Elena Udrea, bună pentru arestare. Toate cererile DNA au fost votate cu o majoritate covârşitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea le-a cerut colegilor deputaţi să nu fie părtaşi la un abus în ceea ce priveşte arestarea sa FOTO Mediafax
Elena Udrea le-a cerut colegilor deputaţi să nu fie părtaşi la un abus în ceea ce priveşte arestarea sa FOTO Mediafax

Arestare Elena Udrea. Plenul Camerei Deputaţilor a votat favorabil, târziu în noapte, pe bandă rulantă, şase cereri de ridicare a imunităţii pentru Elena Udrea, printre care şi cea pentru arestare preventivă. Astfel, în cursul acestei zile, fostul ministru al Dezvoltării poate fi încătuşat.

UPDATE 8.45 Elena Udrea a fost citată de procurori să se prezinte marţi la DNA, după ce Camera Deputaţilor a dat avize pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului PMP în dosarele „Gala Bute“ şi „Microsoft“, în care este acuzată de fapte de corupţie, potrivit unor surse judiciare.

UPDATE 04.00 Arestarea Elenei Udrea este iminentă. Hotărârile Camerei Deputaţilor privind cererile de urmărire penală şi de încuviinţare a arestării preventive pe numele Elenei Udrea au fost publicate în Monitorul Oficial. Practic, din acest moment, Direcţia Naţională Anticorupţie poate pune în aplicare mandatul de arestare preventivă pe numele fostei candidate la Preşedinţie.

UPDATE 00.30 Parlamentarii au aprobat, cu 152 voturi pentru şi 82 împotrivă, a şasea cerere DNA privind arestarea Elenei Udrea pentru încălcarea controlului judiciar. Astfel, luni seară, deputaţii au votat favorabil toate solicitările DNA în privinţa Elenei Udrea, dintre care trei pentru începerea urmăririi penale în două dosare şi încă trei pentru arestare preventivă.

UPDATE 23.41 Deputaţii au aprobat, cu 205 voturi pentru şi 65 împotrivă, a cincea cerere DNA privind arestarea Elenei Udrea în dosarul „Microsoft”.

UPDATE 22.55 Deputaţii au aprobat, cu 242 voturi pentru şi 50 împotrivă, a patra cerere DNA privind urmărirea penală pe numele Elenei Udrea, in dosarul „Microsoft”.

Camera Deputaţilor a aprobat, luni seară, cererea de arestare formulată în dosarul „Gala Bute“ în cazul Elenei Udrea, fiind înregistrate 219 voturi „pentru“ şi 102 „împotrivă“.Astfel, de la sloganul de campanie „Bună pentru România“, Elena Udrea a ajuns bună pentru arestare. Hotărârea Parlamentului va fi publicată azi în Monitorul oficial, după care procurorii o pot reţine pe Elena Udrea pentru 24 de ore. Apoi, Elena Udrea  va ajunge în faţa unui judecător, care va decide dacă trebuie să rămână în arest preventiv pentru următoarele 29 de zile. Iată cum a decurs ziua în care Udrea a rămas fără imunitate. 

Ora 18.10. Elena Udrea apare pe holurile Parlamentului, dar nu vrea să răspundă multiplelor întrebări care se aflau pe buzele jurnaliştilor. Îşi face apariţia în plenul Camerei Deputaţilor pe uşa care este rezervată invitaţilor de seamă ai Parlamentului, aşa cum sunt preşedintele României, membrii Casei Regale sau Patriarhul Daniel. Imediat ce s-a aşezat în bancă, mai mulţi colegi, printre care şi parlamentari ai Puterii, precum deputatul PSD Mădălin Voicu sau Radu Popa, fostul consilier al premierului Victor Ponta, au trecut să o salute şi au încercat să o îmbărbăteze. Elena Udrea a încercat să schiţeze câte un zâmbet fiecăruia, însă toată atenţia ei era îndreptată către foile pe care îşi avea pregătit lungul discurs. Sala a fost plină aşa cum se întâmplă doar la evenimentele speciale găzduite de Parlament. „Vreau să o văd pe Elena Udrea în carne şi oase. Nu vezi în fiecare zi aşa ceva“, spunea un deputat al Opoziţiei despre votul de ridicare a imunităţii pentru deputatul PMP. 

Fostul ministru Elena Udrea a avut de aşteptat mai mult de oră până să urce la tribuna Parlamentului pentru a-şi susţine cauza pentru. Deputaţii au dezbătut până la epuizare primul punct pe ordinea de zi, cel de vacantare din funcţia de deputat a lui Petre Roman. 

În sfârşit, secretarul Camerei Deputaţilor, Nicolae Mircovici, a anunţat plenul ce urmează să voteze. „Sunt 6 puncte pe ordinea de zi în privinţa doamnei Udrea, primul începerea urmăririi penale pentru Gala Bute, al doilea este extinderea pentru luare de mită tot în Gala Bute, al treilea este cererea de arestare a Elenei Udrea pentru Gala Bute, al patrulea punct pe ordinea de zi este începerea urmăririi penale în dosarul Microsoft, al cincilea este cererea de reţinere şi arestare preventivă a Elenei Udrea în dosarul Microsoft şi al şaselea schimbarea controlului judiciar în arestare tot pe Microsoft”, a precizat secretarul Camerei Nicolae Mircovici.

Elena Udrea: „Nu” arestării

Elena Udrea Udrea a urcat la tribună şi le-a trasnsmis colegilor că nu va ţine un discurs pentru fiecare solicitare de ridicare a imunităţii, ci va vorbi o singură dată în apărarea sa. „În doar cinci zile s-au abătut asupra mea şase cereri de urmărire penală şi arestare preventivă. Există teama de ceea ce eu pot spune şi de ceea ce am curaj să spun. Ultima perioadă nu a fost simplă pentru mine. Aici este vorba de libertatea cuvântului, de a te sacrifica în schimbul lucrurilorîn care crezi. Dacă eu voi tăcea, atunci multă lume va fi nevoită să tacă. Le mulţumesc tuturor celor care mi-au dat mesaje de încurajare. Să vă gândiţi ce fel de Românie vreţi să construiţi. Ştiu că există presiune asupra dvs., dar vă cer să fiţi puternici“, a spus Udrea. 

Deşi de-a lungul timpului Elena Udrea a susţinut sus şi tare că parlamenarii nu trebuie să se erijeze în judecători şi să dea curs tuturor cererilor DNA, în discursul său, Elena Udrea a încercat să-şi convingă colegii să voteze împotriva arestării sale şi să de aviz pozitiv numai pentru începerea urmăririi penale. 

„Ce vă cer astăzi nu e clemenţă. Vă cer ca Elena Udrea să fie anchetată. Ceea ce vă cer este să nu fiţi părtaşi la un abuz care este încercarea de arestare a mea. Vă cer să votaţi conform conştiinţei”, a spus Elena Udrea.După ce şi-a susţinut discursul, Elena Udrea a făcut un gest ciudat: şi-a dat degetul la nas. Explicaţia a fost dată câteva ore mai târziu, pe facebook. „Văd că gestul meu din Parlament în care am dus mâna la nas a creat mare vâlvă şi s-a transformat în subiect de analiză semiotică. În realitate, e un semn pe care l-am făcut unei persoane dragi mie, căreia am vrut să-i transmit că «totul e în regul㻓, a scris Udrea pe facebook.

Deputatul a fost întrebat, la plecare, dacă nu aşteaptă să vadă rezultatul votului în cazul său. „Pot vedea cum votează colegii şi din altă parte“, a răspuns Udrea, fără să facă alte declaraţii. 

Arestare Elena Udrea FOTO Mediafax


FOTO Mediafax

Ponta şi Ghiţă, absenţi

După alocuţiunea susţinută de preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta a plecat din plen spre biroul lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.  Apoi s-a întors în plen, dar nu a aşteptat până la momentul votului de ridicare a imunităţii Elenei Udrea, cea care spunea că are o relaţie “veche, de când lumea” cu premierul. Absent a fost şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă, cel care îi vorbea Elenei Udrea, după cum ea a relatat, de „ura“ pe care i-o poartă actualul şef al SRI, Florian Coldea. 

Elena Udrea şi acuzaţiile 

În dosarul Microsoft, DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru pentru trei fapte de trafic de influenţă-două în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, respective legate de derularea contractului e-România-, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, precum şi încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PMP pentru acest infracţiuni.

Udrea mai este acuzată de anchetatori că a încălcat  normele controlului judiciar. De aceea, DNA a mai cerut Camerei deputaţilor şi aviz pentru înlocuirea acestei măsuri, luată la 29 ianuarie, cu arestare preventivă pentru Elena Udrea, pentru fapte de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susţin că Udrea a încălcat controlul judiciar atunci când a făcut afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse. Potrivit procurorilor, în 2009, Dorin Cocoş, în baza unei înţelegeri cu Gheorghe Ştefan şi cu Gabriel sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu 9 milioane de euro, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al dezvoltării Regionale şi Turismului, să asigure firmele susţinute de Florică, încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

   

În apărarea Elenei Udrea

Deputatul PMP a ţinut o lungă pledoarie în faţa colegilor, în încercarea de a-i sensibiliza. Iată câteva mostre din discursul său:

• Un parlamentar al României, de data aceasta Elena Udrea, este pusă la stâlpul infamiei cu trei cereri de începere a urmăririi penale, trei cereri de arestare preventivă pentru Elena Udrea, aşteptând execuţia. Ceea ce se întâmplă astăzi cu mine nu are legătură cu Elena Udrea, în locul meu puteau să fie Victor Ponta sau Crin Antonescu dacă aceştia ar fi spus lucrurile pe care le-am susţinut public în ultimele săptămâni, dacă ar fi vorbit despre acapararea puterii în mâinile unei singure puteri.

Dacă ar fi fost unul dintre dumneavoastră, tot aici s-ar fi ajuns.

• Timp de 10 ani am luptat pentru statul de drept, justiţie independentă, instituţii puternice. Sunt dintre cei care au acuzat Parlamentul că nu poate garanta progresul României şi nu poate da ţării viitorul de care are nevoie, despre ineficienţa Legsilativului, despre reducerea parlamentarilor la 300, de nevoia întăririi justiţiei şi reformele pozitive la nivelul serviciilor de securitate. Am încercat în discursul meu să mut greutatea acţiunii de pe Parlament pe alte instituţii. Într-o anumită măsură recunosc că am greşit. Am pierdut legitimitatea publică a Parlamentului pentru a creşte prestigiul altora din păcate. Cosnstat astăzi eu însămi ce înseamnă să faci parte dintr-o clasă politică şi un Parlament cu credibilitatea pierdută pe fondul clădirii unor statui unor instituţii de forţă.

• Mă uit la şedinţa comisiei de control a SRI din care nu am aflat nimic, cei care trebuiau controlaţi au fost lăudaţi.

Vă întreb: într-un dosar care a pornit ca cel mai mare dosar de corupţie din România în campanie electorală, într-un dosar în care au fost vehiculate numele a nouă miniştri presupuşi vinovaţi, a zeci de persoane, oameni de afaceri, angajaţi ai instituţiilor, de asemenea presupuşi vinovaţi, azi avem în închisoare doi oameni care nu au accepat să spună lucrurile care le-au fost cerute şi se cere arestarea preventivă a Elenei Udrea, în condiţiile în care toate celelelate persoane presupuse a fi vinovate sunt în libertate, cei care au avut activităţi directe în derularea acestui contract sunt în libertate, iar cei care au iniţiat această afacere nu numai că sunt în libertate, îşi permit să-şi petreacă sărbătorile de iarnă la Miami

   

Prima reacţie

Deputatul PNL Teodor Atanasiu a fost printre primii politicieni care au comentat imediat după ce Elena Udrea s-a apărat în plenul Parlamentului. „Dacă toţi parlamentarii români au păţit-o când au făcut aşa ceva, doamna Udrea a fost cumva ferită de probleme. Ceva s-a întâmplat când a devenit un cetăţean normal, un ministru normal. Eu am văzut miniştri care când au făcut ceva într-un dosar s-a cerut începerea urmăririi penale, dar nu toate odată. Şase odată nu am prea văzut“, a comentat Atanasiu.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Apărătorii Elenei Udrea la DNA: Marius Striblea, avocatul interlopilor din Iaşi, şi Alexandru Chiciu, fost procuror anticorupţie

Elena Udrea, aviz pozitiv pentru arestare. Udrea: De ce nu s-a cerut arestarea mea până acum, pentru că denunţurile existau deja la dosar?

Când şi cum rămâne Elena Udrea fără imunitate

Udrea, pe Facebook : „Dinu Pescariu m-a rugat să intervin la generalul Coldea pentru a-i debloca un cont“

Fostul consilier al Elenei Udrea, din nou la DNA. Ştefan Lungu este acuzat în dosarul Gala Bute că zeciuia banii ministerului condus de Udrea

Cine a denunţat-o pe Elena Udrea la DNA

Zornăit de cătuşe pentru Elena Udrea. DNA cere arestarea în două dosare

DNA cere aviz pentru arestarea Elenei Udrea şi în dosarul „Microsoft”. Udrea ar fi cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un afacerist vizat în dosar

Elena Udrea, două cereri de arestare: în dosarele „Gala Bute“ şi „Microsoft“. Procurorii au extins cercetările şi pentru luare de mită

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite