Alina Mungiu-Pippidi: Români, luaţi-vă oraşele înapoi! Care puteţi…

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este preşedinta Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi este preşedinta Societăţii Academice din România (SAR)

De ce poate PSD candida în aceste alegeri? Pentru că, deşi are datorii de 30 de milioane de lei, a trecut o lege ca să le poată amâna. Şi cum o să le plătească, chiar dacă le amână, că de la buget nu se vor acoperi datoriile istorice, ci doar cele de campanie? Vânzând bilete la şcoli de vară?

Iar PNL nu stă mai bine – şi la asta, ca şi la legea electorală, a făcut blat pentru că au şi ei datorii de peste 16 milioane de lei – au început să dea înapoi sedii pe care nu şi le mai pot permite. Unicul motiv pentru care aceste partide mari, şi sateliţii lor, ca în cazul PSD, mai sunt în circulaţie este pentru că manipulează legile ca să scape de faliment. De cel financiar, ca şi de cel moral, pentru că de la cinci miniştri condamnaţi penal în sus un partid ar trebui închis pentru crimă organizată. Cu toate astea, PSD, ALDE (număr record de fideli de-ai d-lui Tăriceanu la zdup), PDL-PNL continuă, pentru că abuzează legea. Doar preşedintele Iohannis ar fi putut opri legea privind protecţia conturilor partidelor de datornici în timpul campaniilor electorale – dar nu a făcut-o. A promulgat-o. Au libertatea să mai acumuleze datorii pe credit, credit întreţinut sută la sută din corupţie – lasă că o să găsim noi o cale să vă plătim când ajungem la putere. Economia politică a partidului la noi e favoritismul instituţionalizat – firmele favorite dau înapoi zece la sută din valoarea contractelor cu dedicaţie – sau mai mult. Asta priveşte toate contractele – de asta au probleme cu DNA mai mult de jumătate din şefii de consilii judeţene şi aşa de mulţi primari.

Degeaba arestăm candidaţii, primarii şi baronii dacă aceleaşi organizaţii pentru care erau colectaţi aceşti bani continuă să îşi plaseze agenţii colectori în poziţii strategice.

Falimentul partidelor tradiţionale nu e nicăieri mai evident decât în Bucureşti. Şpaga din dosarele DNA, o mică parte din ce avea loc în realitate, e prezumată la peste o sută de milioane de euro la primarii PSD Vanghelie şi Onţanu. Zeci de milioane numai din parandărăt au trecut, conform procurorilor, şi pe la primari PNL ca Andrei Chiliman. Primari PDL ca Băsescu, Videanu sau Negoiţă s-au ales cu terenuri şi case spectaculoase pe care nu şi le puteau permite. Prejudiciile sunt şi mai mari ca şpaga, deşi nu au fost integral cuantificate. Cine poate estima prejudiciul adus de faptul că un primar preferă să cumpere voturi ducând pensionarii în Grecia pe banii primăriei sau anvelopând blocuri private, dar neconstruind în întreg mandatul nici o parcare publică sau subfinanţând spitalul judeţean, care nu mai are bani de dezinfectanţi?

Această formă de crimă organizată poate şi trebuie curmată. DNA a făcut tot ce-a putut – a arestat nu doar primari de la toate partidele astea, dar şi candidaţi ca Ludovic Orban sau Olguţa Vasilescu, care continuau şi în campania asta asemenea practici. Cât de prost trebuie să fii să nu înţelegi semnalul? Degeaba arestăm candidaţii, primarii şi baronii dacă aceleaşi organizaţii pentru care erau colectaţi aceşti bani continuă să îşi plaseze agenţii colectori în poziţii strategice. Tot ce se putea face ca investigaţii sau procese civile s-a făcut, de către o presă restrânsă ca număr, dar devotată, sau de asociaţii civile ca Salvaţi Bucureştiul. E timpul să facă şi votanţii ceva.

Din păcate, nu toţi au ce face. Bucureştenii sunt privilegiaţi. Ei pot vota un primar care nu va fura şi va pune capăt furtului, care luptă cu corupţia Capitalei de zece ani. Nicuşor Dan, matematicianul olimpic, cu toate stângăciile în exprimare şi partidul lui USB de început, e un om integral cinstit. Începutul oricărui plan pentru Bucureşti este să oprim crima organizată alegând un primar cinstit şi un grup de oameni ca Uniunea Salvaţi Bucureştiul care nu a luat mită şi nu are datorii de plătit. Nu e o întâmplare că Nicuşor Dan e singurul care şi-a publicat sursele de finanţare. E finanţat de oamenii de afaceri care au făcut Bitdefender, E-Mag şi de români din străinătate ca familia Raţiu, cu alte cuvinte, de puţinii noştri oameni de afaceri care nu depind de stat în afacerile lor. Şi ei au făcut tot ce au putut de data asta – e chiar fără precedent. E rândul votanţilor.

În ultimele săptămâni s-a dezvoltat, din laşitate, prostie sau interes, un curent de opinie care ne cere să fim imparţiali şi să tratăm pe toţi candidaţii la fel. Nu se poate prostie mai mare decât să fii imparţial între clasa politică veche, trasă la fund de datorii şi obligaţii criminale pe care şi le-a luat deja, şi cea nouă. Înţeleg să fim critici după ce o alegem pe cea nouă, deşi de obicei mă regăsesc singură pe această poziţie, ca să o împiedicăm să ajungă precum cea veche. Acum însă trebuie să o facem să câştige. Deşi Nicuşor Dan nu a avut niciodată ambiţii mai mari decât rezolvarea Bucureştiului, de succesul lui depinde reînnoirea clasei politice la nivel naţional. Noi nu aveam o dreaptă sau o stângă, avem numai o mizerie uniformă şi oportunitatea de a curma cercul vicios.

Nicuşor Dan nu are contracandidaţi. Gabriela Firea, pe care o cunosc de peste douăzeci de ani şi fac parte din cei care îi văd şi unele calităţi, are acest anturaj, raportat de România liberă aici. A aduce asemenea persoane cu relaţii cu crima organizată în jurul primăriei Capitalei ar fi sinucigaş. Cătălin Predoiu, căruia nişte oameni de afaceri neidentificaţi îi cumpăraseră deja milionul de semnături pentru prezidenţiale încă dinainte să câştige nominalizarea în 2014 e un avocat comercial cu maniere, care nu are nici o treabă nici cu Bucureştiul – alta decât că firma de avocatură a socrului lui, al cărei co-fondator a fost, lua de acolo contracte, chiar sub Oprescu, vezi în România liberă aici –  nici cu prim ministeriatul. El face parte din categoria de oameni politici care îşi plătesc locul pe care îl ocupă, şi vine încărcat de obligaţii şi fără nici un merit în această competiţie. A încercat să îşi cumpere toţi concurenţii şi toate sondajele şi principalul său susţinător este doctorul sereist şi plagiator Cristian Buşoi.

Luaţi-vă oraşele înapoi, peste tot pe unde puteţi, ajutaţi DNA sancţionând corupţia, oriunde o găsiţi. 

Bucureştenii care ezită dacă să se ducă la vot şi cu cine să voteze să lase un pic răsfăţul deoparte. Dacă aţi trăi la Baia Mare, unde toţi primarii de partid sunt la puşcărie? Dacă aţi trăi la Slatina, sau la Reşiţa, unde nu aţi avea cu cine vota? La Bucureşti, la Iaşi, la Tîrgu Mureş, la Bacău sau în mai măruntele Codlea, Roşia Montană sau Bolintin Vale votaţi cu cei care nu fac parte din cartelul corupt şi pe care i-aţi văzut opunându-se. Nu îi lăsaţi singuri, că dacă aceşti oameni pierd alegerile şi se duc acasă s-a terminat şi cu voi, veţi fi furaţi etern orice ar face DNA: Votaţi partidele noi, ca USB, acolo unde s-au încropit unele.

Pentru cine nu are norocul bucureştenilor, o singură indicaţie.

Nu votaţi pe nimeni cu probleme de corupţie şi DNA, sau despre care ştiţi că are casă mai mare decât câştigă. La reşedinţele de judeţ vedeţi aici ce puteţi alege. Votaţi cu oricine altcineva. Luaţi-vă oraşele înapoi, peste tot pe unde puteţi, ajutaţi DNA sancţionând corupţia, oriunde o găsiţi. Opriţi jaful, ca să aducem înapoi banii către spitale, şcoli sau parcări şi să încurajăm altă categorie de oameni să intre în politică. Se poate. Scriu din oraşul mexican Monterrey (şase milioane de locuitori), cel mai dezvoltat, care, după modelul Barcelonei, a dat la o parte pe toţi cei care au guvernat în ultimii douăzeci de ani şi a ales un independent. Acest guvernator independent a creat un consiliu comun de planificare şi auditare a cheltuielilor oraşului cu oamenii de afaceri şi societatea civilă, de unde tocmai vin. Sponsorizat 50-50, de stat şi de comunitatea de afaceri. Aşa poate funcţiona şi Bucureştiul, sau alte oraşe, cu participare cetăţenească. Cine deleagă treburile oraşului şi nu se duce nici la vot o dată la patru ani cere să fie furat. Inovaţia există, şi oraşele viitorului vor fi mult mai îndeaproape conduse de comunităţile lor. Daţi-vă o şansă, măi oameni buni.

Puteţi comenta acest articol pe Romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite