Apropierea campaniei electorale transformă Republica Moldova în câmp de luptă. Presiuni şi intimidări în războiul dintre Plahotniuc şi Sandu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PAS Maia Sandu şi oligarhul Vladimir Plahotniuc                  sursa foto: moldova24.net
Liderul PAS Maia Sandu şi oligarhul Vladimir Plahotniuc                  sursa foto: moldova24.net

Alegerile parlamentare pentru viitorul plen al Republicii Moldova se vor desfăşura pe 24 februarie 2019, dar guvernarea PDM a oligarhului Vladimir Plahotniuc a furat de mult startul campaniei electorale, care încă nu a început.

Prin măsuri populiste şi cu ceva bani primiţi de la "fraţii social-democraţi" de la Bucureşti, Plahotniuc încearcă să se recalibreze electoral pe segmentul de centru dreapta şi să mai fure ceva puncte electorale al celor dezamăgiţi de guvernările pro-europene. Şi pentru a crea efectul scondat, "oligarhul cel bun" a început să deruleze prin oamenii săi din cadrul instituţiilor de forţă ale R.Moldova acţiuni de intimidare împotriva liderului PAS, Maia Sandu.

Vladimir Plahotniuc are probleme serioase în ultimul timp la Chişinău, în contextul în care PSRM-ul şi Igor Dodon stau bine în sondaje reuşind să câştige şi electoratul defunctului PCRM al lui Vladimir Voronin, prin valorificarea imagologică "a URSS-ului" în rândurile celor cu simpatii pro-putiniste. Deşi se află la butoanele puterii de la Chişinău, PDM-ul lui Plahotniuc nu a reuşit să câştige puncte semnificative înspre cei cu opţiuni pro-putiniste, iar o ţintă pentru democraţii rămân cei indecişi şi partea dezamăgită de pe eşichierul de centru-dreapta, care ar putea fi cumpărată cu ajutorul unor măsuri populiste.

Dar cum aceste măsuri nu sunt suficiente, Plahotniuc desfăşoară cu mare atenţie o strategie de război hibrid înspre electoratul pro-european şi unionist şi caută breşe pe care să le exploateze cu ajutorul ştirilor false la posturile sale tv. Dacă pe Băsescu l-a scos din joc cu ajutorul lui Dodon şi a justiţiei aservită, liderilor PPDA-PAS, Andrei Năstase-Maia Sandu le-a pregătit afacerea cu iz de KGB-Kozlovska (despre care am scris mai multe aici) pentru a-i acuza de o posibilă trădare în ajunul campaniei electorale, însă pentru moment s-a dovedit a fi un "mare eşec" al omului său, Andrian Candu.

„Se pare că guvernării chiar îi este frică de noi şi de mine. Dacă o să vă uitaţi la toate televiziunile lor, o să vă convingeţi că îmi dedică destul de mult timp în intenţiile lor de dezinformare şi de răspândire a minciunilor. Asta înseamnă că lor le este frică şi trebuie să le fie frică, pentru că noi o să venim la putere şi au să ajungă la închisoare, deci au să-şi piardă libertatea în situaţia în care noi o să reuşim să construim un sistem judecătoresc care să-i sancţioneze pe toţi cei care au comis ilegalităţi, au să rămână fără averile pe care le-au obţinut ilegal şi are de ce să le fie frică. Până unde au să meargă ei, nu ştiu. Da, ei sunt oameni capabili de orice şi aici depinde de noi toţi, dacă ne lăsăm intimidaţi, speriaţi sau dacă mergem mai departe”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu, joi, într-un interviu acordat portalului europaliberă.org.

„Acum câteva zile mi-am dat seama în timp ce conduceam că o roată de la maşină era deşurubată. Putem doar să facem presupuneri cine a făcut acest lucru, dar într-o ţară care este condusă de un grup de criminali te poţi aştepta la orice.”

Cu cât ziua alegerilor parlamentare se va apropie, cu atât structurile statului condus de Plahotniuc vor acţiona în forţă împotriva candidaţilor incomozi. Ceea ce i s-a întâmplat Maiei Sandu este doar un semnal şi totodată un alt mesaj de intimidare adresat  electoratului acesteia. De asemenea, Sandu a mai susţinut că a fost urmărită recent de către oamenii de la Operaţiuni Speciale ai Ministerului de Interne al R.Moldova în timp ce se deplasa către oraşul Ungheni.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite