Strada caută politicieni!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Devine tot mai clar că revolta Străzii nu are ideologie, nu are culoare politică. Are însă principii, clare: NU CORUPŢIEI, NU INCOMPETENŢEI, NU PLAGIATORILOR, NU NEPOTISMULUI, NU TRASEISMULUI POLITIC, NU DEMAGOGIEI, NU MINCIUNII, etc.

În aceste momente îmi vine în minte un citat din Corneliu Coposu, reperul moral al generaţiei care a luptat în Piaţa Universităţii în 1990 pentru democraţie, libertate, drepturi egale în faţa legii: „Negociem orice, dar nu negociem principii“. Generaţia ′90, vlăguită, deznădăjduită, sufocată şi crucificată de falşi profeţi politici, ce au urmat Seniorului, a preferat să se retragă, să-şi caute drumul în mod individual, să-şi creeze o viaţă personală într-o Românie gri sau să plece din ea. A fost nevoie să apară o nouă generaţie de tineri, la fel de curaţi, la fel de revoltaţi, la fel de hotarâţi şi la fel de uniţi pentru ca strada să vibreze, din nou, şi să-şi impună punctul de vedere. E momentul unei noi reconstrucţii, însă, pericolul ca multe dintre greşelile generaţiei ′90 să se repete este imens.

În primul rând, demisia guvernului Ponta reprezintă doar câştigarea unei bătălii şi nu a războiului. Principiile Străzii enunţate mai sus, nu trebuie negociate! Clasa politică românească este imposibil de reformat în actuala sa structură, toate partidele sunt pline de penali, de traseişti, de fini, de nepoţi, de corupţi. Din acest motiv, trebuie găsite resurse noi pentru a schimba modul în care se face politică şi administraţie publică în România. Strada are soluţii în interiorul ei. Nu este nevoie, în acest moment, de soluţii ideologice sau doctrinare, ci de o nouă ofertă umană, de politicieni noi. Crearea unui partid este un proces legal destul de complicat, însă există o soluţie mult mai uşor de aplicat: candidaturile independente. Exemplul lui Nicuşor Dan trebuie să se multiplice. Susţinerea publică şi electorală a unor astfel de demersuri, trebuie să crească. O PLATFORMĂ A INDEPENDENŢILOR, neînregimentaţi până acum politic, este o necesitate. Implicarea în procesul electoral şi prezenţa la vot a Străzii la viitoarele alegeri locale şi parlamentare este esenţială. Părinţii, bunicii, mătuşile, unchii trebuie convinşi că pentru o Românie normală este nevoie de alţi oameni. Deznădejdea, nepăsarea, indolenţa trebuie înlocuită de implicare, militantism, un control permanent al actului de guvernare. Politicienii au învăţat că timpul lucrează în favoarea lor, că după ce Strada obţine o victorie, se retrage şi nu se mai implică. Vor reveni, astfel, la vechile metehne: CORUPŢIE, IINCOMPETENŢĂ, DEMAGOGIE, NEPOTISM, MINCIUNĂ, etc. Agenda publică a partidelor politice este deja ocupată: Cine face guvernul? Ce miniştri punem? Cu cine ne aliăm? Nu aceasta esta, însă, agenda publică a Străzii. Ruptura dintre actuala clasă politică şi români este imensă. Refacerea legăturii nu poate fi făcută decât de oameni noi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite