Zeci de mii de şcoli şi spitale, expuse la incendii. Privaţii sunt amendaţi, clădirile de stat rămân imune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii au salvat din flăcări 19 bătrâni dintr-un azil cuprins de flăcări, care nu avea autorizaţie de securitate la incendiu
Pompierii au salvat din flăcări 19 bătrâni dintr-un azil cuprins de flăcări, care nu avea autorizaţie de securitate la incendiu

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. În timp ce instituţiile publice care nu au obţinut autorizaţii de securitate la incendiu sunt lăsate să funcţioneaze în continuare, cele private riscă să pună lacăt pe uşă.

Autorităţile au arătat că nu au învăţat nimic din lecţia „Colectiv“, neavând curajul să taie în carne vie acolo unde legislaţia privind apărarea împotriva incendiilor este încălcată. Ultimul incident tragic din cauza neautorizării la incendiu a unei cladiri s-a petrecut chiar la sfărşitul săptămânii trecute. Un bătrân a murit după ce azilul din centrul Bucureştiului în care era cazat a luat foc. Doar o minune a făcut ca ceilalţi 19 locatari ai stabilimentului să scape cu viaţă. Administratora azilului a fost pusă, miercuri, sub inculpare, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Asta pentru că clădirea nu avea nici autorizaţie de securitate la incendiu, nici autorizaţie de funcţionare de la serviciile sociale.

Mai grav este că în situaţia azilului de bătrâni din Capitală sunt mii de imobile din toată ţara, iar printre acestea se numără foarte multe şcoli, grădiniţe sau spitale, unde riscul producerii unor tragedii este imens. Iar toate aceste instituţii publice care nu respectă legea împotriva incendiilor riscă doar amenzi, care se plătesc tot de la buget. În schimb, clădirile private neautorizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă se aleg şi cu amenzi usturătoare, dar riscă şi să le fie pus lacătul pe uşă.

Concret, printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă de Guvernul Ponta, la doar 4 zile de la tragedia din Clubul Colectiv, soldată cu 64 de morţi, s-au stabilit „criteriile pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu“.

Actul normativ face referire la „clădiri care au aria desfăşurată mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură sau turism“, dar nu pomeneşte nimic de clădirile publice neautorizate, care adăpostesc şcoli, azile sau spitale, şi în cazul cărora izbucnirea unui incendiu s-ar putea solda oricând cu o nouă tragedie.

Şcolile neavizate vor primi doar amenzi

În condiţiile în care peste 80% dintre şcolile din România, adică 25.000 din 32.000 nu au avize de la pompieri. Acestea riscă amenzi cuprinse între 20.000-50.000 de lei.

„De la 1 octombrie instituţiile de învăţământ ca şi celelalte instituţiii publice şi private care necesită o astfel de autorizaţie sunt pasibile de sancţiuni. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu face diferenţă între şcoli şi clădiri cu altă destinaţie“, a explicat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, care a adăugat că până la data de 30 septembrie şcolile neautorizate primeau doar un avertisment.

În cazul în care contravenţia este plătită de primărie, însă după o vreme unitatea şcolară tot nu are aviz sau autorizaţie ISU, pompierii pot aplica alte amenzi, gradual, de la 20.000 de lei până la 50.000 de lei - în lege nefiind specificată o limită a numărului de amenzi, a mai explicat Daniel Vasile. El a mai precizat că nu se pune problema închiderii unităţilor şcolare, a spitalelor sau a bisericilor, acest lucru fiind valabil doar pentru clădirile în care se desfăşoară o activitate comercială, culturală sau turistică.

Iresponsabilitatea autorităţilor

Amenzile însă nu ajută la nimic. Cel puţin aşa susţin specialiştii care consideră că această măsură este una inutilă, ba chiar iresponsabilă având în vedere că tot cetăţenii vor plăti, şi nu cei vinovaţi de perpetuarea acestei situaţii.

„Este o dovadă de indiferenţă şi chiar de iresponsabilitate din partea autorităţilor. În şcolile din România sunt o droaie de probleme, dar cu toate acestea le lăsăm să funcţioneze“, a comentat sociologul Mircea Kivu. „Legea mi se pare discriminatorie, cel puţin la prima vedere. Aceasta ar trebuie să fie la fel pentru orice personalitate juridică. Plus că ideea de a a aplica amenzi instituţiilor publice mi se pare un fariseism:  până la urmă, sunt nişte amenzi pe care le plătim tot, noi, cetăţenii, nu cei care se fac vinovaţi de punerea în pericol a oamenilor“, este de părere Mircea Kivu.

„Obţinerea avizelor pentru securitate la incendiu stă în sarcina Primăriilor şi Consiliilor Locale, adică instituţiilor care administrează reţeaua şcolară - din punctul de vedere al infrastructurii. De cele mai multe ori, avizul nu a fost obţinut deoarece sunt necesare lucrări costisitoare de reabilitare pentru care nu sunt asigurate în prezent surse de finanţare, iar în cazul unora dintre clădiri obţinerea avizului este imposibilă din cauza caracteristicilor tehnice ale acestora“, a explicat şi Tincuţa Apăteanu, preşedintele Asociaţiei „Edusfera“.

Câte şcoli nu sunt avizate de ISU

Dintre cele 32.000 de unităţi şcolare, doar 2.261 au autorizaţie de securitate la incendiu, iar 4.200 au avize PSI. Totodată, numai 19.000 au aviz sanitar şi doar 452 au aviz de mediu, potrivit ministrului Educaţiei, Liviu Pop.

Situaţia este îngrijorătoare şi în Capitală conform datelor transmise de ISU. Concret, doar 44 de clădiri şcolare din Bucureşti din 1.066 - 22 din reţeaua publică şi 22 din cea privată - au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov.
Potrivit datelor furnizate de ISU, la solicitarea „Adevărul“, din ianuarie 2016 şi până în prezent, numărul total de solicitări pentru emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru unităţile de învăţământ a fost de 1.328 (1220 de stat şi 108 private). În momentul actual, numărul construcţiilor neautorizate de ISU, în care funcţionează unităţi de învăţământ, se ridică la 3.612 (3.322 de stat şi 290 private).

Spitale şi azile expuse la incendii

Situaţia este la fel de îngrijorătoare şi în cazul spitalelor sau a azilelor de bătrâni. Concret, numărul total de solicitări pentru emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru spitale a fost de 169 (138 de stat şi 31 private). Dintre acestea, ISU a respins 61 (51 de stat şi 10 private).
Pompierii au emis 108 autorizaţii (85 de stat şi 23 private). În acelaşi timp,
numărul construcţiilor neautorizate, în care funcţionează spitale, este de 195 (157 de stat şi 38 private).

În cazul azilelor, numărul total de solicitări pentru emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu s-a ridicat la 159 (84 de stat şi 75 private). Pompierii au respins 68 de cereri de emitere a autorizaţiei (645 de stat şi 51 private), emiţând 90 de autorizaţii (50 de stat şi 40 private).

În total, numărul construcţiilor care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu se ridică la 138 (47 de stat şi 91 private).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite