Proiect de lege depus de Petre Florin Manole (PSD): persoanele dependente pot consuma droguri într-un spaţiu supravegheat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Florin Manole     Foto: Adevărul
Petre Florin Manole     Foto: Adevărul

Deputatul PSD Petre Florin Manole a depus azi în Parlament un proiect de lege care „persoanele dependente pot consuma supravegheat droguri într-un mediu sigur“, numit cameră de consiliere, în prezenţa unei echipe de specialişti. Petre Florin Manole explica, la Adevărul Live, ce beneficii aduce acest proiect de lege, în aparenţă controversat.

   „Prezenta propunere legislativă urmăreşte protejarea comunităţilor locale de riscurile asociate consumului de droguri în spaţii publice (pe stradă, în parcuri, în scări de bloc, pieţe, gări). Acestea sunt legate de abandonarea materialului de injectare (seringi, ace) pe stradă şi de posibila infectare cu HIV, Hepatita C şi alte virusuri a celor care intră în contact cu acestea. Copiii şi tinerii adolescenţi sunt cei mai vulnerabili la aceste riscuri, De aceea, este nevoie de o completare a Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri în vederea stabilirii condiţiilor de funcţionare şi autorizare a unor servicii de tip Cameră de consiliere şi consum supravegheat de droguri. Acestea sunt facilităţi sanitare sterile amenajate special în care persoanele dependente de consumul de droguri  injectabile pot fi monitorizate de echipe multi-disciplinare de profesionişti. Prin intermediul acestor camere, se vizează acordarea de servicii de consiliere a consumatorilor în scopul tratării dependenţei şi mutarea consumului ilegal de droguri din spaţiul public în aceste zone de consum pentru a reduce riscurile asociate acestui tip de consum. Camerele de de consiliere şi consum supravegheat pot funcţiona în regim public, privat sau mixt, autorizate conform legii“, se arată în expunerea de motive a legii. 

Conceptul camerelor de consiliere şi consum supravegheat a fost pus în practică la mijlocul anilor ’80 în alte state dezvoltate. În acest moment peste 90 de astfel de facilităţi funcţionează în Germania (26), Spania (7), Olanda (37), Elveţia (17), Luxemburg (1), Norvegia (1), Danemarca (4), Grecia (1), Australia (1) şi Canada (1). 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite