Tatăl copiilor agresaţi de directoarea de grădiniţă: „I-am dat zeci de mii de euro, în patru ani, ca să-mi terorizeze copiii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii care au depus primii plângere penală împotriva directoarei Grădiniţei Flipper din Bucureşti, acuzată că îi agresa pe copii în unitate, au declarat pentru „Adevărul“ că ambii lor copii se temeau de „directoarea Ana“ şi manifestau comportamente ciudate acasă. Deşi tatăl care a făcut rost de filmare a încercat să discute cu directoarea înainte de a se duce la Poliţie, aceasta, susţine părintele, nu ar fi recunoscut agresiunile.

Directoarea unei grădiniţe private din Capitală, Ioana Ana Neagu, este acuzată că ar fi bătut trei copii din unitate. Secţia 17 de Poliţie din Capitală a deschis o anchetă, la sesizarea părinţilor. Arthur Aşa, tatăl copiilor care apar în imaginile date publicităţii, a povestit, pentru „Adevărul“, săptămâna de chin prin care a trecut pentru a afla ce se întâmpla cu cei doi copii ai săi – o fetiţă de un an şi 11 luni şi un băiat de aproape 6 ani – zilnic, între orele 9.00 şi18.00, cât timp aceştia se aflau în grija angajaţilor de la grădiniţa privată „Flipper” din cartierul Cotroceni, Bucureşti. 

Cum s-a ajuns la ancheta Poliţiei  

Povestea a început de marţea trecută, 15 martie, când Corina şi Arthur Aşa, părinţii celor doi copii, au aflat chiar de la directoare că aceasta „i-a scuturat un pic pentru că nu se mai înţelegea cu ei“. Părinţii nu au crezut, iniţial, că este vorba de o agresiune în toată regulă. Însă comportamentul de acasă al copiilor le-a dat de bănuit că, la grădiniţa în care aveau încredere, s-ar putea întâmpla lucruri care să-i afecteze emoţional şi fizic pe copii. Aşa că tatăl a reuşit să facă rost de imaginile din sistemul de supraveghere instalat în grădiniţă şi a urmărit înregistrările. A făcut capturi foto, iar, a doua zi, a încercat chiar să poarte o discuţie cu directoarea Ioana Neagu, care este şi o apropiată a familiilor celor care-şi lăsau copiii în grija ei.  

„(Fetiţa, n.r.) se trezea din somn plângând, uneori începea să ţipe prin casă, fără absolut niciun motiv, în cele mai neaşteptate momente“

„Nu i-am spus atunci că am urmărit înregistrările, am vrut să văd dacă recunoaşte ceva, am vrut să vorbesc raţional cu ea, să-i pun întrebări indirect, dar femeia nu a recunoscut nimic în faţa mea şi a soţiei mele“, a declarat tatăl copiilor. 

Acasă, însă, fetiţa de nici doi ani manifesta un comportament ciudat, conform spuselor părinţilor. „Se trezea din somn plângând, uneori începea să ţipe, prin casă, fără absolut niciun motiv, în cele mai neaşteptate momente“, a spus tatăl. În tot acest timp, părinţii au încercat să discute cu copiii lor, dar niciunul dintre ei nu povestea ce se întâmpla exact la grădiniţă. Le era teamă şi erau obişnuiţi să creadă că un astfel de comportament agresiv, cu copiii mai puţin ascultători, era ceva normal.  

Până când, vineri, 18 martie, băiatul de şase ani i-a spus tatălui său că directoarea a ţipat, din nou, la sora lui mai mică. Atunci Arthur Aşa i-a telefonat directoarei grădiniţei, cerându-i explicaţii. Ioana Neagu, însă, şi-a justificat comportamentul aruncând vina pe copilă: „nu am ţipat la ea, cred că, mai degrabă, e indispusă pentru că o paşte vreo răceală“ – ne-a povestit tatăl discuţia de la acea vreme cu cea în grija căreia îşi lăsa copiii de mai bine de patru ani. În aceeaşi zi, seara, tatăl a urmărit înregistrările şi a văzut că, într-adevăr, directoarea ţipase la fetiţa lui, în timpul micului dejun.

După un weekend în care s-au sfătuit cu prieteni şi avocaţi, familia Aşa a decis să sune, luni, 28 martie, la Protecţia Copilului – DGASPC Sectorul 6. Însă, cum răspunsurile primite de la lucrătorii de acolo ar fi însemnat formulare de completat şi zile de aşteptare pentru începerea unei anchete, cei doi părinţi au decis să depună plângere direct la Poliţie. Astfel, Secţia 17 de Poliţie din Capitală a deschis o anchetă pentru a afla cu certitudine ce se întâmpla în grădiniţa privată Flipper din Cotroceni, unde 36 de copii veneau aproape zilnic. Cu toate acestea, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Capitalei spun că grădiniţa nu era autorizată şi funcţiona ilegal. 

Tehnici de educaţie brutală 

Corina Aşa, mama copiilor, a fost cea care a depus plângerea, iar tatăl a fost chemat ca martor. Mai sunt şi alţi părinţi care, după ce au văzut înregistrările, s-au dus să depună plângeri, însă unii dintre ei şi le-au retras. „Probabil că le-a fost frică, aşa cum le era frică şi angajaţilor de acolo să vorbească. Dacă nu aş fi ajuns la aceste filmări, probabil că nu s-ar fi descoperit niciodată ce se petrecea în grădiniţă“, a mai spus bărbatul. Conform afirmaţiilor sale, grădiniţă mai avea ca angajate încă patru educatoare, o îngrijitoare şi o bucătăreasă. Niciuna dintre acestea nu ar fi vorbit vreodată despre comportamentul directoarei. Cu toate astea, bărbatul povesteşte că au mai fost părinţi nemulţumiţi, în trecut, care şi-au retras copiii de la grădiniţa privată Flipper. 

„Toţi copiii o ştiau de frică pe directoarea Ana, se făceau că dorm, stăteau cu ochii închişi doar ca să nu vină ea să ţipe la ei“, a spus tatăl.

Femeia considera că practicile agresive îi cuminţeau pe copiii mai energici. „Ea aşa le învăţa şi pe celelalte educatoarea, le spunea: <<nu-i lăsaţi pe copii să facă ce vor, voi trebuie să fiţi cele care controlaţi situaţia>>“.

Traume psihologice 

Grădinţile private sunt preferate celor de stat tocmai pentru că părinţii vor să le asigure copiilor un program prelungit, mai bogat în activităţi, într-o unitate cu mai mulţi educatori pentru ca fiecare copil să aibă parte de o atenţie mai sporită. La grădiniţa Flipper costă 1.000 de lei pe lună pentru educaţia unui singur copil. „Pe băiat îl duc aici de mai bine de patru ani, iar pe fetiţă de aproape un an. Am plătit, în tot acest timp, 12.000 de euro ca ea să-mi traumatizeze copiii“, spune bărbatul. 

Comportamentul directoarei i-a afectat pe copii, susţin cei doi părinţi. Cu greu, fetiţa a început să le explice părinţilor ei cum este certată şi chiar bătută de „doamna directoare“. „Am observat comportamente ciudate la ambii copii, dar nu ne-am dat seama. Nu ştiam ce să-i întrebăm, uneori chiar noi le spuneam că, dacă nu stau cuminţi, o chemăm pe Ana. O ştiau de frică şi atunci încetau să mai facă prostii. Am greşit şi ne simţim vinovaţi pentru asta“, povesteşte Arthur Aşa. Acum, tatăl şi-a dat seama că, de fapt, băiatul său era traumatizat de comportamentul directoarei. Părinţii aşteaptă, în prezent, expertiza psihologică pentru ca un psiholog acreditat să înceapă terapia cu cei doi copii. 

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, au fost făcute două sesizări în acest caz, iar din datele şi probele existente, rezultă „presupunerea rezonabilă“ că directoarea a exercitat acte de violenţă asupra minorilor. Directoarea a fost audiată, astăzi, 25 martie, de poliţişti. Familia Aşa a declarat că a fost contactată de foste angajate ale grădiniţei care vor să depună plângere.  

Pedepsirea actelor de violenţă 

În România, sunt interezise şi pedepsite, prin lege (Art. 197 Noul Cod Penal – Relele tratamente aplicate minorului) care spune că: „Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi“

Totodată, angajatele de la grădiniţia Flipper din Cotroceni, Bucureşti, erau obligate, prin lege, „să sesizeze serviciul public de asistenţă socială sau direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv“.

Mai mult, „în cazul în care abuzul sau neglijarea a fost săvârşită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educaţia copilului, angajatorii au obligaţia să sesizeze de îndată organele de urmărire penală şi să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflaţi în grija sa“. Persoanele aflate în aceste poziţii, care nu şi-au respectat obligaţia legală de a raporta abuzul sau neglijarea asupra copilului, sunt pasibile de o amendă de la 300 la 600 de lei.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite