A pierdut Ponta pentru că e Iliescu comunist?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răfuielile din PSD s-au soldat până acum cu trei excluderi din partid, o demisie, şi câteva suculente emisiuni în care super-starul Marian Vanghelie şi-a jucat cu brio rolul.

Dincolo de asta, nimic. Teza oficială a partidului a rămas bătută în cuie, înfrângerea i se datorează comunistului Ion Iliescu care a întinat nobilele idealuri ale pesedismului.

Ion Iliescu şi-a încheiat al doilea mandat lăsând România în NATO şi cu negocierile de aderare la Uniunea Europeană încheiate. De ce ar fi Ion Iliescu mai comunist în 2014, decât a fost în 2004? Cum a reuşit el şi prin ce mijloace să submineze imaginea pro-occidentalului Ponta, astfel încât noua generaţie să creadă că premierul este omul orientării spre Est şi nu spre Vest?

E drept, Ion Iliescu a apărut de câteva ori în imaginile de la şedinţele de partid lângă Victor Ponta. Dacă prin atâta lucru a reuşit o aşa de mare mutare a electoratului dintr-o parte într-alta, atunci la mijloc nu poate fi decât o putere supranaturală, ceea ce ar contrazice convingerile puternice de liber-cugetător ale domnului Iliescu. O fi activat Ion Iliescu pe Facebook, propăvăduind prietenia cu marele frate de la Răsărit? O fi interzis el înfiinţarea secţiilor de votare în străinătate? A ţinut el în două duminici zeci de mii de români la cozi kilometrice în faţa secţiilor de vot din străinătate? A dezlănţuit Ion Iliescu campania murdară la adresa lui Klaus Iohannis?

A condus Ion Iliescu partidul, a dat direcţiile strategiei electorale, este el autorul mesajelor de campanie? A participat la dezbateri, a impus linia, a selecţionat ehipa, a făcut sondaje, a identificat el publicul ţintă pentru mesajele lui Victor Ponta?

Dacă nu, de ce trebuie să fie el responsabil pentru eşecul din alegeri?

Pentru ca adevăraţii vinovaţi să nu răspundă. Pentru că, Victor Ponta, deşi cel mai tânăr preşedinte din istoria partidului, nu a reuşit să reformeze PSD. Nu figura lui Ion Iliescu i-a făcut pe tineri să vină la vot în număr record pentru a vota cu Iohannis, ci convingerea multora că a da toată puterea pe mâna unui PSD nereformat înseamnă o catastrofă pentru România.

Este Ion Iliescu cel care i-a promis lui Joe Biden la Casa Albă că pune statul de drept pe primul plan, pentru ca numai câteva zile mai târziu, majoritatea PSD să voteze legile din Marţea Neagră? 

Angajamentul luat la Washington a fost încălcat fără ezitare dovedind că exprimarea bunelor intenţii nu a fost altceva decât o diversiune. Crede cineva că un partid se poate angaja într-o asemenea operaţiune cum a fost „Marţea Neagră” fără ca preşedintele formaţiunii şi totodată prim-ministru să nu ştie nimic? Pe cine crede Victor Ponta că a păcălit? Şi ce cine crede că va ma păcăli cu explicaţia că Ion Iliescu e de vină?

PSD ar fi avut nevoie acum de o discuţie cu cărţile pe masă, de analize politice, de acţiuni responsabile. Dacă a găsit nişte acari Păun, asta nu înseamnă că problemele s-au rezolvat. Iar, cea mai mare problemă este criza de conducere la nivelul partidului. În afară de campanii negative, PSD nu a produs nimic, nu a venit cu nimic nou, nu a arătat nici un fel de intenţie de adaptare la vremurile pe care le trăim.

România are nevoie de partide de stânga, dar care se adresează marilor provocări ale zilei de astăzi şi nu doar electoratului captiv din cele mai sărace zone ale ţării. Dezvoltarea României, proiectele mari de infrastructură ar fi adus creştere economică, locuri de muncă şi mai multe voturi decât s-au obţinut prin clasicele pomeni susţinute de buget tocmai prin tăierea investiţiilor. Până la urmă, PSD trebuie să se hotărască ce fel de partid este şi cui se adresează. S-a întrebat măcar o dată conducerea PSD de ce dispora nu votează cu social-democraţii?  Şi nu e prima oară când se întâmplă. În 2009, votul din străinătate a fost crucial, dar a  învăţat ceva partidul din chestiunea asta? Lumea se schimbă şi, după electoratul Facebook, iată, apar partidele pe internet. Şi pentru asta, tot Ion Iliescu este de vină?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite