Amnezicul Ion Iliescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu suferă de „amnezie tematică sau electivă“
Ion Iliescu suferă de „amnezie tematică sau electivă“

Ion Iliescu este subiect de studiu pentru istorici, politologi, sociologi şi, mai nou, pentru psihiatri. Boala lui Ion Iliescu s-ar încadra în ceea ce doctorii denumesc „amnezie tematică sau electivă“, care apare în legătură cu anumite evenimente.

În acest caz, spun specialiştii, amintirea nu este distrusă, ci uitată, iar amnezia apare într-o starea afectivă negativă. Ar fi deci normal pentru un om măcinat toată viaţa de viciul puterii să aibă o stare afectivă negativă după pierderea hăţurilor şi să sufere de „amnezie tematică sau electivă“. Mai mult, efortul permanent de a încerca să se comporte ca un democrat, în condiţiile în care toată fiinţa lui vibrează de marxism-leninism, contribuie la starea afectivă negativă în care trăieşte Ion Iliescu. De-a lungul timpului, fostul preşedinte a uitat să ne spună multe lucruri importante. Procesul şi condamnarea soţilor Ceauşescu, teroriştii, mineriadele, marile tunuri financiare din anii mandatelor sale prezidenţiale sunt câteva subiecte la care dorim să aflăm adevărul de la Ion Iliescu. Din păcate pentru noi, toate aceste amintiri sunt „casate“ în creierul lui şi trecute la capitolul „amnezie tematică sau electivă“.

Este posibil, totuşi, să avem surpriza ca unele dintre amintirile „casate“ să-i revină lui Ion Iliescu, aşa cum e cazul închisorilor CIA din România. Scandalul legat de exitenţa unor spaţii de tortură amenajate de CIA în unele state din Europa Centrală şi de Est, care a afectat grav imaginea ţării noastre la nivel european în ultimii patru-cinci ani, este repus pe tapet. Trezit din amnezie, Ion Iliescu aruncă bomba. Momentul ales, un interviu în publicaţia Der Spiegel. Aflăm de la fostul preşedinte că a aprobat în 2003 o cerere venită din partea SUA pentru a acorda o locaţie destinată CIA. „Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO. Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie. În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (...), nu am intrat în detalii.“, a explicat, pentru publicaţia germană, Ion Iliescu.

O solicitare a CIA semnată „ca primarul“ de Ion Iliescu?  Ca de obicei, fostul preşedinte minte şi spune doar ce îi convine. Ieşirea din „amnezia tematică“ e parţială, restul e „uitat“ sau pierdut în „sinergia faptelor sau meandrele concretului“.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite