VIDEO Ziua a 20-a de proteste. Câteva mii de persoane au ieşit în stradă să ceară demisia Guvernului Grindeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.500 de persoane s-au adunat duminică seară în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pe o vreme ploioasă, pentru a douăzecea zi de proteste faţă de Guvernul Grindeanu. Manifestaţii au loc şi în mai multe oraşe din ţară. De asemenea, protestele continuă şi la Palatul Cotroceni

LIVE VIDEO via Radio Tanănana

UPDATE 22.30 Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat.

UPDATE 21:45 Protestatarii au început să părăsească Piaţa Victoriei.

UPDATE 21:05 Circa 2.500 de oameni au aprins lanternele telefoanelor şi au cântat imnul naţional la ora 21.00. Traficul rutier a fost închis dinspre bulevardul Lascăr Catargiu spre bulevardul Mihalache.

UPDATE 20:35 Circa 1.500 de oameni sunt la această oră în faţa Guvernului.  A fost închisă circulaţia dinspre bd. Kiseleff spre Calea Victoriei şi dinspre bd. Aviatorilor.

UPDATE 20:12 Aproximativ 700 de oameni se află, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei din Capitală, scandând: "Jos Tăriceanu,  Dragnea şi Grindeanu", "Dragnea, tu eşti pentru noi Iliescu 2", "PSD, ciuma roşie", "Şobolanii",  "Hoţii", "Zi de zi aici vom fi", "Demisia","DNA să vină să vă ia", "Jos penalii".

Pe pancartele purtate de cei din piaţă se poate citi: "Piteştiul, sluga PSD", "Dragnea şi Tăriceanu, afară din Parlament", "Meleşcanu ce făcuşi,  ai mâncat spanac la ruşi?".

Cei mai mulţi dintre manifestanţi au umbrele. Majoritatea celor din piaţă poartă la mână banderole galbene pe care scrie #rezist. Oamenii continuă să vină dinspre ieşirile de metrou.

image

Demonstranţii flutură steaguri tricolore, fluieră, bat în tobe şi suflă în vuvuzele. Circulaţia rutieră în zonă se desfăşoară normal.

Jandarmii prezenţi sunt mult mai puţini faţă de alte seri, trei pâlcuri de câte trei, în faţa Guvernului, cu glugile trase pe cap.

UPDATE 19:30 Numărul manifestanţilor  din faţa Guvernului a ajuns la peste 200. Grupuri de oameni se alătură în continuare protestatarilor

UPDATE 19:00 Zeci de oameni se află în Piaţa Victoriei din Capitală, scandând: "Hoţii", "Zi de zi aici vom fi", "Demisia","DNA să vină să vă ia". La Bucureşti plouă şi sunt 3 grade Celsius.

Şi la Cotroceni s-au adunat câteva zeci de persoane care susţin Guvernul, pentru a cincisprezecea zi consecutiv, cerând demisia preşedintelui Iohannis.

Protestatarii huiduie, scandează ”Demisia”, “Luptăm, luptăm, Guvernul apărăm” şi cântă, la portavoce: "Dacă pleci, ia şi cucuveaua".

Oamenii flutură steaguri tricolore, fluieră şi suflă în vuvuzele. Circulaţia rutieră în zonă se desfăşoară normal, mitingul fiind supravegheat de jandarmi şi poliţişti.

***

Proteste în ţară

  • CLUJ-NAPOCA Peste 3.000 de clujeni au pornit în marş pe traseul Bulevardul Eroilor-Calea Dorobanţilor-Bulevardul 21 Decembrie- Prefectură- PIaţa Unirii. Se scandează „Demisia”, „Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu”, „NU vrem să fim o naţie de sclavi”. 
  • BRAŞOV Protestele, fără a mai avea amploarea de acum o săptămână, continuă la Braşov. Circa 80 de persoane sunt, la această oră, la sediul Prefecturii Braşov, scandând lozinci antiguvernamentale.
  • SIBIU În ciuda unei lapoviţe care se transformă, pentru scurte momente, în ninsoare, mai bine de 500 de sibieni s-au alăturat unei noi mişcări de stradă pentru a cere demisia actualului guvern.
  • SATU-MARE  Sătmărenii anunţă un nou protesc îndreptat spre clasa politică coruptă şi spre actualul Guvern, duminică seara, de la ora 19, în pasajul Corneliu Coposu.
  • PITEŞTI  În total, 38 de oameni au manifestat în seara aceasta la Piteşti.
  • ALBA IULIA  Din cauza ploii la Alba Iulia au venit la protest circa 30 de persoane. Oamenii au stat aproape două ore în faţa Prefecturii Alba, unde au format grupuri ad-hoc de dezbateri pe tema protestelor din ultimele săptămâni şi a situaţiei politice din ţară. 
  • TIMIŞOARA Câteva sute de persoane protestează şi în Piaţa Victoriei din Timişoara. Ei poartă pe braţe banderole albe pe care scrie ”#rezist” şi au steaguri tricolore.
  • IAŞI Aproximativ 200 de oameni protestează, duminică seară, la Iaşi, în Piaţa Unirii, manifestanţii cerând demisia guvernului Grindeanu. Oamenii au venit cu drapele ale României, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii şi au fluiere şi vuvuzele. Manifestanţii scandează ”Hoţii, Hoţii!”, ”În democraţie hoţii stau la puşcărie!” şi ”Jos guvernul hoţoman, fabricat în Teleorman!”.Pa pancarte se poate citi printre altele ”Opriţi ciuma roşie”, ”Rezist. Vă vedem”, ”Afară, afară, nu vrem monopol pe ţară” şi „Demisia guvernului înaltei trădări”.
  • GALAŢI Şi în faţa sediului Prefecturii Galaţi s-au adunat aproximativ 100 de persoane. Manifestanţii au scandat ”Hoţii!”, ”PSD, partidul mafie!”, ”Jos Guvernul!”, ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi!”, ”Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu!” şi au avut pancarte cu mesaje precum ”Vrem o Românie occidentală, nu o Gubernie rusească”, ”O să ieşim în stradă până când n-o să mai fim conduşi de hoţi”, ”Vreau să trăiesc în România, nu mai tolerez hoţia”

 

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a comunităţii Corupţia ucide, duminică, în Piaţa Victoriei din Capitală ar putea fi împărţite 5.000 de banderole cu hashtag-ul „rezist”.

Mai mult, au fost realizate peste 27.000 de insigne inscripţionate „#rezist”, care au fost distribuite în mai multe oraşe din ţară şi în diaspora, în oraşe precum Paris, Londra, Luxemburg, Bruxelles şi Praga.

„Scopul ar fi ca oamenii să le ia de la proteste, dar vom mai lucra şi cu o serie de asociaţii care să le distribuie”, a spus Cătălin Teniţă, unul dintre fondatorii grupului de acţiune civică Geeks for Democracy, menţionând că mai mulţi voluntari vor distribui insignele şi la protestele de duminică din Piaţa Victoriei.

Fondatorul Geeks for Democracy a precizat că urmează să mai fie comandate încă aproximativ 10.000 de insigne #rezist.

Acestea au putut fi realizate din banii donaţi în conturile Centras şi în contul de Paypal al asociaţiei, însumând 41.500 lei.

În a 19 –a zi copiii au participat la „Lecţia de educaţie civică”

Peste 200 de oameni au protestat, sâmbătă seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, în a nouăsprezecea zi de manifestaţii antiguvernamentale, după ce, în cursul zilei, în faţa Guvernului, aproximativ 500 de părinţi şi copii au participat la "Lecţia de educaţie civică". Proteste faţă de Executiv au fost şi în ţară, zeci de oameni ieşind în stradă la Galaţi, Constanţa, Cluj şi Braşov.  

Manifestanţii din Piaţa Victoriei au scandat: "Ole, ole, ole, Dragnea lasă-ne", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie", "Ceauşescu n-a murit, şi-a lăsat mustaţă şi-a venit la guvernare să dea ordonanţă", "Rezistăm, nu plecăm", "Jos Guvernul Grindeanu", "PSD, ciuma roşie", "La închisoare, nu la guvernare", "Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta", "Demisia", "Zi de zi aici vom fi ,"Hoţii”, "DNA să vină să vă ia", "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu".

Pe pancartele din Piaţă se putea citi: "Nu vrem guvern de troglodiţi şi hoţi condus de mafioţi", "Luptăm pentru o ţară curată, luptăm pentru a combate corupţia", "Guvern compromis trebuie demis".

Manifestanţii au aşezat candele aprinse pe asfalt, unde copiii au scris cu creta, în timpul protestului de dimineaţă, "Democraţia #rezistă".

Oamenii au fluturat steaguri tricolore, au fluierat şi au suflat în vuvuzele. Circulaţia rutieră în zonă s-a desfăşurat normal.

Protestul părinţilor şi copiilor din Piaţa Victoriei din Capitală, intitulat "Lecţia de educaţie civică", s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 15.00, după aproximativ patru ore, timp în care cei mici au desenat cu cretă colorată pe asfalt, s-au jucat cu baloane de săpun, s-au plimbat cu tricicletele şi au purtat insigne cu mesajul #rezist. Mitingul a avut loc la câteva zile după ce Autoritatea pentru Protecţia Copilului a anunţat că a primit aproximativ 30 de sesizări privind prezenţa copiilor la protestele din ultima perioadă.

În a paisprezecea zi de manifestaţii de la Palatul Cotroceni, peste 100 de persoane au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite