Un nou caz "Raluca Stroescu": "Mi-au distrus soţia!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Ramona Cîciu are copii gemeni, în vârstă de trei ani
Carmen Ramona Cîciu are copii gemeni, în vârstă de trei ani

Carmen Ramona Cîciu, o tânără în vârstă de 34 de ani din Bucureşti, a făcut stop cardio-respirator la birou şi, de două zile, este în comă profundă. Pronosticul medicilor este rezervat. Colegii ei spun că femeia muncea încontinuu, chiar şi acasă. Firma la care lucra concediase mai mulţi angajaţi, aşa că Ramona muncea pe rupte pentru a-şi păstra locul de muncă.

UPDATE: Tânăra răpusă de prea multă muncă, şanse minime de supravieţuire

 Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) sunt rezervaţi cu privire la şansele de revenire ale Ramonei Cîciu (34 de ani), femeia care în urmă cu două zile a leşinat la serviciu. Ea a fost internată în secţia de Terapie Intensivă şi a fost supusă unei operaţii pe creier din cauza unui edem cerebral.

„După intervenţia neurochirurgicală de ieri, starea pacientei este în continuare gravă. Ea se află în comă profundă şi respiră cu ajutorul aparatelor. Cu cât starea comatoasă se menţine, cu atât scad şi şansele să-şi revină“, a declarat, astăzi, medicul Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al SUUB.

Tânăra răpusă de prea multă muncă este tot în comă

Carmen Ramona Cîciu s-a prăbuşit marţi după-amiază în timp ce se afla la serviciu. Un stop cardio-respirator, aparent fără explicaţie, a doborât-o în faţa calculatorului de pe biroul ei de la firma Ipsos Interactive Services, unde era programator.

MAI CITEŞTE ŞI:

MĂMICĂ DE GEMENI, ÎN COMĂ DIN CAUZA STRESULUI

„Colegii i-au oferit primul ajutor, iar salvarea a venit imediat. Ştiu că muncea mult la nişte proiecte, dar nu ştiam că e bolnavă. Stresaţi suntem cu toţii, iar ea cu atât mai mult cu cât avea doi copii mici, gemeni, acasă", a povestit ieri o colegă care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Medicii de pe ambulanţă au găsit-o pe Carmen în stop cardio-respirator şi au reuşit să o resusciteze după câteva zeci de minute, timp în care pacienta a fost ventilată artificial.

„Cred că atunci când au ajuns medicii pacienta era de aproximativ 15 minute în stop cardio-respirator. Dacă se depăşeşte limita de zece minute în care creierul nu primeşte oxigen, pacientul are sechele grave, poate chiar să nu-şi mai revină", a spus medicul Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă (SUUB). Carmen a fost internată la Secţia de Terapie Intensivă a SUUB în comă profundă.

Ieri a fost operată pe creier

Medicii au fost nevoiţi să o opereze ieri pe creier din cauza unei complicaţii care a survenit stopului cardiac. „Din cauza lipsei de oxigen creierul s-a umflat formând un edem. Dacă nu decongestionam, edemul apăsa pe centrii nervoşi şi i-ar fi provocat moartea", a explicat Bogdan Popescu. Operaţia a început la ora 12.00 şi s-a încheiat în jurul orei 15.00. Carmen se află în continuare în comă profundă.

A făcut stop cardiorespirator la muncă

„Era stresată, muncea foarte mult"

Familia Ramonei trăieşte clipe de groază şi lacrimile lor par a nu se mai opri. „Era stresată, dar cine nu e în societatea de astăzi? Muncea mai mult, dar nu ştiam că se va ajunge aici. Au fost daţi oameni afară de la ea din companie şi era o perioadă mai grea. Ea îşi căuta altceva de muncă", a declarat ieri Marius Cîciu, soţul tinerei. Nedezlipit de uşa salonului de Terapie Intensivă, unde se află internată Carmen, el a mai spus că soţia sa a lăsat maternitatea pentru muncă la jumătate de an după ce a născut. Copiii, care au acum trei ani, au crescut mai mult cu bona şi cu bunicii.

Reprezentanţii companiei Ipsos Interactive Services au spus că tânăra avea un program de lucru normal şi nu s-a plâns niciodată de epuizare sau de suprasolicitare. „Era angajata noastră de opt ani şi nu s-a plâns niciodată. M-am uitat pe pontajul ei şi am descoperit că a muncit opt ore jumătate pe zi, în medie. Plus că ea era unul dintre angajaţii noştri de bază, lucra aici de opt ani", a spus Cristina Mititelu Mihoc, Senior Vice President la „Ipsos Interactive Services".

„Lucra 10 ore fără pauză"

O parte dinte colegii lui Carmen o contrazic pe Mihoc şi spun că femeia era epuizată. „De la ora 9.30, ora la care a început programul angajatei în cauză, în ziua precedentă îmbolnăvirii (luni n.r.), până în jurul orei 20.20, când a terminat programul, a lucrat în jur de 10 ore. În acest interval nu este inclusă pauza de masă obligatorie, de o oră. În plus, a lucrat de acasă, seara, şi a doua zi dimineaţă, înainte de a se prezenta la serviciu, pentru a termina la timp proiectele care îi fuseseră repartizate şi pentru care avea deadline bine stabilit", a scris Nicoleta pe www.adevarul.ro. Ea a adăugat că afirmă cele de mai sus în cunoştinţă de cauză: ştiu ora la care a părăsit sediul firmei în ziua precedentă accidentului şi cum şi-a petrecut timpul de după.

„Programul din acea zi nu a fost unul accidental, în ultima perioadă fiind zilnic, normal. Evident, răspunsul este previzibil: «nu era obligată să lucreze suplimentar, a fost alegerea ei faptul că a făcut ore suplimentare şi că a lucrat de acasă, înseamnă că nu a fost capabilă să-şi termine proiectele în timpul celor opt ore de lucru»", a conchis Nicoleta.

La sediul companiei, în prezenţa şefei Mihoc, colegii spun însă că Ramona nu era suprasolicitată. „Este foarte ambiţioasă, serioasă, perseverentă", a spus Tiberiu Bolintinu, programator la Ipsos.

Tinerii, expuşi colapsului la muncă

Sociologul Mircea Kivu a lucrat şi el doi ani la „Ipsos Interactive Services". „Deşi este una dintre cele mai organizate companii din domeniul cercetării de piaţă online, la Ipsos se munceşte într-un ritm inegal, sub presiunea deadline-ului impus de client", a spus Kivu. El a adăugat că, din cauza solicitărilor venite în special din America de Nord, angajaţii lucrau şi în schimb de noapte, ca să „acopere" diferenţa de fus orar.

„Nu o cunosc pe Carmen, însă vă pot spune că ritmul accelerat şi extenuant în care muncesc mulţi dintre tinerii de astăzi este un pericol pentru viaţa lor. Li se întâmplă să se prăbuşească la locul de muncă, pentru că nu îşi dau seama când şi-au depăşit limitele fizice şi psihice", a mai spus sociologul.

Cazul Stroescu a şocat România

Raluca Stroescu (foto), auditor la Ernst & Young, a murit la vârsta de 31 de ani din cauza epuizării la locul de muncă. Diagnosticul dat de medici la momentul tragediei, în 2007, a fost fibroză miocardică, însă colegii Ralucăi au spus că moartea a survenit după săptămâni în care fata a lucrat neîntrerupt. După ce a ajuns acasă târziu şi nu s-a odihnit, pentru că a continuat să lucreze, Raluca a fost găsită a doua zi moartă în casă, cu dosarele de la serviciu în braţe.

	Raluca Stroescu

Apropiaţii ei au spus ca muncea mult peste program, ajungând să stea şi 40 de ore la muncă. Tânăra slăbise până la o greutate 40 de kilograme din cauza epuizării. La trei ani de la tragedie, singurele măsuri care au fost luate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost să amendeze compania Ernst & Young cu 20.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite