INTERVIU Daniel Constantin: Tăriceanu a crezut că voi putea fi cumpărat cu o funcţie de preşedinte executiv. A fost şi un şantaj pe surse că voi fi remaniat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevărul Live,  Daniel Constantin l-a acuzat pe Călin Popescu Tăriceanu că a pus la cale o încercare de preluare „abuzivă, ostilă a puterii“ în ALDE. Daniel Constantin susţine că Tăriceanu a încercat să-i închidă gura cu promisiunea că îi va oferi funcţia de preşedinte executiv al partidului, apoi l-a şantajat indirect, lansând mesaje „pe surse“ că va plăti cu funcţia de ministru dacă se va opune Congresului.

UPDATE Reacţia lui Tăriceanu: Nu mai fac înţelegeri cu Daniel Constantin. M-am fript o dată la parlamentare

Adevărul: Ieri aţi declanşat un întreg scandal, aţi părăsit Delegaţia Permanentă a partidului, invocând că şedinţa a fost nestatutară. Ce a fost nestatutar, mai exact?

Daniel Constantin: Nu am declanşat eu un scandal, ceea ce s-a întâmplat ieri a fost un răspuns la scandalul declanşat de cealaltă parte. E departe de mine intenţia de a provoca un scandal, nu am pus niciodată în pericol vreun guvern. E o chestiune nedorită pentru mine, dar nu pot să validez, prin votul meu, o preluare abuzivă, ostilă a puterii. Nu am înţeles graba domnului Tăriceanu de a prelua, cu orice preţ, cu orice încălcare a legii, puterea, mai ales în ideea în care nu avea concurenţă.

I-aţi spus că nu doriţi să candidaţi la şefia partidului?

Desigur, noi discutaserăm de acum patru luni de zile acest aspect, în condiţiile în care fiecare parte se ţine de înţelegere. Marea noastră problemă nu este că va fi Tăriceanu preşedinte sau că va avea un oponent, ci respectul faţă de oameni. În ultimele zile s-a încercat un „şantaj pe surse”, care spunea că dacă eu mă opun congresului, se va recurge la o remaniere. Eu am spus însă că nu sunt şantajabil pentru o funcţie de viceprim-ministru sau ministru. Dintre cele două poziţii, pun mai presus oamenii.

Care a fost înţelegere dumneavoastră cu domnul Tăriceanu? Să organizaţi alegeri de sus în jos, iar ulterior la nivel central să fie numit preşedinte, iar dumneavoastră să vă mulţumiţi cu un post de vicepreşedinte?

Domnul Tăriceanu a crezut că pot fi cumpărat cu o funcţie de vicepreşedinte, iar ceilalţi oameni pot fi aruncaţi peste bord. Eu am un respect pentru toţi oamenii care au muncit, indiferent că vin din Partidul Conservator sau nu. Pe toţi trebuie să-i respectăm, iar aici intervin anumite principii. Nu suntem de-acord cu ilegalităţi, delegaţia de ieri nu a fost statutară, astăzi se va depune acţiune în instanţă tocmai pentru a fi respectat statutul. Haideţi să facem Congresul, nu am nimic împotriva lui, dar să-l facem cu respectarea statului şi a promisiunilor făcute.

Înţelegerea mea cu domnul Tăriceanu a fost să organizăm Congres, să candideze pentru funcţia de preşedinte, iar eu preşedinte executiv.  Nu mi-am imaginat niciodată însă că într-un partid care se doreşte democratic, de dreapta, că se poate organiza o chestiune ce ţine, mai degrabă, de totalitarism. Să ne alegem mai întâi preşedintele, iar ulterior acesta să decidă şi la nivel local cine va ocupa această funcţie. Îmi doresc ca participarea la luarea deciziilor să fie colectivă. Anul acesta nu prea am avut şedinte, deciziile s-au luat în mod unilateral.

Asta însemnă domnul Tăriceanu singur sau domnul Tăriceanu într-o discuţie cu domnul Dragnea?

Da. Câteodată şi eu am luat act de aceste decizii.

Aţi luat act, adică vi s-a pus în faţă o decizie luată deja de domnul Tăriceanu?

Au fost şi momente de genul acesta. Problema nu este însă la mine, ci la oamenii care au muncit şi ne-au ajutat să ajungem partid parlamentar, să fim într-o coaliţie de  guvenare. Oamenii aceştia trebuie să fie implicaţi în procesul de luare a deciziior, să ştie care sunt deciziile luate.

Când s-a stricat relaţia dintre dvs şi Călin Popescu Tăriceanu?

Au fost mai multe momente. Au fost momente tensionate înainte de alegerile locale de anul trecut, înainte de alegerile parlamentare, precum şi la momentul formării Guvernului. Le-am considerat pasagere, însă ele s-au permanentizat, şi sunt chestiuni pe care nu pot să le accept. Nu accept chestiunile abuzive. Am pretenţia că tot ceea ce am promis, am şi făcut.

Pare că este un conflict care mocneşte. De când nu aţi mai vorbit cu domnul Tăriceanu?

De ieri. Am discutat şi înainte de ieri şi credeam că lucrurile vor fi respectate, că vom avea o delegaţie în care să discutăm despre direcţia partidului, despre măsurile pe care vrem să le luăm. Am văzut însă că se discută doar despre funcţii. 

S-a ajuns la acuzaţii foarte grave, că l-aţi fi şantajat pe domnul Tăriceanu când aţi făcut listele pentru alegerile parlamentare. Cum s-au făcut propunerile?

S-au respectat normele din statul. Propunerile se puteau depune doar cu semnăturile celor doi copreşedinti. Dacă am promovat anumiţi oameni de calitate, iar asta  înseamnă a şantaja, atunci da, l-am şantajat pe domnul Tăriceanu. A fost o negociere politică atunci, eu am cedat în unele aspecte, la fel şi domnul Tăriceanu.

Acum ar fi trebuit să spun că nu am nicio problemă cu cele întâmplate, dar nu pot pentru poziţia mea să sacrific alţi oameni. Vă dau un exemplu. În decembrie 2012, când s-a format al doilea Guvern Ponta, am avut o discuţie cu Crin Antonescu, cu care eram la guvernare. Domnul Daniel Chiţoiu urma să vină ca vicepremier din partea PNL, iar eu aş fi urmat să ocup aceeaşi funcţie din partea Partidului Conservator. Am refuzat însă această funcţie, de vreme ce nu putea fi comasată cu cea de ministru, şi am ales să rămân doar ministru, pentru a veni la guvernare şi doamna Grapini. Nu vreau funcţii doar pentru mine, vreau ca toţi oamenii să participe la luarea deciziilor. Nici oamenii respectivi nu vor funcţii, ei vor să conteze. Suntem în partid, iar pentru a continua acest trend ascendent terbuie să participăm cu toţii la decizii.

Ca o concluzie, nu e chestiune pentru funcţii, ci pentru principii democratice, liberale, ce trebuie respectate. Dacă ne întoarcem la acestea, nu este nicio problemă. O altă concluzie este că nu plecăm din ALDE. Nu sunt Iuda, nu am trădat niciodată,  sunt în acelaşi partid de 7 ani de zile, nu pun în pericol coaliţia de guvernare sub nicio fromă. L-am informat pe domnul premier că nu am alte intenţii. Nu am început să număr câţi oameni au ieşit din sală la şedinţa delegaţiei, căci nu asta este inteţia mea. Nu plecăm din ALDE, vrem doar să ajutăm acest partid să funcţioneze pe principii democratice. Acţiunea de ieri a fost un răspuns la ceea ce s-a întâmplat şi în teritoriu, iar acum se întâmplă şi la centru, lucru pe care nu pot să-l accept, fiind vorba de ilegalităţi.

Nu plecaţi din ALDE, dar aţi putea fi exclus din ALDE şi, automat, veţi rămâne şi fără funcţiile de vicepremier şi de ministru al Mediului.

Eu nu sunt şantajabil cu această chestie. Dacă majoritatea din partid, aleasă în mod statutar, la un moment dat, va decide acest lucru, eu mă voi supune majorităţii. În acest moment, intenţia mea este să ajut cât mai mult la implementarea programului de guvernare.

Dacă Congresul va fi convocat statutar, vă gândiţi să candidaţi pentru şefia partidului?
Nu. Am spus-o foarte clar şi mă ţin de cuvânt. Dacă lucrurile se desfăşoară statutar, democratic, n-am nici cea mai mică intenţie să candidez. Însă dacă lucrurile vor continua în modul în care au fost pornite ieri, cu siguranţă va trebuie să-mi reconsider poziţia.

Ce înseamnă „să-mi reconsider poziţia“?
Vom vedea la momentul potrvit, dar am speranţa că partidul va reveni în matca normală.

Dacă nu, vă gânmdiţi să formaţi un grup parlamentar separat sau un nou partid politic?
Nu vreau să confirm nicio speculaţie. Intenţia mea e foarte clară: să rămân în ALDE şi să ajut această „casă“ – ALDE-  să se consolideze. Aceasta este obiectivul cel mai important.

L-aţi acuzat pe domnul Tăriceanu că a pus pe listă oameni cu probleme penale.
Nu am făcut acea declaraţie, dar, într-adevăr, am avut dispute vis-a-vis de oameni. Eu am încercat să pun în funcţii oameni de calitate. Ne-am luptat pentru oameni, dar fiecare  din unghiuri diferite.

Fără să daţi nume, v-aţi opus ca oameni cu probleme penale să apară pe listele ALDE?
Nu vreau să-i cataloghez aşa. Am susţinut că nu ne trebuie oameni cu probleme.

Spre exemplu, v-aţi opus ca domnul Daniel Barbu să candideze?
Nu. Am spus că domnul Barbu să candideze la Senat, pe locul 1 sau 2 la Bucureşti. Domnul Tăriceanu a ţinut ca domnul Barbu să fie securizat ( eligibil - n.r) şi să candideze pe poziţia a doua de la Camera Deputaţilor.

Deci problema era de eligibilitate, nu de candidatură.

Domnul Meleşcanu, pe care îl apreciez, a candidat la prahova, pe poziţia 1 la Senat, care la momentul respectiv era considerată neeligibilă. A mers, a muncit şi a transformat-o într-o poziţia eligibilă.

Cu domnul Dragnea aţi vorbit după disputa de ieri?
Nu, dar am vorbit zilele trecute, cred că acum o săptămână şi l-am asigurat că, indiferent de micile sau marile dispute pe care le avem în ALDE, parlamentarii ALDE vor susţine îăn continuare coaliţia majoritară. Sper că a înţeles.

Aveţi dialog direct cu domnul Dragnea sau discuţiile dintre PSD şi ALDE se poartă prin intermediul domnului Tăriceanu?
Avem dialog direct. În relaţia cu PSD, n-am ce să reproşez. Am văzut poziţia domnului Dragnea aseară, o poziţie echilibrată.

Domnul Tăriceanu poartă un război public cu SRI şi DNA. Această atitudine a dăunat partidului? Nu v-am văzut să-l susţineţi.
Aici am stabilit foarte clar direcţiile. Dânsul a avut o opinie - de unii criticată, de alţii apreciată - pe care a susţinut-o în mod constant. Eu am spus de la început că vreau să merg pe ideea de construcţie.

Ce părere au oamenii din ALDE despre ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni în Justiţie?
Să ştiţi că nu sunt discuţii aprinse pe zona aceasta. Tocmai vă spuneam că nu am avut prea multe şedinţe în care să discutăm. Dacă am fi avut, poate cinveva ar fi rididcat problemele. Însă, nu au fost discuţiic a să se ajungă la un sens sau altul.

Adică, a fost poziţia domnului Tăriceanu, exprimată ca atare, iar din partea partidului nu a fost nici o poziţie de susţinere, nici nu a criticat nimeni opiniile dumnealui?
Au fost poziţii exprimate şi de alţi colegi. Am văzut-o pe doamna Cătăniciu că a exprimat opinii pe Justiţie, am văzut alţi colegi car emerg în dezbaterile televizate şi susţin opinii. Însă, nefiind organizate  dezbateri interne nu au fost asumate ca poziţii ale partidului.

De exemplu, Ordonanţa de Urgenţă 13: ce reacţii a stârnit în partid?
Eu pot să spun punctul meu de vedere. Atunci, după momentul adoptării OUG 13, ne-am întâlnit, am discutat.

Cine s-a întâlnit?
ne-am întâlnit în coaliţie, am discutat despre ceea ce e de făcut în continuare, cum s-a comunicat, ce s-a întâmplat în acea perioadă. Abia atunci a fost stârnită o dezbatere. Sunt lucruri care ţin de trecut şi sunt lucruri care rămân în interiorul şedinţelor. N-aş vrea să arăt cu degetul pe cineva sau să ţin lecţii, să spun ce a fost şi ce nu bine. Acum, trebuie să ne concentrăm şi în coaliţie, şi în actul de guvernare, pe lucrurile esenţiale care ţin de viaţa românilor de zi cu zi.

Guvernul îşi contună activitatea cu un minus la capitolul imagine. Reuşiţi să surmontaţi acest fapt?
Da! Am discutat cu domnul Grindeanu, îl văd în fiecare zi foarte determinat, din ce în ce mai prezent în toate acţiunile publice şi cred că putem, prin capacitatea domniei sale, prin capacitatea noastră de a genera proiecte, de a recupera acel minus, aşa cum îl vedeţi dumneavoastră. Săptămâna aceasta, sper ca în prezenţa premierului să lansăm pe zona de mediu nu mai puţin de 11 programe. Dacă anul trecut am avut doar 300 de milioane de lei din ce am colectat. Anul acesta vom avea proiecte de 840 de milioane de lei. Sunt 11 programe , dintre care şapte sunt programe noi pe care le punem la dispoziţia beneficiarilor. Acest lucru va avea un impact foarte mare asupra cetăţenilor. Sunt convins că şi alţi colegi din Guvern au programe similare. Când vor vedea că avem programe de investiţii, programe sociale, programe de transparentizarea deciziei, cu siguranţă vom surmonta orice fel de minus la care făceaţi referirie.

De ce aţi spus sper că vor fi lansate în prezenţa premierului? Pare că nu vrea să şi le asume.
Nu, nu! Sper să-i permită programul. Săptămâna aceasta sunt trei şedinţe de Guvern. Una e şedinţa clasică de miercuri, joi e cea comună cu Republica Moldova, iar sâmbătă avem o altă activitate. Sper ca agenda să-i permită şi vineri să dăm drumul. SAm vorbit cu domnia sa. Rămane să stabilim dacă vineri va fi această dată sau o schimbăm.

Sorin Grindeanu ce a spus despre scandalul din ALDE?
Sigur, a luat act de ceea ce i-am spus. Dacă va considera că vrea să facă un comentariu public, dânsul are această libertate de a face comentarii. Nu o să vorbesc eu în numele domniei sale. S-a interesat pentru că e un premier susţinut de o coaliţie şi cred că e interesat ca în ambele partide care susţin coaliţia să fie cât mai linişte şi toată lumea să lucreze pentru susţinerea coaliţiei guvernamentale.

Se vorbşte foarte mult de un scenariu: dumneavoastră să rupeţi o parte din ALDE, Victor Ponta va rupe şi el o parte din PSD, şi o să vă întâlniţi într-un nou partid de stânga.
Nu, sunt doar scenarii. Acţiunea mea de ieri şi cele din trecut nu au nicio legătură cu Victor Ponta. Am văzut, tot la postul de televiziune pe care l-am menţionat mai devreme că se tot împinge faptul că aş fi manipulat de Victor Ponta sau tot felul de alte speculaţii. Eu am avut această acţiune care ţine de democraţie şi principii. Acestea nu sunt stimulate de cineva din afară. Sunt acţiunile mele. Sunt stimulate doar de colegii mei din interiorul ALDE care sunt la fel de nemulţumiţi de aceste decizii. Nu le-aş fi discutat în spaţiul public dacă ele nu mergeau aşa de departe.

Cu Victor Ponta aţi rămas prieten?
Cu siguranţă. Suntem prieteni, discutăm cât de des putem. Una-i una, alta-i alta.

Poate şi aceasta e o problemă, mai ales că Liviu Dragnea nu e în cele mai bune relaţii cu Ponta.
Nu vreau să comentez relaţia lor. Nu este de datoria mea să fac acest lucru. Sunt convins că cei doi sunt oameni politici puternici şi toate lucrurile se reglează între ei.

Ieri s-a stabilit şi o dată a Congresului, 21 aprilie. Ce şanse sunt să se organizeze congresul în această dată?
Colegii mei au atacat sau urmează să atace la tribunal această formulă de Delegaţie Permanentă de ieri şi inclusiv decizia care s-a luat. Până la urmă, dacă noi nu am reuşti să facem ca regulilele să funcţioneze în interiorul partidului, Justiţia va fi cea care va spune dacă este statutar sau nu. Eu cred că nu este pentru că lucrurile sunt foarte clare. Delegaţia trebuia să fie formată din membrii Consiliului Naţional al fostului Partid Conservator şi Delegaţia Permanentă din fostul Partid Liberal Reformator. Membri din Consiliul Naţional al PC nu au fost convocaţi ieri. Au fost doar un număr restrâns, în conformitate cu statutul care intră în vigoare după data Congresului. Lucrurile aici au intrat într-o zonă a confuziei. Nu ştiu dacă în mod deliberat sau nu. Cu siguranţă am atras atenţia de ieri. Instanţa nu poate să constate decât ilegalitatea acestei măsuri.

În instanţă lucrurile merg mai greu.
Cu siguranţă se va cere în instanţă suspendarea deciziei. Dacă instanţa va lua act, atunci Congresul nu se poate organiza. Nu am o problemă cu organziarea Congresului, dar cred că este democratic să avem alegeri mai întâi la nivel de teritoriu. Eu nu înţeleg graba aceasta. Se doreşte altceva cu partidul? Nu pot să-mi explic acest lucru. facem alegeri de jos în sus, convocăm Delegaţia statutară, că ea care trebuie convocată, şi facem Congresul cu o participare cât mai largă, ca să fie asigurată reprezentativitatea. Aici mă refer la vreo 3.000 de aleşi locali, deoarece cam atâţia sunt. Facem apoi Congresul, alegem noua condcuere şi fiecare se aliniază linia conducerii. Atunci avem motive solide să spunem că cineva a ieşit din linia partidului, nu acum. Acum noi nu am ieşit din linia partidului. Noi am spus un singur lucru: să se resepcte legea.

Dacă Tăriceanu va fi ales preşedinte al partidului în urma unui Congres organizat statutar rămâneţi în continuare în partid?
Dacă lucrurile se desfăşoară în mod democratic, da. Nu a fost niciodată această situaţie, ori eu, ori dânsul. Dacă lucrurile merg democratic nu am nicio problemă cu domnul Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite