Bezele pentru UDMR înainte de moţiune. Senatorii PSD au aprobat Ziua Maghiarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor FOTO Inquam / Dan Porcutan
Kelemen Hunor FOTO Inquam / Dan Porcutan

Ziua de 15 martie a fost votată ziua oficială a comunităţii maghiare din România, potrivit unei decizii luată luni în comisiile comune de administraţie şi drepturile omului din Senat. Raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu majoritate de voturi, existând doar trei abţineri.

Luni a fost votat în comisiile comune de administraţie şi drepturile omului din Senat proiectul de lege prin care ziua de 15 martie este declarată ziua oficială a maghiarilor din România. Mai mult, ziua ar urma să fie una liberă.

Decizia de astăzi vine în contexul în care UDMR poară negocierie cu Coaliţia de guvernare pentru moţiunea de cenzură. Mai mult, într-o declaraţie de presă de la Parlament, liderul UDRM, Kelemen Hunor, a declarat că partidul pe care-l conduce nu a luat încă o decizie privind modul în care vor acţiona în cazul moţiunii de cenzură.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie ca zi de sărbătoare a comunităţii maghiare din România a fost depus tocmai în ziua de 15 martie 2017. 

Legea prevede, la articolul 1, că „se consacră ziua de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România”. Proiectul mai introduce posibilitatea organizării de manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie în localităţile în care trăiesc maghiari, care  „pot fi finanţate de la bugetele autorităţilor publice locale şi judeţene şi alte instituţii publice”. De asemenea, angajatorii trebuie să acorde o zi liberă angajaţilor maghiari, la cerere, pentru ca aceştia să poată participa la manifestările de 15 martie.

Termenul până la care comisiile din Senat trebuiau să se pronunţe asupra proiectului de lege depus de parlamentarii maghiari ar fi fost 27 iunie, semn că lucrurile au fost puţin grăbite, mai ales că astăzi lucrările în plen ale Parlamentului au fost anulate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite