Reacţia CEO-ului Raiffeisen, Steven van Groningen, după ce Liviu Dragnea a spus că i se pare incorect să participe la proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank România FOTO Adevarul/ Eduard Enea
Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank România FOTO Adevarul/ Eduard Enea

Afacerile au nevoie de un mediu predictibil, fără schimbări de legislaţie făcute peste noapte, argumentează Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank România, prezenţa sa la protestele din Piaţa Victoriei, faţă de Ordonanţa privind modificarea codurilor penale. Asta, după ce Liviu Dragnea ar fi spus că este incorect ca un cetăţean străin, preşedinte al unei bănci străine, să se manifeste împotriva Guvernului.

CEO-ul Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, a postat luni un mesaj pe Facebook prin care îşi motivează alegerea de a fi prezent în fiecare seară la protestele din Piaţa Victoriei. Acesta a spus că îi pasă de ţara în care locuieşte, dar şi de viitorul copiilor lui, iar, în calitate de preşedinte de bancă, îi pasă de familiile de români care care depind de salariul de la bancă, dar şi de milioanele de clienţi. 

Mai mult, acesta a subliniat că afacerile au nevoie de un mediu predictibil, fără schimbări de legislaţie făcute peste noapte, iar orice schimbare trebuie discutată cu părţile afectate.

„Marţea trecută, seara, mă sună unul dintre copiii mei. “Tata! Ai auzit?” Şi îmi povesteşte despre ordonanţe. ”Mergem în piaţă! Veniţi şi voi?”

Era târziu şi am lăsat copiii să se ducă singuri.

Miercuri am înţeles mai bine despre ce este vorba. Aveam 30 de musafiri acasă, dintre care mulţi s-au grăbit să ajungă în piaţă. Era târziu când am ajuns şi noi, iar în partea opusă a pieţei erau deja incidente pe care forţele de ordine încercau să le aplaneze. Aşa că nu am stat mult. Totuşi am rămas impresionat de ce am vazut şi ne-am dus în continuare în fiecare seară, cu familia.

Prezenţa mea acolo este o decizie personală. Înainte de a fi preşedinte de bancă sunt tată şi îmi pasă de viitorul copiilor mei şi al tarii în care locuiesc. Nu cred că din acest punct de vedere există vreo diferenţă faţă de cei cu care m-am întâlnit acolo - clienţi, prieteni, parteneri de afaceri, antreprenori, sportivi, încă o campioana olimpică, angajaţi. La fel ca în cazul lor, dorinţa mea pentru un viitor mai bun pentru copiii mei, într-o România mai prosperă, este total legitimă.

Înteleg că faptul că îmi pasă de ceea ce se întamplă în Romania, ţară unde am locuit 20 de ani şi care pentru mine este acasă, îi deranjează pe unii. Am văzut reacţii de indignare de la politicieni, declaraţii că ”nu este corect” să mă aflu acolo.

Da, sunt şi preşedinte de bancă. În acest rol, îmi pasă de cele 5.500 familii de români care depind de salariul de la bancă, îmi pasă de viitorul lor, dar şi de cele 2 milioane de clienţi care ne-au încredinţat economiile lor şi de cele 30.000 de companii finanţate de bancă.

Politicienii nu ar trebui să fie surprinşi de poziţia mea. De cel puţin 10 ani am acelaşi discurs.

Pentru a crea valoare, pentru a creşte productivitatea care ne va permite să plătim salarii mai mari avem nevoie de un sector privat performant. Afacerile au nevoie de un mediu predictibil, fără schimbări importante de legislaţie făcute peste noapte. Orice schimbare trebuie discutată cu cei afectaţi, printr-un proces amplu de consultare. Orice propunere legislativă trebuie facută pe baza unei analize de impact - o altă prevedere legală care adesea nu este respectată de politicieni. Mediul de afaceri are nevoie de o perioadă rezonabilă de implementare a legilor.

Cu alte cuvinte, avem nevoie de dialog real, nu doar să ne prefacem că dialogăm.

În ultimii 10 ani s-au schimbat prea puţine din acest punct de vedere. Dialogul este evitat. De ce să ne obosim cu contraargumente, dacă este mult mai simplu să discredităm sau să insultăm orice voce critică?

Ad hominem nu este un semn bun când este vorba despre un proces democratic.

Îmi pasă. De aceea am fost în piaţă. Era de aşteptat că unii vor exploata prezenţa mea într-un mod total previzibil. Este un risc pe care mi-l asum”, a scris van Groningen pe Facebook.

Liviu Dragnea a reacţionat la protestele lui Groningen, considerând că este incorect ca un cetăţean străin, preşedintele unei bănci străine să protesteze faţă de Guvernul României.

”Mi s-a parut mai mult decat incorect ca presedintele unei banci straine, un cetatean strain sa protesteze impotriva Guvernului. Normal ca poate e suparat pentru Legea darii in plata sau pentru alte lucruri pe care noi le-am facut pentru romani”, a declarat Liviu Dragnea, duminică, la Romania TV, potrivit news.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite