Adio, PSD! Cinci motive pentru care partidul e condamnat la prăbuşire

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare partid din România se apropie vertiginos de momentul năruirii sale pe scena politică. Plecarea lui Victor Ponta, urmată de desemnarea lui Gabriel Oprea ca premier interimar şi nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE arată clar că PSD a pierdut puterea.

  • PSD este o formaţiune rămasă fără conducere. Puternicii partidului sunt, fie arestaţi, fie sub control judiciar, acuzaţi de fapte de corupţie. Preşedintele, Victor Ponta el însuşi pus sub acuzare, a ales să se trateze în exil, decizia sa amplificând situaţia de criză din partid.  
  •  PSD a rămas fără baza de putere din teritoriu.  De la înfiinţarea sa sub forma FSN, partidul şi-a tras forţa din stăpânirea resurselor la firul ierbii, în comune, oraşe şi judeţele patriei. Baroniada locală, sistemul politic de control în teritoriu, a fost dus la perfecţiune de PSD. Prin acest mecanism s-au dirijat voturi, s-a construit un sistem ierahic de colectare a banilor, s-au acordat feude celor merituoşi în bătăliile electorale. Acum, baronii sunt raşi, unii tunşi şi frezaţi. Demantelat de DNA, sistemul nu mai poate funcţiona, cel puţin la parametri acceptabili pentru partid, la viitoarele alegeri locale şi parlamentare. Lista preşedinţilor de consilii judeţene şi a primarilor scoşi pe tuşă din motive judiciare este prea lungă pentru ca PSD să poată surmonta acest handicap până la alegeri.  
  • Moralul în partid este la pământ. Până acum, toate tentativele partidului de a schimba legile anti-corupţie în Parlament au eşuat. Declaraţia lui Gabriel Oprea că nu va susţine nicio modificare în acest sens însemnă sfârşitul pentru toţi cei care au sperat că lucrurile se vor schimba printr-o nouă operaţiune de tip ”Marţea Neagră”. Pentru toată lumea a devenit clar că partidul nu-şi mai poate proteja cadrele promovate în diverse posturi la nivel central şi local. În această situaţie se aplică regula, scapă cine poate.  
  • În faţa dezastrului previzibil, în partid nu s-a structurat o linie nouă, reformistă, care să preaia conducerea şi să renoveze PSD. Social-democraţii asistă fără reacţie la prăbuşirea partidului lor. În mod normal, o formaţiune aflată în criză reacţionează şi schimbă garniturile şi chiar programul politic în tentativa de a se adapta  momentului şi cerinţelor societăţii. Debusolaţi, membrii PSD arată că nu au capacitatea de a reinventa partidul şi nici potenţiali noi lideri pe care să-i lanseze în mod credibil pe scenă.  
  • Plecarea din ţară a pus punct carierei politice a lui Victor Ponta. Pentru PSD a fost o mişcare dezastruoasă. Pentru prima dată în istoria sa, PSD a pierdut postul de premier în timpul mandatului, având majoritatea parlamentară. E adevărat, este vorba despre un interimat, dar mesajele sunt clare. Gabriel Oprea a anulat tentativa conducerii PSD de a bloca aprobarea în Parlament a Strategiei  de Apărare Naţională. Gabriel Oprea îl sustine pe MRU pentru preluarea şefiei SIE. Este evident că PSD nu mai deţine puterea. Urmează degringolada.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite