UPDATE Dragnea şi Ponta sunt aşteptaţi la Curtea Supremă. Politicienii sunt citaţi în procesele în care au fost trimişi în judecată de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea şi Victor Ponta sunt aşteptaţi, marţi, la Curtea Supremă. Cei doi sunt citaţi în calitate de inculpaţi în dosarele în care au fost trimişi în judecată de procurorii DNA. Şi aceştia nu sunt singurii politicieni care au întâlnire cu judecătorii. Alte nume „celebre” care au termen marţi: Gabriel Oprea, Dan Şova şi Sebastian Ghiţă.

UPDATE 16:35 Gabriel Oprea a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor atât la intrarea, cât şi la plecarea de la instanţa supremă. El a răspuns scurt, doar atunci când a fost întrebat cum vede scandalul legat de moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu: "M-am retras din politică". Fostul vicepremier a plecat în huiduielile protestatarilor, care i-au strigat "Criminalule" şi  "La puşcărie".

UPDATE 11:10 Procesele "CET Govora" şi "Turceni-Rovinari" în care a fost trimis în judecată fostul senator PSD Dan Şova au fost amânate, marţi, de către instanţa supremă. La unul dintre dosare, judecarea cauzei a fost amânată după ce unul dintre magistraşi nu s-a prezentat la şedinţă, pe motiv că este bolnav, iar în celălalt proces avocaţii fostului politician au cerut depunerea mai multor probe.

UPDATE 08.10 Dosarul de mărturie mincinoasă în care este judecat Tăriceanu: Fostul senator PSD Şerban Mihăilescu, acuzat de mărturie mincinoasă

DNA s-a sesizat din oficiu pentru mărturie mincinoasă în cazul declaraţiei date de fostul senator şi secretar general al Guvernului Şerban Mihăilescu în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat în legătură cu retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa. Prin urmare, ICCJ a decis, la termenul de marţi, amânarea cauzei pentru data de 5 septembrie.

În acest dosar, Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă, alături de Prinţul Paul, Remus Truică şi Tal Silberstein.

Nici Dan Andronic şi nici un alt martor în acest dosar, Robert Roşu, nu au venit la termenul de marţi, motiv pentru care a fost solictată citarea lor cu mandat de aducere.

Instanţa a respins amânarea cauzei pentru o altă oră în cursul zilei de marţi, la acelaşi complet fiind programate mai multe dosare.


Inamici în PSD, Liviu Dragnea şi Victor Ponta s-ar putea întâlni marţi pe holurile Curţii Supreme. Asta în condiţiile în care, miercuri, se discută moţiunea PSD de demitere a guvernului Sorin Grindeanu. Tot marţi are termen la Curtea Supremă şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Pentru ca instanţa să nu fie aglomerată, Curtea Supremă a  stabilit ore pentru fiecare dintre procesele în care sunt judecate VIP-uri politice.


Ora 7.30: Are stabilit termen procesul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Este citat ca martor afaceristul Dan Andronic.

Ora 9.00: Termen pentru audierea unor martori în dosarul „CET Govora”. Este vorba de cazul în care fostul senator Dan Şova a fost trimis în judecată în ianuarie 2016, fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. Alături de Şova este judecat şi Mihai Bălan, fost director general al CET Govora, pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Ora 9.00: Curtea Supremă este aşteptată să pronunţe sentinţa definiivă în cazul fostului secretar de stat Ovidiu Puţura. Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe 20 septmebrie 2016 pe fostul secretar de stat din ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura la cinci ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

Ora  9.30: Au loc audieri în procesul „Turceni-Rovinari”, în care sunt implicaţi  Dan Şova şi Victor Ponta. În dosarul „Turceni – Rovinari”, procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la dată faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SĂ (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

Ora 12.00: Este programat procesul în care Sebastian Ghiţă este acuzat că i-ar fi dat mită fostului primar Iulian Bădescu. Cazul este aproape de prima sentinţa. În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu sub acuzaţiile de dare, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Ora 13.00: Încep audierile (sunt secretizate - n.r.) inculpaţilor în dosarul „Limuzina”, Gabriel Oprea şi foştii şefi DIPI.  Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate naţională şi ministru al Afacerilor Interne, este judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ora 15.00: Este programat procesul „Angajărilor ilegale la DGASPC”- Liviu Dragnea în care vor continua cu audierile inculpaţilor. În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Ora 17.00: Procesul „Fermei Băneasa”, Puiu Popoviciu contestă condamnarea la 9 ani. În iunie 2016, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti, la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa", pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite