Adevărul Live, Klaus Iohannis, în confruntarea cu bloggerii: Nu am o garanţie că în PNL şi PDL nu sunt oameni care lucrează în serviciile secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL şi candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că, deşi speră că în PNL şi PDL nu există ofiţeri acoperiţi, nu are nicio garanţie în acest sens.

Principalele declaraţii

Dan Marinescu: Am văzut că aţi avut o reacţie la scandalul ofiţerului descoperit Victor Ponta, după spusele lui Traian Băsescu. Vocea Rusiei comenta alegerile din România şi vorbea de victoria USL din 2012. Spuneau cei de la Vocea Rusiei că preşedintele Traian Băsescu va spune că premierul Victor Ponta este ofiţer acoperit. De unde ştiau cei de la Vocea Rusiei?

Poate ei cunosc regizorul.

Sunteţi convins că veţi avea dezbateri în turul II?

Diferenţa între noi doi scade vertiginos. Eu cred că ele ar fi bune, bune pentru electorat, ar putea oamenii să îşi dea seama despre ceâ fel de politicieni, candidaţi este vorba aici.

Dan Ionescu, consultant politic: Vedeţi o problemă în cosntrucţia sistemului actual? Derivă din proasta pregătire a oamenilor sau sistemul este de vină?

Eu cred că este clar o problemă de cadre, este clară problema în interiorul partidelor, este felul în care în interiorul partidului au fost promovaţi oamenii. Reforma clasei politice trebuie să înceapă dinăuntrul partidelor, invers nu cred că funcţionează.

Cât de mulţumit sunteţi de oamenii din PNL şi PDL?

Trebuie să recunosc că am găsit foarte mulţi oameni bine pregătiţi şi decişi să vină alături de mine, e lucrul pe care l-am constatat nu de acum, ci chiar de la început. Am convingerea că PNL şi PDL sunt primele două partide care s-au reformat din interior. Sigur, nu putem să vorbim de o reformare definitivă, mai este cale lungă până să avem formaţiuni politice comparabile cu cele din Europa de Vest, dar eu sunt optimist.

Chiar mi-am permis să fac încă doi paşi în direcţia reformării din interior a PNL. Când vom fi noul PNL, avem o şansă mare să facem paşi hotărâţi în direcţia asta. Dacă procesul e bine condus, chiar cred că vom avea un partid foarte performant.  Dacă luăm evoluţia de astăzi la alte partide, este mai degrabă un fenomen de masă.

Este posibil să aveţi în PNL şi PDL oameni care lucrează în servicii secrete?

Nu am nicio dovadă pentru aşa ceva. Sper să nu fie, dar o garanţie nu pot să am în acest moment. Sigur, prin lege este interzis ca ofiţerii acoperiţi, cum am discutat noi doi ultima dată, prin lege este interzis, nu ar trebui să existe, dar eu sper să nu fie. Mai mult nu pot să spun.

În ce fel vedeţi relaţia cu Federaţia Rusă?

Locul nostru în această confruntare trebuie să fie ferm alături de NATO şi UE şi atunci, împreună, cred că într-un viitor previzibil putem face în aşa fel încât toată lumea să respecte tratatele internaţionale.

Alexandru Macoveiciuc, analist SmartPolitics: Strategia de campanie a PSD este să vă arate ca omul lui Traian Băsescu. În acest context, care este poziţionarea dvs. faţă de Traian Băsescu? Ne puteţi spune o atitudine pe care aţi apreciat-o la Traian Băsescu şi ce nu aţi apreciat la el?

Mi-aţi pus o întrebare la care, oricum aş răspunde, unii o iau drept confirmare a faptului că sunt pentru sau contra Băsescu. Or, eu sunt fără Băsescu. M-aş referi la ultimii zece ani şi aş menţiona două lucruri care au evoluat bine şi altele care au evoluat prost sau foarte prost. În două domenii s-au făcut progrese semnificative: vorbesc despre statul de drept, unde chiar cred că România şi-a consolidat poziţia şi cred că s-a făcut un progres semnificativ spre o justiţie independentă. Aceste două domenii le cataloghez drept domenii în care am făcut progrese semnificative.

Am făcut un regres catastrofal din cauza principiului divide et impera. Societatea e mult mai divizată decât a fost ea vreodată, nu are resorturile pentru a progresa semnificativ şi acest lucru mi se pare foarte îngrijorător.  Dacă ar fi să menţionez un al doilea complex unde lucrurile nu au mers bine este economia. România, după 25 de ani de capitalism, între ghilimele, încă o parte mult prea mare din economie este la stat sau dependentă de stat şi măsurile care s-au luat în ultimii 25 de ani pentru o economie liberă, reală au fost paşi mărunţi, o adaptare în paşi mici, nu o reformă care o rupe cu trecutul de economie de stat.

În ştiinţele politice se spune că oamenii se uită la caracterul candidatului, apoi la programul lor. Ne puteţi spune trei cărţi care v-au marcat?

Nu ştiu dacă e relevant să spun trei cărţi pe care le-am citit vreodată, sunt multe pe care le-aş pune pe acelaşi palier.

Cu certitudine, aş menţiona Biblia, care rămâne cu impact semnificativ asupra mea şi ultimele două cărţi. Una am citit-o acum aproximativ două luni, este o carte despre un dictator, Toamna patriarhului şi ultima carte a ajuns la mine din întâmplare. Este o carte a lui Amos Oz. , "Între prieteni".

Liliana Romaniuc, profesor: Orice poziţie de autoritate din sistemul educaţional se obţine pe criterii politice. Credeţi că ar trebui să continuăm în felul acesta? Care este viziunea dvs. cu privire depolitizarea sistemului educaţional?

Răspunsul meu este self evident. Politicul trebuie scos total din şcoli.  Problemele au apărut prin politizarea inspectoratelor şcolare. Directorii, de regulă, se numesc dintre cadrele didactice. Paguba apare prin presiunea politică venită pe filiera prefect-inspector general. Această mină de comandă trebuie desfiinţată, iar personalul de conducere trebuie găsit în baza unui program managerial.  Aceste lucruri sunt fezabile, aşa s-a lucrat în anii când am lucrat în Inspectoratul Şcolar Sibiu. Am avut rezultate bune. Dacă am aplicat principiile, au venit la concurs oameni proaspeţi care şi-au dat seama că aici nu  e vorba de politică.

Cred că identific o calitate a dvs.: sunteţi optimist. Cred că sunteţi conştient că sistemul educaţional este sistemul cel mai centralizat. Aveţi în plan măcar susţinerea acestei idei, de descentralizare a sistemului?

 Eu sunt foarte optimist. Sunt, dacă îmi permiteţi o formulare mai puternică, un luptător convins pentru descentralizare. Fără descentralizare autentică nu vom reuşi în veci să modernizăm sistemul de învăţământ.

Mihai Copăceanu, psiholog: Mă bucur că vă întâlnesc la Bucureşti şi nu la Sibiu. Sibiul este foarte frumos, dar din păcate serviciile sociale, nu. Din raportul dvs. din 2011 şi 2014, doar şapte rânduri se referă la serviciile sociale. În măsura în care România este o ţară săracă, vă întreb ce măsuri veţi lua pentru diminuarea sărăciei?

Aceleaşi măsuri pe care le-am luat la Sibiu. În raportul meu apare un capitol scurt, pentru că atribuţiile sunt împărţite între stat şi administraţia locală. Sunt două abordări diferite: cea tipic a stângii, care foloseşte resursele comunităţii şi începe să împartă din ele pentru a sprijini cazurile sociale. Cealaltă abordare pe care o cred mai bună este una fundamental de dreapta. Cred că atunci când toată comunitatea înfloreşte, atunci automat combatem sărăcia, fiindcă din ce în ce mai mulţi membri ai comunităţii vor avea un venit mai mare. Sunt în continuare oameni săraci, dar sunt mai puţin comparat cu ce am avut înainte sau ce avem în alte părţi. Sper să aplic principiul cu un guvern care sper să fie de la PNL şi întreaga societate să o ducă mult mai bine.

Printre sibieni, circulă vorba că sunteţi printre singurii primari din România care nu acordă asistenţă. Cum vă veţi apropia de oameni?

Acum, fiindcă aţi adus în discuţie băile de mulţime, am descoperit că îmi plac şi mă aduc mai aproape de oameni nu fiindcă aş solicita asta, ci pentru că oamenii vin spre mine, mulţi vor să vină să îmi spună una, alta. E o metodă de a intra în contact cu oamenii. La început, am ţinut audienţe chiar foarte multe, dar am constatat că oamenii care vin şi se înscriu la aceste audienţe sunt de multe ori nişte cetăţeni foarte băgăreţi, dar nu sunt neapărat reprezentativi pentru comunitate.

Am petrecut multe ore ascultând cetăţenii care mi-au explicat că sunt obligat să le caut de muncă. Am constatat că petrecând multă vreme în audienţe, îmi scapă esenţialul. După zece ani, am oprit audienţele. Am început să vorbesc cu oamenii când stau ei în faţa casei, a blocului. Am reuşit într-un timp mai scurt chiar să iau pulsul comunităţii.  Evident, ştiu că oamenii trebuie să aibă acces la administraţie. Discuţiile se fac de către viceprimari.

Fiind din Sibiu, am o simpatie pentru dvs. Aţi fost profesor, apoi primar într-un oraş mic, iar acum vrea preşedinte. În ce măsură puteţi convinge că aveţi calităţi de politician?

 Prin felul în care mă prezint în faţa oamenilor. Trebuie să mă analizeze. Nu e o şcoală unde se învaţă să fii preşedinte. Să fii preşedinte înseamnă să fii un cetăţean care reprezintă ţara. Trebuie să ştii să conduci o comunitate.

Dan Marinescu: Ca preşedinte aţi putea să luaţi modelul Cuza?

Cu siguranţă o să o fac.

Graţian Mihăilescu, consultant pe fonduri europene: România nu a reuşit să se integraze în Europa. Cum va contribui domnul Iohannis pentru ca România să devină mai activă la Bruxelles?

E o temă extrem de importantă. În programul meu am arătat că a fost una dintre cele mai mari probleme ale României: am avut un proiect pentru aderare, dar niciunul postaderare.  Nu ştim ce vrem cu fondurile europene, vă aminţi faza cu proiectul depus de România care mereu a fost adnotat şi trimis înapoi. Nu ştim cum să folosim fondurile europene ca să rezolvăm marile probleme de infrastructură. Trebuie sa definim ce vrem noi în Europa.

Situaţia de acum, unde România este reprezentată de preşedinte care se duce, se întoarce de acolo, dă o declaraţie de presă şi un Guvern care nu vrea să lucreze cu Preşedintele, este o situaţie proastă şi un exemplu foarte bun pentru a înţelege de ce este nevoie de un preşedinte de dreapta cu un guvern de dreapta.  Atunci se pot construi un lobby care face sens, se pot face parteneriate mici în regiune pentru a interconecta infrastructura şi multe alte lucruri.

Liviu Iolu: Ce veţi face în cazul în care Victor Ponta va rămâne premier?

Atunci o să încerc să conving guvernul să facă lucrurile ca lumea. Să avem România lucrului bine făcut. Nu o să mă găsesc cu Ponta în fruntea Guvernului, dar oricine ar fi la guvernare, trebuie să priceapă că interesul României nu este o ceartă savuroasă la televizor.

Graţian Mihăilescu: Cum s-ar realiza reforma administrativă?

România are o administraţie publică care performează slab. Trebuie eliminate nepotismul, ineficienţa, prin modernizarea administraţiei publice. O bună şansă constă în regionalizare şi descentralizare.

Întrebare de la un cititor: Aveţi susţinere din partid pentru proiectele dvs.?

Dacă aplicăm o regionalizare care face sens şi o descentralizare care ne pune în situaţia ca decizia să fie luată cât mai aproape de cetăţean, aceasta e şansa. Abordarea este una directă şi care poate da rezultate dintre cele mai bune. Nu numai că le-am discutat, ce am prezentat ca program pentru candidatură reprezintă modul în care eu şi partidul meu vom conduce România. Să nu creadă cineva că am scris eu pe genunchi un program şi după prezidenţiale îl trimit la partid să îl citească şi ei!

Liviu Iolu: Blogul îl scrieţi singur?

Input-ul este al meu, dar recunosc că se întâmplă să nu am timp să-l scriu efectiv şi mai am câte un sprijin din echipa mea.

Dan Marinescu: S-a făcut tapaj că o să guvernaţi alături de PSD şi că veţi reface USL. De a doua zi de când vă preluaţi funcţia, veţi avea un guvern condus de Victor Ponta. Vă aşteptaţi ca Victor Ponta să-şi dea demisia dacă va pierde alegerile?

Pornesc de la două premise: 1. Ponta pierde alegerile şi e scos din politică de propriul partid 2. Câştig şi are loc o reaşezare în Parlament care sper că va aduce un guvern al noului PNL la putere.

Vă gândiţi că aliaţii PSD va părăsi partidul şi se va alătura ACL?

Eu nu am stat să analizez câţi parlamentari are fiecare şi nu o fac până la alegeri. După alegeri, până la Crăciun, avem timp.  PNL va explica, mai puţin eu, cum se va guverna, cine va fi la Educaţie, la Dezvoltare.

Este posibil să avem o criză politică?

Depinde cum definim criza politică. Nu cred. Putem avea o situaţie de schimbare a raportului de forţe, dar asta nu e o criză politică, e o etapă democratică normală.

Dan Ionescu: În ce fel îl veţi convinge pe Victor Ponta?

Voi vorbi cu el. O cale sigură de eşec este dacă toată lumea fuge la televiziunea preferată şi îl acuză pe celălalt. Cealaltă cale este ca oamenii să discute, să pună în paranteză şi să lase deoparte problemele asupra cărora nu se înţeleg. Eu am combătut termenul de coabitare, noţiunea este viciată de înţelegerea dintre Băsescu şi Ponta, dar, evident, voi lucra cu oricine va fi la Guvern. Orice altă abordare ne duce înapoi în logica de acum. 

Ce veţi face dacă nu se va putea de vorbă bună?

Când există dorinţa de a rezolva problema, se găsesc căi.

Dacă domnia sa creează acel zgomot de fond este greu să discuţi programele. Aşa a fost şi la europarlamentare, şi acum. Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta îşi văd de televiziuni, fac un scandal total inutil, dar puternic şi pe acest fundal candidaţii cu greu ajung în emisiuni să vorbească despre program

Dan Marinescu: Între atacurile la adresa dvs., a fost şi atacul Gabrielei Vrânceanu Firea. V-a afectat?

Absolut deloc, dar mi s-a părut de o speţă extrem de joasă. Reacţiile nu au fost necesare din partea mea, a reacţionat societatea. Atacul a fost ieşit din orice scenariu de campanie cât de cât rezonabilă.

Pe soţia dvs. a afectat-o?

Nu.


Adevărul LIVE: Analiza sondajului care îi arată pe Ponta şi Iohannis în finală: „Cu cât prezenţa la vot va fi mai scăzută, cu atât cresc şansele lui Victor Ponta“

Remus Ştefureac, director INSCOP Reasearch, şi Dan Marinescu, redactor - şef „Adevărul“,  au comentat datele din sondajul publicat azi de Adevărul.

Disecţia sistemului creat în 25 de ani. Şi de ce e mai bun Iohannis decât Ponta - un dialog cu Alina Mungiu-Pippidi

Fragment din volumul “Tranziţia. Primii 25 de ani - Alina Mungiu-Pippidi în dialog cu Vartan Arachelian”, în curs de apariţie. “Odată cu plagiatul, s-a văzut că era prea târziu pentru ca Ponta să meargă într-o direcţie bună. (...) Ponta este, din păcate, sub controlul foarte multor oameni având legături cu fostul sistem. (...) Candidatul cu potenţial să transforme România cel mai mult este Klaus Iohannis.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite