Ultimele zile de creaţie ale „erudiţilor“ din puşcării. Cum se modifică legea care scurtează pedepsele „scriitorilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deţinuţii nu vor mai beneficia de reducerea pedepselor dacă vor scrie cărţi
Deţinuţii nu vor mai beneficia de reducerea pedepselor dacă vor scrie cărţi

În doar câteva zile, literatura de puşcărie va deveni istorie, iar „savanţii puşcăriilor“ vor fi vindecaţi de febra scrisului. Actul normativ care anulează beneficiile „scriitorilor“ din puşcărie, iniţiat de Ministerul Justiţiei, este în dezbatere publică şi va fi adoptat miercuri de Guvern.

Românii sunt chemaţi să-şi spună părerea despre scurtarea pedepselor de care au beneficiat „savanţii puşcăriilor“. Ministerul Justiţiei a lansat vineri în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care va fi eliminată reducerea pedepselor deţinuţilor care scriu cărţi.

Concret, proiectul de ordonanţă de urgenţă abrogă articolul 96, litera f, din Legea 254/2013, care prevede că „în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate“. 

În nota de fundamentare, Ministerul Justiţiei arată că aplicarea acestui articol de lege „a determinat împiedicarea şi denaturarea scopului şi spiritului reglementării execuţional penale, ţinând seama de creşterea, fără precedent, în special pe parcursul anilor 2014 şi 2015, a numărului lucrărilor ştiinţifice elaborate şi publicate de către persoanele condamnate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate în penitenciar, tinzând spre un fenomen de mare amploare care nu mai poate fi controlat“.

Iniţiatorul proiectului constată că prevederile legale au fost speculate de „scriitori“ şi nu şi-au atins scopul urmărit de legiuitor.
„În contextul actual, prin activitatea de elaborare a unor lucrări ştiinţifice o persoană privată de libertate nu intenţionează să îşi formeze o conduită corectă faţă de ordinea de  drept, faţă de regulile de convieţuire socială şi faţă de muncă, în vederea reintegrării ei în societate, nerealizându-se, de fapt, scopul şi funcţiile pedepsei“, se mai arată în document.

Literatura de puşcărie şi adepţii săi

Curentul literar din puşcărie a luat avânt în ultimii doi ani, după ce nenumărate VIP-uri au ajuns în spatele gratiilor, condamnate mai ales în dosare de corupţie. Noii veniţi au văzut imediat potenţialul lucrărilor ştiinţifice scrise în închisoare.

Deşi nu mai scriseseră în viaţa lor o carte, ba chiar arătându-şi ori de câte ori au avut ocazia dispreţul faţă de munca intelectuală, zeci de vedete ajunse vremelnic în puşcărie au fost lovite de febra scrisului. Literatura de puşcărie are numai adepţi unul şi unul: Gigi Becali, Ioan Niculae, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu, George Copos, Dinel Staicu, fraţii Ioan şi Victor Becali, Mihai Stoica etc.

Cei mai mulţi dintre „savanţii puşcăriilor“ cu pretenţii de erudiţi, au ajuns la performanţe imposibil de atins de adevăratul mediu academic: zeci de cărţi scrise şi publicate în doar câteva zile.

Caracterul ştiinţific al lucrărilor a fost girat de profesori şi conferenţiari universitari. Pe listă se regăsesc nume la fel de grele ca cele ale deţinuţilor-scriitori: ÎPS Teodosie, mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza, fostul procuror militar Dan Voinea, fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, sociologul Dan Dungaciu sau politologul Dan Pavel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite