Alina Mungiu-Pippidi: Zece măsuri anticorupţie care lipsesc din strategia guvernului

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este preşedinta Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi este preşedinta Societăţii Academice din România (SAR)

E plin de bune intenţii. Chiar mai bune ca de obicei. Dar cum între a vrea binele şi a şti care e acela, distanţa creşte uneori până la nivel de prăpastie, cum vezi la simpaticul nou ministru al Sănătăţii, îmi permit zece sugestii care nu necesită aprobarea Parlamentului şi pot fi făcute de Guvernul Cioloş imediat, cu mare impact:

  • Publicarea integrală pe site-ul fiecărei instituţii a raportului său anual în care se explică ce obiective au atins cu banii poporului.  
  • Publicarea pe site-ul fiecărei instituţii, agenţie, autoritate sau partid a raportului anual al Curţii de Conturi cu răspunsul aferent ce măsuri de îndreptare s-au luat.  
  • Publicarea pe site-ul fiecărei autorităţi de control a listei integrale de amenzi sau alte măsuri administrative date, cu suma, recipient şi tot.  
  • Publicarea pe site-ul fiecărei autorităţi sau companii de stat care face achiziţii publice a bugetului pe anul precedent cu lista câştigătorilor în ordinea numărului de contracte şi sumelor aferente.  
  • Afişarea bugetului şcolii, atât cel formal, din sursele oficiale, alocare bugetară şi alocare locală, precum şi cel informal, adică ce am strâns de la părinţi şi pe ce am cheltuit banii. Postate pe uşa respectivei şcoli şi pe site-ul Ministerului Educaţiei.  
  • Afişarea profilului Google Academic pentru fiecare cadru didactic universitar, că până să cauţi de purici pe fiecare la plagiate e mult mai simplu să vezi dacă e gol sau nu uitându-te la numărul lui de citate, interne şi mai ales internaţionale, şi la numărul altora, că într-o ţară normal preşedintele Academiei ar trebui să aibă mii, şi un asistent universitar câteva zeci, şi nu invers.  
  • Un plan de investiţii în care în loc de o biserică nouă pe săptămână să se construiască un spital nou pe lună şi să fie arse alea vechi, că numai cine e pe dinafară crede că din cauza corupţiei nu mor microbii. În acelaşi spirit, vedeţi că infirmierele, asistentele şi doctorii de la spitalele de arşi sunt plătiţi sub şoferul de la Minister, cea mai bună strategie anticorupţie pentru Sănătate fiind creşterea semnificativă a bugetului Sănătăţii, oricât ar fi de mare ar fi, tot e sub soluţia promovată de ministru de a trimite toţi bolnavii gravi în străinătate la tratament.  
  • Interzicerea cadrelor medicale din sistemul de stat să mai lucreze în sistemul privat sub orice formă, după creşterea de salarii de la punctul precedent.  
  • Afişarea tuturor permiselor de construcţii externe pentru a putea fi consultate de vecini, ziarişti, societatea civilă.  
  • Afişarea bugetelor şi proiectelor tuturor programelor operaţionale pe fonduri europene în timp real, cu numele câştigătorilor, suma câştigată, data de realizare şi obiectivele programului.

Simplu, nu?

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite