Un vot „geopolitic“: Chişinăul alege un nou primar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pro-europeanul Andrei Năstase sau socialistul Ion Ceban? Pe cine vor alege chişinăuienii primar la 3 iunie? În orice caz, oamenii aşteaptă ca noul primar să uite de politică şi să facă ordine în oraşul pe care vrea să îl conducă.

Turul II al campaniei electorale pentru alegerea primarului de Chişinău este pe ultima sută de metri, iar cetăţenii vor trebui să îşi dea votul fie pentru candidatul forţelor anti-oligarhice, fie pentru cel al Partidului Socialist. După primul tur, în pofida cifrelor din sondaje, Andrei Năstăse, care a fost înaintat de trei formaţiuni de opoziţie (Partidul Platforma „DA ”, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal Democrat din Moldova), a obţinut surprinzător 32,12% din voturile alegătorilor. La fel ca şi în campaniile electorale pentru şefia Chişinăului din ultimii 11 ani, primul loc i-a revenit unui socialist, Ion Ceban, care a acumulat 40,97%.

Dezbaterile televizate din această săptămână dintre cei doi candidaţi au arătat mai mult a confruntări politice, decât a prezentări de viziune şi soluţii la problemele capitalei. Cei doi s-au încăierat pe subiecte de integritate, au făcut exces de promisiuni electorale, care vor fi greu de realizat cu un an înainte de alegerile locale generale. Pe de altă parte, istoria a arătat că funcţia de primar al Chişinăului a fost întotdeauna una politică, iar chişinăuienii au votat mai mult geopolitic decât cu gândul la un gospodar.

Maturitatea opoziţiei

Andrei Năstase, liderul Platformei „DA ”, a intrat în politică destul de târziu, pe valul mişcării protestatare anti-oligarhice din 2015, care a fost generată de celebrul jaf din sistemul bancar. De atunci, Năstase a devenit un critic înverşunat al actualei guvernări şi al liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc. Totuşi, este primul scrutin serios al liderului Platformei „DA ”, deoarece în alegerile din 2016, Andrei Năstase a cedat locul în cursa pentru preşedinţie colegei de coaliţie, Maia Sandu. Electorala din acest an parcă se aseamănă la o scară mai mică cu cea din 2016, iar candidatul opoziţiei anti-guvernamentale trebuie să îşi ia revanşa în faţa socialiştilor. Primul tur din acest an a demonstrat că se poate, iar o eventuală victorie a lui Năstase ar arată că opoziţia de la Chişinău poate juca un rol decisiv în cadrul alegerilor parlamentare din toamna acestui an.

Vlad Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, crede că Ceban este un candidat mult mai comod pentru guvernare decât Năstase, deoarece acesta reprezintă forţele opoziţiei, care pot câştiga şi alegerile Parlamentare, iar din acest punct de vedere el ar însemna un pericol pentru guvernare.

image

Vlad Kulminski

”Eu cred că Năstase are şanse destul de bune de a câştiga aceste alegeri şi foarte mult va depinde de capacitatea lui de a mobiliza segmentul de centru-stânga, în special cel din suburbii, care a înregistrat o prezenţă scăzută în primul tur. Andrei Năstăse a avut o retorică prin care l-a prezentat pe contracandidatul său, Ion Ceban, ca pe un exponent al forţelor oligarhice, afirmând că în primul tur a învins un candidat, iar acum urmează cel de al doilea. Aceasta este strategia lui, care se bazează pe afirmaţiile că el nu a fost niciodată parte a sistemului, că este o persoană nouă şi va reuşi eficient să lupte cu corupţia din primărie. Totuşi, trebuie să luăm în calcul că viitorul primar va avea la dispoziţie doar un an şi va avea o activitate foarte grea, deoarece nu controlează Consiliul Municipal, relaţia cu Guvernul va fi una destul de dificilă şi nu prea va reuşi să facă lucruri constructive sau să facă ceva foarte vizibil. De asemenea, este absolut evident că în cazul în care va câştiga Năstase, eu cred că va fi un fel de luptă pe viaţă şi pe moarte, deoarece pentru ca să fii un primar eficient este absolut crucial să stabileşti o relaţie de colaborare cu Guvernul. Totuşi, eu cred că el va reuşi să expună multe scheme de corupţie care există în municipiu, iar aceasta îi va aduce mult capital politic, inclusiv şi pentru alegerile din toamnă”, a declarat pentru DW analistul.

Veşnicul perdant

Spre deosebire de contracandidatul său, Ion Ceban are o experienţă mai mare în politica moldovenească, la început făcând parte din Partidul Comuniştilor, care l-a numit  viceministru al Educaţiei, Tineretului şi Sportului, iar mai apoi din Partidul Socialiştilor. Ceban a fost consilier municipal în Chişinău, fapt ce i-a permis să cunoască mult mai bine cum funcţionează sistemul, iar experienţa acumulată în Primărie i-a adus avantaje în cadrul dezbaterilor contra lui Năstase. Totuşi, în cadrul campaniei din al doilea tur, Ceban a continuat să îl atace pe liderul Platformei „DA ”, invocând faptul că acesta tot ar reprezenta interesele politice ale fraţilor Ţopa. De asemenea, în cadrul ultimii emisiuni cu participarea celor doi, Ceban a declarat şi a semnat o declaraţie de ieşire din rândurile socialiştilor în cazul în care va câştiga alegerile din 3 iunie. La aceste alegeri, Ion Ceban trebuie să distrugă imaginea de veşnic perdant a partidelor de stânga, care au pierdut din 2007 toate alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului.

Victor Nichituş, analist politic şi jurnalist de la Chişinău, crede că şansele lui Ion Ceban în al doilea tur depind foarte mult de prezenţa la vot, iar dacă aceasta va fi mai mică atunci şansele ar fi mai mari.

image

Victor Nichituş

”În primul rând trebuie să spun că miza alegerilor pentru municipiul Chişinău nu este buna administrare a capitalei R. Moldova. Este vorba de faptul că toţi reprezentanţii politici vor să câştige Primăria Chişinăului pentru a-şi ajuta la alegerile din toamnă partidele din care fac parte. Ei toţi văd primăria ca pe o trambulină, iar Ion Ceban nu face nici el o excepţie. Dar, câştigul acestuia va crea o problemă în rândul Partidului Socialiştilor. De ce? Pentru că în cazul în care va deveni primar, succesul îl va plasa pe locul doi în ierarhia partidului, apărând un nou pol de putere, iar Dodon va avea o problemă. Doi. Dacă vor fi beneficii pentru locuitorii municipiul în cazul în care Ceban va câştiga? Nu aş crede. În primul rând mandatul de primar este unul scurt, iar într-un an nu poţi să implementezi proiecte grandioase. Totuşi, în cazul în care va câştiga Ceban este un plus micuţ, care este legat de faptul că în actualul Consiliu Municipal există o majoritate a socialiştilor. Există şi un mare dezavantaj. Câştigul lui Ceban este dat de faptul că 2018 este anul Marii Uniri. Chişinăul este văzut ca un bastion al românismului, cu toate că partidele unioniste au luat în primul tur doar 18 mii de voturi. Deci, văzută din acest unghi, victoria lui Ion Ceban are o esenţă metaforică importantă, pentru că ar fi pentru prima dată când primăria municipiului Chişinău intră în siajul unui partid de stânga”, a comentat pentru DW jurnalistul.

Răul cel mic contra răului mare

Chişinăuienii sunt puşi şi în acest an în faţa unei alegeri complicate, care indiferent de declaraţii pare a fi asemănătoare cu cele din ultimii ani, când cetăţenii au trebuit să aleagă între răul cel mic şi răul cel mare, alimentat de retorica geopolitică.

Pe de altă parte, cetăţenii totuşi aşteaptă de la viitorul primar ca acesta să rezolve principalele probleme ale oraşului. Lucru greu, deoarece viitorul edil va moşteni o Primărie putredă de corupţie, împânzită de scheme ilegale, fără resurse şi personal calificat etc. Astfel, oamenii aşteaptă ca noul primar să uite de politică şi să facă ordine în oraşul pe care vrea să îl conducă.

Simion Ciochină - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite