Argumente pro şi contra desemnării d-nei Sevil Shhaideh. Ce va face preşedintele Iohannis? Voi ce sfat îi daţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a greşit grav când a ales-o pe d-na Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim ministru. Din dorinţa de a-şi asigura un premier obedient, care să nu-i iasă din ordine şi dispoziţii, Liviu Dragnea şi-a pus în cap propriul partid, dar şi opinia publică.

D-na Sevil Shhaideh este un funcţionar, şi atât. Nu este politician de marcă al PSD, pentru că nu s-a bătut în campania electorală, nu a candidat pentru parlament, nu a promovat partidul în media, n-a fost prezentă la tv-uri şi nu este cunoscută publicului, nu se ştie ce competenţe de comunicare posedă.

Fără să poţi explica publicului larg măsurile pe care le ia guvernul, nu numai cu argumente tehnice, economice, dar adăugând o componentă emoţională, personală, dovedind empatie cu cei pe care-i conduci, nu eşti un bun premier. Fără o viziune politică şi socială pe termen mediu şi lung, cunoscută publicului larg, fără legături externe importante, experienţă politică la nivel înalt, nu eşti un bun premier.

Până în prezent, propunerea lui Liviu Dragnea nu a dovedit că ar avea astfel de calităţi. Totuşi, în ciuda acestor necunoscute, ar fi posibil ca doamna Shhaideh sa fie un bun premier, mai ales dacă va avea o echipă de miniştri competenţi şi oneşti.

Întrebarea care se pune atunci este următoarea: îşi poate permite România anului 2017 astfel de „aventuri de management” cu final necunoscut, la un asemenea nivel? Încă o întrebare la care va trebui să răspundă preşedintele Iohannis.

Reacţia PSD

Bineînţeles că mulţi dintre politicienii de frunte ai PSD se aşteptau să fie propuşi, iar prin decizia sa, ţinută şi secretă, fără consultare, Dragnea i-a lovit cu leuca în cap. Deocamdată aşteaptă să vadă ce funcţii de ministru mai prind. După aceea, cei rămaşi pe tuşă, vor declanşa război împotriva lui Dragnea.

Vicepreşedintele PSD, Mihai Chirică, primar al Iaşului, deja se declară dezamăgit de propunerea înaintată de Liviu Dragnea. El spune că sunt mulţi alţi reprezentanţi ai PSD care sunt nemulţumiţi, şi probabil ştie ce spune.

Ţinând cont şi de canonada pornită în presă şi pe reţelele de socializare, n-ar fi exclus ca Liviu Dragnea să fi realizat că a greşit, şi să dorească ca preşedintele Iohannis să-i respingă propunerea. Sau, cu toată pierderea de imagine, să retragă singur propunerea iniţială şi să avanseze altă propunere, sub pretextul reacţiei negative a opiniei publice.

Visul lui Liviu Dragnea, de a ajunge chiar el premier, va rămâne un vis. Preşedintele Iohannis a explicat clar că nu legea 90/2001 îl opreşte să-l desemneze pe Dragnea pentru funcţia de premier, ci propriile criterii de integritate, pe care Constituţia nu le interzice, iar Dragnea nu le îndeplineşte.

Iar finalul celui de al doilea proces al lui Dragnea, chiar şi o condamnare în primă instanţă, îl exclude complet din jocul politicii mari.

Că nu înţelege şi speră să-şi rezolve problema cu ajutorul parlamentului, eventual printr-o amnistie, e problema dânsului. Dar este greu de crezut că se poate întâmpla aşa ceva în România europeană a anului 2017. Societatea a evoluat enorm, nu va accepta fără reacţie o astfel de „rezolvare”.

Ce va face preşedintele Iohannis?

Are de cântărit următoarele argumente.

  • Ce riscuri de securitate reprezintă d-na Sevil Shhaideh, şi cum va fi privită de partenerii noştri euroatlantici?
  • Ce informaţii i-au parvenit de la serviciile noastre de informaţii şi de la cele străine?
  • Ce riscuri de instabilitate politică există în cazul respingerii acestei candidaturi? Ce consecinţe va avea absenţa prelungită a unui guvern şi a unui buget asupra cursului de schimb, asupra finanţelor, a relaţiilor externe?
  • Ce riscuri asupra ţării există, dacă Dragnea se încăpăţânează cu propunerea sa, în ciuda refuzului preşedintelui, şi merge mai departe la CCR sau chiar la suspendare? Cât timp se extinde instabilitatea politică? Cu ce consecinţe interne şi externe?
  • Îşi poate permite România anului 2017 „experimente manageriale”, la un asemenea nivel?
  • Ce relevanţă are faptul că doamna Sevil Shhaideh a lucrat 20 de ani in subordinea a doi penali notorii ai PSD, Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre, fără nicio obiecţie la adresa activităţii infracţionale a celor doi?
  • Are doamna, posibil, viitor premier, vreo opinie legată de condamnarea definitiva a lui Liviu Dragnea? Este de acord să lucreze în subordinea unui infractor dovedit de justiţie?
  • De ce să scoată preşedintele Iohannis cartoful fierbinte din jocul lui Dragnea, pe care acesta l-a scăpat acolo? Doamna Sevil Shhaideh este o vulnerabilitate teribilă pentru Dragnea, în propriul partid. Să-l lase să se „spele pe cap” cu şefimea PSD şi să suporte reacţiile societăţii la viitoarele acţiuni ale guvernului.
  • Cu ce ar fi mai bun un alt premier, politician de vârf al PSD, uns cu toate alifiile, care ar executa tot ordinele lui Dragnea şi politica PSD?
  • Acţiunile greşite ale viitorului guvern - şi vor fi, fără îndoială - provocate de lipsa de experienţă politică a premierului, vor fi taxate ca atare în plan intern şi extern, primul arătat cu degetul fiind Dragnea, cel care şi-a asumat premierul şi componenţa guvernului.
  • În cazul în care lucrurile iau o întorsătură urâtă, PSD va fi obligat să ceară demisia propriului premier, lucru de tot râsul.
  • Dacă guvernul va fi obligat să ia măsuri nepopulare, Dragnea nu va putea da vina pe guvern, pentru că el şi-a asumat premierul şi conducerea executivului.
Dacă nu există alte impedimente, venite din informaţii secrete, din care să rezulte că prin această numire ar fi periclitată securitatea naţională, preşedintele Iohannis ar trebui să desemneze prima propunere a lui Dragnea, d-na Sevil Shhaideh, iar acesta să suporte toate consecinţele acţiunii sale. Bune sau rele.

PS. Rog cititorii sa scrie la comentarii ce sfaturi i-ar da preşedintelui Iohannis în această dilemă, şi mă angajez să i le comunic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite