Topul „savanţilor“ din puşcării. Voiculescu, umăr la umăr cu Dinel Staicu, pe podiumul oamenilor de ştiinţă din spatele gratiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România suferă o nouă lovitură de imagine, după ce presa britanică a ironizat modul în care mai multe vip-uri condamnate la închisoare şi-au scurtat pedepsele, după ce şi-au descoperit vocaţia de scriitori. Experţii români arată că ar fi mai bine dacă s-ar renunţa la acest tip de mecanism de scurtare a pedepselor. Ministerul Justiţiei a publicat lista scriitorilor din puşcării, care au publicat cărţi în perioada ianuarie 2013- decembrie 2015.

România este luată din nou peste picior de către presa britanică. De data aceasta nu pentru isprăvile conaţionalilor din Regat, ci pentru „savanţii“ puşcăriilor care îşi ispăşesc pedepsele în România. Atenţia jurnaliştilor de la „The Guardian“ a fost atrasă, mai precis, de avalanşa de cărţi scrise de vip-urile româneşti pentru a-şi scurta sejurul în puşcărie.  

Deţinuţii care publică o operă ştiinţifică pot câştiga o reducere a pedepsei cu 30 de zile, dar nimeni nu evaluează lucrarea, iar mai multe „gulere albe“ din România exploatează această portiţă de scăpare a legii. Aceasta este concluzia articolului publicat de „The Guardian“.

Jurnaliştii britanici arată că de această portiţă au beneficiat mai mulţi autori de „lucrări ştiinţifice“, precum fostul senator Dan Voiculescu, fostul vicepremier George Copos, fostul europarlamentar Gigi Becali, fostul deputat Nicolae Vasilescu sau milionarul Dinel Staicu.  Pentru a obţine reducerea pedepsei, unii condamnaţi apelează la asistenţi care îi ajută să scrie cărţile pe care şi le asumă. 

Mai mult, unii dintre ei chiar plagiază alţi autori, mai scrie publicaţia britanică, oferindu-l exemplu pe George Copos şi una dintre lucrările sale pe teme istorice, care ar fi fost plagiată de la un student, Cătălin Parfene.

Laura Ştefan:  Mai bine renunţăm  la acest mecanism

Experţii în Justiţie susţin că criticile din presa britanică sunt justificate, iar statul ar trebui să sprijine mai degrabă mediul academic din afara puşcăriilor decât cel de după gratii. 

„România are dificultăţi majore în a gestiona acest tip de mecanism, adică e foarte complicat să înţelegem şi în cazul oamenilor aflaţi în libertate ce înseamnă o teză de doctorat sau ce înseamnă o lucrare plagiată. Mă întreb cât este de rezonabil să ne închipuim că putem aprecia cum sunt lucrările scrise în penitenciar. Multe dintre acestea este de ajuns doar să le răsfoieşti ca să-ţi dai seama că nu sunt originale sau nu au un caracter ştiinţific. Dacă numărăm câte lucrări au fost scrise în lunile pe care aceşti oameni le-au petrecut în penitenciar, ajungem la concluzia neverosimilă că autorii sunt extrem de prolifici, deşi nu au scris nimic până atunci. Acum a dat geniul peste ei“, este de părere Laura Ştefan, expert anticorupţie. În opinia acesteia, cea mai bună soluţie este renunţarea la acest mecanism. „Atunci când nu poţi să gestionezi un sistem, este mai bine să nu-l ai. Mi se pare o irosire de resurse să încerci să faci să funcţioneze un mecanism de probitate academică pentru deţinuţi, când noi nu suntem în stare ca ţară să facem lucrul acesta pentru oamenii care au pretenţii academice. Cel mai simplu ar fi să se renunţe la acest tip de mecanism de scurtare a pedepselor“, a declarat, pentru „Adevărul“, Laura Ştefan.

„Fabrica de cărţi“  din puşcărie

În timp ce presa britanică ne ironizează, „fabrica“ de cărţi din puşcărie duduie la putere maximă. Fostul manager al clubului Steaua, Mihai Stoica, ar putea fi eliberat chiar zilele acestea, după ce a făcut dovada noii sale vocaţii: autor de lucrări ştiinţifice. În penitenciar, Stoica a fost un deţinut model: a câştigat faza pe ţară la concursul de tâmplărie şi a scris nu mai puţin de patru cărţi. Sau cel puţin aşa susţine comisia Penitenciarului Jilava, care i-a avizat pozitiv cererea de eliberare condiţionată.

De departe, cel mai prolific scriitor s-a dovedit a fi afaceristul Ioan Niculae, care ispăşeşte o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare, în dosarul „Mită la PSD“. O carte de 122 de pagini cu 35 de referinţe bibliografice a fost documentată, redactată şi publicată  în 7 zile. Cererea sa de scurtare a pedepsei urmează să fie analizată de judecători chiar luna aceasta.

Cum este sabotată ofensiva anticorupţie

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a promis încă de anul trecut că va pune piciorul în prag şi va stopa avalanşa de cărţi scrise după gratii, situaţie anormală care duce la decredibilizarea justiţiei.

Potrivit Administraţiei Penitenciarelor, 415 lucrări ştiinţifice au fost scrise de deţinuţi în 2013, 2014 şi 2015. În 2012 s-au scris doar şapte astfel de cărţi, mai notează „The Guardian“. „Nimeni nu verifică valoarea ştiinţifică a lucrărilor sau dacă deţinuţii au timp să scrie aceste cărţi. Oamenii scriu opt, nouă, zece cărţi fără valoare ştiinţifică, dar beneficiază de reducerea pedepsei. Acest lucru afectează indirect lupta împotriva corupţiei”, declara în urmă cu puţin timp Laura Codruţa Kövesi, procurorul-şef al DNA.

Ministerul Justiţiei a dat publicităţii luni lista completă a deţinuţilor care au publicat cărţi în perioada 2013-2015. Ziarul Adevărul a ales cele mai cunoscute nume dintre scriitorii din puşcăriei.

Foşti senatori, actuali scriitori

Dan Voiculescu, fost senator PC – 10 cărţi: "Omenirea, încotro?", "Dezvoltarea economica durabilă", "A patra cale", "Efecte de antrenare a investiţiilor străine în economia românească 1990-2014", "Economia românească", "Investiţii străine directe - vector al dezvoltării economice", "Managementul riscului în accesarea şi gestionarea fondurilor europene", "Clasa de mijloc - teoria şi practica antreprenorială", "Consideratii asupra teorii lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale", "Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale".

Voicu Cătălin, fost senator PSD – 6 cărţi: "Ordinea publică în statul de drept", "Respectarea dreptului omului în procesul penal", "Securitatea naţională concept constituţional şi legal", "Examinarea doctrinei şi jurisprudenţei privind apărarea securităţii naţionale", "Prevenirea actelor de terorism şi protecţia libertăţilor publice", "Îndreptar de drept constitutional".

Sorin Rosca Stanescu, fost senator PNL -3 cărţi: "Criza financiara a presei scrisa in Romania", "Un sfert de secol de presa postcomunista, Analiza vietii politice in Romania".

Mitrea Miron Tudor, fost senator PSD- 2 cărţi: "Amintiri… Subiective. Moment de istorie imediată", "Noi nu facem politică! Sindicate 1990-1994".

Judecătorii au dispus confiscarea imobilelor lui Dan Voiculescu
Catalin Voicu
Sorin Rosca Stanescu FOTO Mediafax

Foşti deputaţi, actuali oameni de ştiinţă

Becali George, fost deputat PNL- 5 cărţi: "Muntele Atos, patria ortodoxiei", "Steaua şi Becali", "Becali şi politica. Începuturile", "Iubirea milostivă şi mântuitoare", "Becali Parlamentul Europei Şi Parlamentul României".

Vasilescu Nicolae, fost deputat PSD – 4 cărţi: "Alegerile Europene", "Referendumul European", "Etica parlamentară", "Disciplina electorală".

Pasat Dan, fost deputat PDL – 3 cărţi: "Aspecte teoretice si de practica judiciara privind infractiunile de coruptie", "Criminalitatea informatica", "Coruptia ca fenomen si infaptuirea justitiei".

Foşti miniştri, actuali oameni de ştiinţă

Nastase Adrian, fost premier PSD-  1 carte: "Cele doua Romanii".

Nagy Zsolt, fost ministru UDMR al Comunicaţiilor- 3 cărţi: "Un oraş de pe Mureş – drumuri prin timp", "Managementul campaniei electorale", "Uniunea Europeana in era digitala-optiuni si proiecte".

Seres Ioan Codrut, fost ministru PC al Economiei-  - 1 carte: "Contractul colectiv de munca aspecte practice".

Fenechiu Relu, fost ministru PNL al Transporturilor- 2 căţi: "Itinerarii duhovnicesti in judetul Iasi", "Ingineria avansata solutie strategica pentru o dezvoltare durabila a regiunii de nord est".

Foşti primari sau pereşedinţi CJ, loviţi de inspiraţie

Apostu Sorin, fost primar Cluj – 5 cărţi: "Controlul calităţii cărnii şi produselor din carne", "Controlul calităţii peştelui, batracienilor şi fructelor de mare", "Norme de igienă în unităţile de alimentaţie", "Controlul calităţii laptelui, produselor lactate şi a mierii", "Controlul calităţii laptelui, produselor lactate şi a mierii".

Solomon Antonie, fost primar Craiova- 3 cărţi: "Consideraţii privind comerţul exterior al României în a doua jumătate a sec. XX", "Principii europene în administraţia public", "Politica comercială a României ca ţară membră a Uniunii Europene".

Francu Emilian Valentin, fost primar Râmnicu-Vâlvea- 2 cărţi: "Istoriografia Bisericii Catolice in judetul Valcea", "Consideraţii generale privind statutul profesional al jurnalistului".

Mischie Nicolae, fost preşedinte CJ Gorj- 1 carte: "Godineşti - File de istorie".

Nicolescu Constantin, fost preşedinte CJ Argeş- 1 carte: "Evolutia economica a judetului Arges dupa 1989".

Afaceriştii scriitori

Dinel Staicu – 10 cărţi: Reforma bancară şi fiscal, Creditul social fiscalizat, Piaţa de capital fiscalizat, Foreing policy,  Raportul de cauzalitate dintre creditare şi criza economico financiară, Ascensiunea şi prăbuşirea băncilor în contextul globalizării, Noul bon fiscal – etalon, Barterul fiscal, Economia fiscala de piata, Economie si idei fiscale de autodefinire a epocii moderne

Dinel Staicu a fost condamnat la 9 ani de închisoare ăn dosarul Transgaz Mediaş

Bogdan Popovici – 6 cărţi: Viziune 2020-oportunităti de bussines în ţările consiliului de cooperare al golfului, Dubai 2020 excepţionalismul pieţei imobiliare, Organizarea evenimentelor economice-modele, Războiul evenimentelor economice, Finanţarea evenimentelor economice, Modele internationale de vocation ownership si fractional property

Rădulescu Ştefan – 6 cărţi: Multiculturalitatea reflectată în turism, Arbitrajul electronic, Multiculturalitatea reflectata in turism, China şi Japonia în economia mondială, Securitatea naţionala şi internaţională în contextul globalizării, Eficienţa politicii fiscale a SUA şi UE în combaterea efectelor crizei economice

Diaconescu Cristian Dan, fostul patron al OTV- 5 cărţi: Tehnici ştiinţifice de realizare a interviului modern, Mecanica ruperii materialelor composite, Talk-skow-ul, Ştirea - concept, evoluţie şi modalităţi ştiinţifice de realizare, Televiziunea - Menire sociala, dezvoltare stiintifica si comunitara la editura Aius printed

Penescu Gheorghe Cornel, fostul patron al magazinelor PIC – 5 cărţi: Managementul mass-media. Sedinta de redactie in presa locala, Jurnalismul de investigatie si particularitătile sale in presa locala, Presa online din Arges- pasi timizi spre o presa moderna, Comunicare in spatiul public. Relatia dintre jurnalisti si specialisti in relatiile publice, Dinamica genurilor presei in jurnalismul romanesc actual

Vasile Mihail Cristian – 4 cărţi: Societatea chineză şi trăsăturile ei, China-networking sau guangxî-comportament organizational, China- cultura si structura organizational, Leadership intre carisma si jung zi

Niculae Ioan, patron Interagro- 4 cărţi: Biodieselul motorina ecologică, Valorificarea energetică a biomasei, Orientări moderne în producţia vegetală, Tehnologii moderne de producere şi utilizare a alcoolului metilic

Vicol Mihai Tiberiu – 4 cărţi- Economia factorilor de mediu, Energia eoliana si mediului, Bazele economice ale hidroenergetici, Managementul integrat al deseurilor solide

Nicola Teodor Bogdan, fondator The Group – 3 cărţi: Metodele de corelare a notorietatii marcilor cu eficienta investitiilor in publicitate si intentia de cumparare a produselor comerciale, Televiziunea si publicul ei 2004-2014.Analiza sociodemografica a audientei, Radiografia audientelor media pentru presa scrisa 2004-2014

Pacuraru Marcel, patron Realitatea TV- 3 cărţi:  Turismul şi dezvoltarea durabilă: realităţi, provocări şi oportunităţi, Turismul durabil. Avantaje economice şi necesităţi, Atribuţiile legislative ale parlamentului european

Locic Marius – 3 cărţi: Conceptul de nedreptate imobiliara si cel de reparaţie, Cladirile cu bulina roşie, Piaţa imobiliară

Gaureanu Toader -2 cărţi: Energia geotermala. Surse de energie geotermala, Energia geotermala. Captarea si conversia energiei geotermale

Tartagă Dan – 2 cărţi: Tehnologii moderne pentru extracţia şi rafinarea zahărului - vol.I, Tehnologii moderne pentru extracţia şi rafinarea zahărului - vol.II

Iacobov Corneliu – 1 carte: Privatizarea prin restructurare. Procesul de privatizare in Romania 1990-1992.

Foşti magistraţi, oameni de ştiinţă

Balasescu Maximilian Ion - 4 cărţi: Liberarea Conditionata, conditii de acordare si efecte, Criminalitatea organizata sau pluralitatea constituita de infractori, Reabilitarea - cauza care inlatura consecinta condamnarii in reglementarea noului Cod Penal, Liberarea conditionata reglementarea noului Cod Penal si a L 254/2013

Scriitorii din Dosarul “Trasferurilor”

Copos Gheorghe – 5 cărţi: Alianţe matrimoniale în politica ale principilor romani din Ţara Româneasca şi Moldova, Turismul ca vector de interculturalitate, Franciza vs. management în industria hotelieră, Tasnadul medieval, Turismul european durabil şi provocările lui

Netoiu Gheorghe – 4 cărţi: Finanţarea agriculturii romaneşti înainte şi după aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Evoluţia exploataţilor agricole în România între riscuri şi performanţe economice, Economia agricola a Olteniei prezent si viitor, Performante economice in cresterea bovinelor si ovinelor in Romania

Stoica Mihai – 4 cărţi: Ultimii 11 ani. Participarea echipelor romanesti de club in competitiile continentale 2004-2015, Competitia, FIFA world cup- Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii, Uefa Europa League. In cautarea identitatii

Popescu Gheorghe – 4 cărţi: Fotbal pentru viitori fotbalisti profesionisti, Consideraţii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel şcolar, Abordări teoretice şi practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară, Personalitatea sportivului, condiţie obligatorie pentru succesul în sport

Becali Ioan – 3 cărţi: Manualul investitorului în fotbal, Statutul lucrătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne şi internaţionale, Arbitrul şi rolul său în fotbal
 
Borcea Cristian -2 cărţi: Am fost preşedintele unui vis Dinamo Bucureşti, Aspecte din activitatea organizatorică şi de performanţă a tinerilor fotbalişti din centrul de copii şi juniori Dinamo Bucureşti

Becali Victor – 1 carte: Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor afiliate şi al organizaţiilor sportive

Foşti sindicalişti ce s-au apucat de scris

Petcu Marius Grigore – 1 carte: "Consolidarea democratiei romanesti prin aplicarea activa a miscarii sindicale"

Înalţi demnitari/funcţionari, scriitori

Baciu Remus Virgil – fost vicepreşedinte al ANRP- 8 cărţi: "O perspectiva juridica asupra crizei datoriilor suverane", "INCOTERMS 2010. Drepturile si obligatiile partilor", "Dreptul si noile provocari globale", "Teste grila. Dreptul afacerilor.Societatile comerciale", "Teste grila. Dreptul afacerilor. Societatea civila. Grupurile de interes economic. Institutiile financiare nonbancare", "De la legislatia FATCA la Acordul Multilateral privind Schimbul de Informatii Financiare", "Teste grila. Teoria contractului", "Dreptul afacerilor – Partea Generală – Teste Grilă şi Speţe".

Mucea Dorinel Mihai, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie  – 7 cărţi: "Psihologia negocierilor comerciale internaţionale - stiluri de negociere", "Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unei tranzacţii", "Politici şi mecanisme economice pentru stimularea investiţiilor strategice la sistemele cogenerare şi eficientizare energetic", "Piaţa energiei electrice din România de la un sistem etatist centralizat, la un sistem de piaţă cu reglementări care impun reguli noi, adaptate directivelor UE", "Strategii şi mecanisme economice pentru creşterea rolului României pe piaţa europeană de energie regenerabilă (RES)", "Procedura de parcurs pentru realizarea unui proiect eolian", "Privatizarea în domeniul utilităţilor publice".

Eugen Brădean, fost membru în CA al Hidroelectrica- 4 cărţi: "Vectorii economici ai Romaniei in urmatorul deceniu", "Istoricul pietelor de capital si rolul acestora in economie", "Vectorii economici ai Romaniei in urmatorii 20 de ani", "Rolul institutiilor financiare internationale in stabilitatea economica a unei tari".

Cristea Nicolae, fost director general al Loteriei Naţionale – 4 cărţi- "Lumea loteriilor retrospectiva loteriilor europene şi mondiale", "Politici comerciale strategice în ţările dezvoltate", "Particularităţile tranzacţiilor transfrontaliere", "Istoria loteriei în România".

Ionel Manţog, fost secretar de stat Ministerul Economiei- 1 carte: "Instrumente legale de catalogare ca nepublice a informaţiilor - Condiţii de aplicare a prevederilor art.12 lit.a şi b din Legea nr.78/2000".

Lista cartilor scrise de puscariasii romani celebri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite