Activul de partid al PSD rămâne trup şi suflet alături de Dragnea. N-a înţeles nimic din episodul  26 mai

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax / Alexandru Dobre
Foto Mediafax / Alexandru Dobre

Rezultatele alegerilor de la Congresul PSD ne oferă multe concluzii. Este vorba de votul activului de partid, circa 4000 de membri  cu state vechi în serviciul PSD, cu mintea setată cu loialitate faţă de El Lider Maximo, până de curând, Liviu Dragnea. Când Codrin Ştefănescu l-a elogiat pe Dragnea, puşcăriaş, 4000 de membri din activul PSD au izbucnit în aplauze.

Marian Oprişan a fost huiduit şi alungat de la tribună, pentru că a îndrăznit să-l critice făţiş pe Dragnea. Asta după ce i-a pupat ghiului de nenumărate ori, atunci când Dragnea era la putere. Şi după declaraţia aiuritoare că nu a tras pentru partid la ultimele alegeri.

  Dăncilă a câştigat, previzibil, conducerea PSD

Iată rezultatele votului: Dăncilă a câştigat funcţia de preşedinte, cu 2.828 de voturi. Pleşoianu a obţinut 715 voturi, Şerban Nicolae 375 de voturi, iar Ecaterina Andronescu 50 de voturi. Plesoianu, cel care tuna şi fulgera împotriva statului paralel, împotriva UE, cu înclinaţii spre Rusia, a ieşit pe locul al doilea. Dacă Dăncilă nu era premier, cu banii şi funcţiile în mână, posibil ar fi fost  să câştige Plesoianu preşedinţia PSD. Un demn urmaş al lui Dragnea în discurs şi poziţii ideologice.

Ecaterina Andronescu, autoarea unei scrisori critice la adresa PSD, a guvernului, a dnei Dăncilă a obţinut doar 50 de voturi. Un scor ruşinos, în urma căruia normal ar fi să demisioneze şi din funcţia de ministru al Educaţiei. Scorul obţinut de Andronescu demonstrează lipsa de interes şi de apetit a activului PSD pentru schimbări şi modernizări în partid.

Mihai Fifor a obţinut funcţia de secretar general după ce a fost votat de 2.366 de delegaţi, iar Gabriel Petrea de 717 delegaţi.

Mihai Fifor, filolog, specialist în Maria Tănase şi Ioana Radu, s-a remarcat printr-o loialitate libidinoasă faţă de orice lider aflat în funcţia de şef al PSD. Deşi iniţial a semnat scrisoarea critică iniţiată de Firea şi Stănescu, s-a jurat apoi pe toţi sfinţii că el n-a semnat respectiva scrisoare critică. Ca să-şi repare păcatul, Fifor n-a ştiut cum să-i laude pe Dragnea şi apoi pe Dăncilă. Slugărnicia perfectă  i-a adus lui Fifor funcţia de secretar general al PSD.

Mai de neînţeles este succesul lui Teodorovici. Teodorovici a fost ales în funcţia de preşedinte executiv cu 2.463 de voturi. Şi el loial partidului, dar nesigur. Vineri îşi retrăsese candidatura, apoi s-a răzgândit şi a revenit. Inspirată revenire. Posibil ca poziţia de ministru al Finanţelor să-l fi ajutat mult. Fiecare delegat a gândit că va veni un moment în care se va duce cu mâna întinsă la Teodorovici să-i ceară bani pentru judeţul sau, cu „avantajele” cunoscute şi pentru activul de partid. Teodorovici este responsabil în continuare de plata pensiilor şi salariilor bugetare, situaţie care îl poate duce la „ghilotina” partidului. Avertismentele sale, scrise şi declarate, că nu sunt bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului, n-au avut greutate în ochii delegaţilor la Congres.

Ce n-am înţeles în urma Congresului

Mai este valabil programul de guvernare? Autorul său, Darius Vâlcov, a fost gonit din guvern. Ce s-a ales din Program?

Va fi Tăriceanu prezidenţiabilul coaliţiei PSD-ALDE? Ce se va alege din coaliţia de guvernare dacă activul de partid al PSD nu-l vrea pe Tăriceanu prezidenţiabil? Dacă Tăriceanu candidează de unul singur, va retrage ALDE din coaliţie? Daca nu, va lupta electoral cu prezidenţiabilul PSD?

Ce restructurări şi reduceri de cheltuieli pregăteşte guvernul? Este clar că dacă rămâne aşa cum este acum, nu are bani de pensii şi salarii. Va reduce inclusiv numărul de ministere, aşa cum se zvoneşte?

Acum, când are puterea absolută în partid şi în stat, ce atitudine va adopta Viorica Dăncilă? Va ascunde în continuare problemele grave economice, faptul că la 5 luni bugetul are deja un deficit de 14,3 miliarde lei? Sau va lua taurul de coarne, dovedind ca înţelege situaţia critică în care se află economia României?

Dna Dăncilă are divergente majore cu Tăriceanu în privinţa statului paralel. Cum va soluţiona aceste divergenţe? Acum, când are puterea absolută, poate să tranşeze aceste divergenţe, într-o direcţie sau alta.

Dincolo de discuţii ideologice, prima urgenţă a noii puteri abia instalate la conducerea PSD este problema financiară. Soluţia logică este reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului. Va avea curaj noua conducere să meargă pe această soluţie? Personal mă îndoiesc, ceeace  va duce PSD într-o fundătură care va costa soarta partidului la viitoarele alegeri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite