pe şeful ADP să asfalteze acest drum. Acuzaţia adusă de procurorii DNA lui Branişte este de abuz în serviciu, iar prejudiciul produs primăriei pentru această asfaltare se ridică la 27.747 de lei. Acesta a fost însă achitat deja de şeful ADP în timpul anchetei.

Ce nu ştiau cei implicaţi în această operaţiune secretă, era că procurorii DNA îi monitorizau. Din „greşeală”. Concret, anchetatorii au avut madat de interceptare într-o altă anchetă deschisă împotriva lui Pendiuc. Mai exact, interceptările sunt din luna septembrie 2014, iar în noiembrie 2014, procurorii DNA l-au reţinut pe Pendiuc pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul „Publitrans”.

„Se putea mai bine, da’ de!”

Astfel, din stenogramele discuţiilor lui Pendiuc se vede cum acesta punea presiune pe Branişte să „construiască lucrarea”. Când s-a dat drumul la asfaltarea drumului, primarul i-a cerut şefului ADP să trimită special la faţa locului un om care să verifice stadiul de întărire al asfaltului turnat: „Ia ziceţi-mi şi mie: pân’ la ce oră trebuie ţinut…blocat drumu’ ăla?”. „Au terminat, înţeleg ă… până pe la ora cinci,  au terminat… Măcar vreo două ore. Pă la şapte, aşa...”, era prompt Branişte. 

Pendiuc discuta şi cu prietena şi subordonata sa, Elena Carmen Lis, beneficiara acestui drum. Tânăra era supărată, „sunt nervoasă de nici nu vă puteţi imagina”, pentru că unul dintre vecini era nemulţumit de calitatea lucrării: „«E… doamna Carmen, ca la români. Se putea mai bine, da’ de! Aşa… e la români»”, i-ar fi reproşat femeii un vecin care ştia pentru cine a fost asfaltat drumul.

Aceasta nu s-a putut abţine şi i-a aruncat cârcotaşului: „«Păi, domne, dumneata ştii că aici am făcut treaba asta şi c-aici era... aici este privat şi că trebuia să plătim din buzunar ca să facem treaba asta?» Şi io’: «E gratis ca să nu mai înoţi în pământ, prin pământ şi… şi spui că era loc de mai bine?». Na! Proştii! Proştii bălţii! (…) Da, mă, iubitu’, mă. Da, mă, iubitu’ şi dacă nu m-a enervat ăsta, mă, iubitu’, mă. Mă iubitu’, cum poţi fi atât de bou? Acum nu schimb eu oamenii, că nu asta mi-am propus, să m-apuc să-l educ”,
i se plângea Carmen Lis primarului Pendiuc.

„Lasă-i dracu’, nu te mai enerva”

„Eu i-am spus doar: «Băi, domnu... dumneata ştii cine, că... cine a făcut asta? Domne, io’ am făcut treaba asta. Şi asta... este  făcută... moca (gratis în argou – n.r.). Moca, dacă ştii ce e aia, moca. Păi cum, măi, cum poţi dumneata să spui când ă... că nu este bine făcut când dumneata înoţi prin pământ, până intri ă... pă treptele casei?»”, povestea furioasă femeia.

„Iubăriţă, lasă-i dracu’ nu te mai enerva, fir-ar ai dracu’ de proşti, că nu merită să te enervezi. Ăsta e… un păcate amărâte că dacă… stătea dracu’, avea cizme pe acolo, n-avea pantofi. Dă-i dracu’. Iubire, nu te s... Dă-i dracu’... Ce-or zice, or zice. Bine că e făcut acolo, bine că s-a rezolvat. Acuma... mai vedem şi cu partea ailaltă şi gata... cu intrarea cu... (neinteligibil)”, era împăciuitor Pendiuc.

Mandatele lui Pendiuc

Politicianul a fost primar al oraşului Piteşti timp de 6 mandate, din 1992 până în 2016. În iunie 2016, Pendiuc a candidat ca independent şi a pierdut alegerile pentru Primăria Piteşti la o diferenţă de 327 de voturi faţă de Cornel Ionică (PSD). Nu s-a obişnuit cu ideea, iar în decembrie 2016 a candidat pentru un loc în Camera Deputaţilor pe listele ALDE, dar fără succes.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite