Alina Mungiu-Pippidi: NU demonstrăm contra Curţii Constituţionale

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)

Când doi trag de statul de drept există riscul să nu mai rămână nimic din el. Cam asta se întâmplă în România de vreo lună de zile.

Justiţia merge. Şeful statului tocmai a pierdut la Curtea de Apel un proces civil intentat în propriul său interes, pe care puţini l-am fi făcut, că nu ar fi existat şanse. Nu au existat nici pentru el, ceea ce e bine. Zilnic, curţile de justiţie condamnă oameni politici în dosare făcute de DNA, dacă dosarele sunt făcute bine. Nu există stat de drept cu condamnări sută la sută, asemenea rată ar arăta doar subordonarea justiţiei faţă de organele de anchetă penală.

NU există la această oră un proiect de lege care să vizeze desfiinţarea sau subordonarea DNA, sau înlăturarea şefilor săi aflaţi în timpul unui mandat legal sau legitim. Dacă DNA e în pericol, România curată vă va chema la demonstraţii.

NU există ca atare nici un motiv la această oră ca o demonstraţie pro-DNA să fie îndreptată contra Curţii Constituţionale, garantul ordinii constituţionale într-un stat de drept.

CCR nu e mai politizată azi decît era ieri, sau acum un an, doi sau cinci, cînd salva pensiile de la tăiere sau decidea că referendumul contra lui Traian Băsescu nu e valid.

Aşa cum a atras atenţia Daniel Morar, primul şef al DNA, acţiunile contra unor judecători ai Curţii sau ai Curţii ca ansamblu fac rău statului de drept, de la oricine ar veni.

Daniel Morar e în Curtea Constituţională şi dacă există ceva excepţional care se petrece acolo nu ne îndoim că va ieşi să ne spună. Nu are ce sau cine să-l oprească de la acest lucru.

Ca atare, România curată nu se alătură nici unei manifestaţii contra Curţii Constituţionale şi pune la îndoială că aceia care organizează asemenea manifestaţii vizează întărirea statului de drept. CCR e instanţa finală, şi cine vrea să pună strada în locul ei vrea să lichideze justiţia. Pentru că e fals să credem că doar justiţia poate fi manipulată, şi strada nu. Ce a arătat istoria noastră recentă din 21 decembrie 1989 e exact invers. Încetaţi să fiţi „stradă”, fiţi cetăţeni, gîndiţi cu capul vostru. O ţară are nevoie de ordine constituţională, sau devine o gloată, trebuie să ne protejăm ordinea constituţională, şi pe garanţii ei. Chiar dacă sunt oameni ca şi noi. Presa ar face bine, cum am mai spus, să se abţină de la atacuri personale contra membrilor instanţelor, şi mai ales a Curţii Constituţionale. Nu judecăm oamenii şi legile pe Facebook, ci în justiţie, şi dacă tineţi la statul de drept nu mai trageţi de o parte a ei contra alteia, că stă să se rupă.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite