Adriana Săftoiu propune modificarea Codului Penal: Cei acuzaţi de violenţă în familie nu vor mai scăpa de dosar penal nici dacă se împacă cu victima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul în care un membru al familiei este victima unui abuz din partea partenerului de viaţă, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu, iar împăcarea nu va înlătura răspunderea penală pentru făptuitor, care va trebui să răspundă în continuare pentru fapta sa, scrie "Libertatea".

Adriana Săftoiu arată că violenţa domestică este încă o problemă gravă în România.  Statisticile arată că sunt 500.000 de victime anual, dintre care peste 90% sunt femei. Din acest număr, doar 15.000 femei fac plângeri, şi un procent foarte mic ajunge în instanţă.

”Din numărul imens de victime ale violenţei în familie, într-un an emit  puţin peste 1.000 de ordine de restricţie  ceea ce reprezintă o parte infimă din nr total de cazuri. Ordinul de restricţie ajută victimele violenţei domestice, dar nu le poate salva în orice circumstanţă. Victima este adesea atacată din nou şi, din nefericire, poate fi vătămată corporal grav sau chiar ucisă. în astfel de cazuri, Ordinul de restricţie se dovedeşte insuficient”, spune parlamentarul PNL.

Modificarea Codului Penal se impune, potrivit Adrianei Săftoiu, pentru că legislaţia românească menţine o portiţă prin care autorul faptelor penale poate să fie complet exonerat de răspunderea penală pentru faptele sale. Asta pentru că Articolul 199 din Codul Penal prevede ca “împăcarea înlătură răspunderea penală”.

Deputatul PNL precizează că, adesea, asupra victimei pot fi exercitate presiuni pentru a o face să îşi retragă plângerea, ceea ce pe de o parte îi permite agresorului să scape de răspundere penală, iar pe de alta, reprezintă o invitaţie de a continua să exercite acte de violenţă şi să îşi intimideze victima astfel încât aceasta să renunţe să mai depună plângere ori să şi-o retragă pe cea înaintată deja.

”Dacă legea nu este fermă în a-i descuraja ori pedepsi, de la caz la caz, pe agresori, ea riscă să nu fie un instrument adecvat pentru a apăra victimele. Posibilitatea prevăzută acum de Codul Penal ca agresorul să se împace cu victima menţine riscuri majore pentru aceasta din urmă de a fi în continuare abuzată şi agresată, dar expune şi alte persoane riscurilor de a cădea victime unui agresor care ştie că are la îndemână şi ‘portiţa’ împăcării. Prezenta propunere legislativă îşi propune să elimine din Codul Penal această posibilitate care permite ca agresorii să fie exoneraţi de răspundere penală în cazuri de violenţă în familie”, spune Săftoiu.

Astfel, prin propunerea legislativă, alineatul (2) al art. 199, se modifică şi va avea următorul cuprins: ”în cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea nu înlătură răspunderea penală.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite