Alina Mungiu-Pippidi: Stimate domnule Prim-Ministru/ Dragă Dacian,

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este preşedinta SAR
Alina Mungiu-Pippidi este preşedinta SAR

La ora la care scriu aceste rânduri, rezultatele finale ale alegerilor locale 2016, prezentate oficial de BEC pe site-ul său, arată că buletinele de vot nu ies la socoteală.

Asta după câteva zile în care totalurile în Excel ale buletinelor de vot primite la secţii nu erau egale cu suma voturilor valabil exprimate de cetăţeni, a voturilor anulate şi a buletinelor de vot declarate ca fiind nefolosite la alegeri, cu rezultatul unei diferenţe enorme (un sfert de milion de voturi), dintre care multe în Sectorul 1 al Capitalei. Diferenţele din Excel, unde trebuiau să se adune automat ceea ce introduceau operatorii cu faimoasele tablete de la secţia de votare, au dispărut între timp: acum avem totaluri ajustate cu mâna, urmând unui articol în ziarul Gândul. Problema mai mare este cu voturile, care nu pot fi aranjate la fel de uşor, dovadă că vreo 25.000 au făcut picioare. Nici asta nu ar fi cine ştie ce, dacă astea nu ar fi primele alegeri cu evidenţa votanţilor digitalizată, unde ni s-a promis solemn că asemenea nereguli sau fraude, altfel uzuale, nu mai pot avea loc

„Haideţi cu toţii să demonstrăm cetăţenilor că votul lor este doar al lor şi că alegerile din România reflectă voinţa lor şi profesionalismul dumneavoastră”, scria, într-o frumoasă scrisoare deschisă adresată operatorilor de calculator din secţia de votare, Ana Maria Pătru, Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

Dar demonstraţia a eşuat. Fiind un om de ştiinţă, nu cred în coincidenţe, şi când văd cum în circumscripţiile din Sectorul 1, unde s-au anulat voturi, numărul de voturi anulate este asociat semnificativ cu succesul dlui Tudorache, asta poate însemna un singur lucru, ca şi la alegerile din Teleorman turul unu la prezidenţiale, sau ca în 2004 unde asocierea era între succesul PSD şi numărul votanţilor pe liste speciale (vezi aici). Clotilde Armand a fost furată, domnule prim ministru, şi odată cu ea toţi votanţii din Sectorul 1 şi toţi cei care au crezut în politica ”altfel”, luându-se după mine şi după dvs.

Pot să vă întreb, domnule prim ministru, cum se poate justifica în Franţa, unde vă garantez că presa va scrie, cum de locuitorii Sectorului 1 s-au dus la culcare în noaptea alegerilor cu primăriţă franţuzoaică, pentru a se trezi a doua dimineaţă cu primar autohton? Într-o demonstraţie de forţă a presei, care e mereu cu două zile înaintea BEC în a găsi brambureala (ca să fiu amabilă) din sistemul de monitorizare şi contorizare a voturilor, ba chiar şi din voturile fizice, cum puteţi explica de ce BEC respinge cererile de renumărare în Sectorul 1 şi nu cheamă imediat un audit independent al întregului sistem (ODHR, IDEA, CoE şi multe alte organizaţii internaţionale oficiale ar fi perfect capabile să facă o misiune rapidă).  Cum putem explica faptul că tinerii, care v-au adus pe dvs la guvernare, nu mai au curaj să iasă în stradă, deoarece au fost copleşiţi de amenzi inclusiv atunci când au vorbit cu dvs la schimbarea ministrului Culturii (au plătit scump onoarea, fiecare amendă e mai mare decât câştigă ei într-o lună), sau pur şi simplu au comemorat, ca pe 6 mai, victimele accidentului din clubul Colectiv, doar pentru a primi ulterior o amendă? Cum putem explica de ce apelurile către ministrul Tobă ale mai multor ONG-uri prestigioase au rămas fără răspuns, şi de ce mai este chestorul Tobă ministru, când nu e nevoie de nici o comisie pentru a arăta impostura examenului său de doctorat (Apud Joseph Stiglitz)?

Stimate domnule prim-ministru,

Eu am fost şi rămân convinsă de bunele dvs intenţii, concretizate, printre altele, în faptul că membrii guvernului au semnat declaraţia de integritate (cel puţin, membrii iniţiali ai guvernului, de la instalare încoace nu am mai primit nimic). Valoarea declaraţiei s-a văzut în cazul Marian Munteanu, când a acţionat ca un turnesol al faptului că respectivul candidat avea relaţii obscure cu cel puţin  un fost serviciu secret. Dar obiectivele noastre comune se îndepărtează pe zi ce trece mai mult. Mai întâi, a trebuit să renunţaţi la tot pachetul politic din programul dvs de guvernare, şi nu o dată, de două ori, deşi alegerile în două tururi şi eliminarea pragului la consilii erau deziderate importante ale manifestanţilor de la Colectiv. Am explicat tuturor atunci că nu a fost vina dvs, nu aţi putut mai mult, nu ar fi trecut guvernul. Pe urmă, cum e cu putinţă ca jandarmeria să se poarte iarăşi ca înainte de Colectiv. Ce mă sfătuiţi să fac? O colectă publică să plătesc toate amenzile? Avocaţi pentru a ataca fiecare din ele la tribunal? Chiar vi se pare normal ca unii să plătească pentru civismul lor în a ataca probleme create chiar de guvern, ca neorganizarea corespunzătoare a  alegerilor? Ştiu că sunteţi ocupat şi în Franţa, dar nici noi nu stăm prea bine. Nu e normal ca în misiune ONU în Mexic eu să îmi sun avocaţii să se pregătească de luptă pentru ca să apere democraţia în ţara mea de baştină presupusă democratică. Iar hipsterii care au ieşit sâmbătă să protesteze aveau sigur şi ei lucruri mai bune de făcut, fiind de meserie lectori, doctori sau filosofi academicieni. Nu mai vorbesc de oamenii care cu devotament au fost voluntari observatori în alegeri.

Dacă la lista asta de nerealizări se adaugă şi alegerile locale, nu doar cu obişnuita rată de fraudă, ci şi cu neinvestigarea ei, putem spune, fără greş, că toate obiectivele care meritau să avem un guvern tehnocratic, independent şi obiectiv până la alegeri au fost ratate. Pentru că nu există nimic mai important, celelalte activităţi ale dvs fiind numai proiecte care urmează a fi implementate după noiembrie, decât cine câştigă alegerile. Iar dacă alegerile nu selectează oamenii care trebuie, printr-un complex de manipulări ale legii sau prin furt atunci toate eforturile dvs bine intenţionate au fost zadarnice şi aţi contribuit la încă o ţeapă dată publicului cu conştiinţă civică, din care nu avem un surplus. Nu uitaţi că precedentele două guvernări tehnocratice au adus încă un mandat Iliescu, deci au dat de fapt ţara înapoi. Nu îi ascultaţi pe cei care vă spun că nu contează, că oricum depinde numai de dvs să rămâneţi în fruntea guvernului, ci acţionaţi aşa cum ar trebui, adică obiectiv şi dezinteresat. Nu puteţi permite furtul la vedere, şi nici neprofesionalismul. Nu aţi putut să ne daţi un ministru de Interne de calitate, acţionaţi peste ministrul de Interne şi redaţi încrederea în mecanismele democratice, domnule prim ministru, sau vă veţi confrunta cu o implozie socială şi morală fără precedent.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite