Balul desemnării guvernului s-a încheiat, divertismentul continuă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată schema viitorului guvern completată, s-a intrat în linie dreaptă pentru instalarea la Palatul Victoria a guvernului Liviu Dragnea, sub numele de scenă „Cabinetul Grindeanu”. Însuşi premierul desemnat a a ţinut să confirme prin toate apariţiile publice de până acum, că nu va fi decât umbra adevăratului Guvern care va evolua în Kiseleff 10.

Instalarea cabinetului Grindeanu s-a făcut printr-un frumos joc de sunet şi lumini pentru a aduce puţină emoţie şi suspans în procesul tehnic de preluare a puterii de către Liviu Dragnea. După declaraţiile de la televizor, România se afla în pragul abisului politic. Iohannis împotriva PSD, pus pe „război total” şi coaliţia majoritară hotărâtă să-l dea jos pe preşedinte în cel mai scurt timp posibil, dar după cel puţin două-trei zile de analiză a situaţiei. Între timp inamicii ireductibili aveau timp de întâlniri la o cafea, să se vadă, să se cunoască mai mai bine, înainte să declanşeze războiul total de pe ecranele televizoarelor.

Că n-a fost decât bal mascat, asta s-a văzut pentru oricine a avut curiozitatea să citească ce zice la Constituţie. Nici vorbă de criză constituţională, nici vorbă de război total! Iar când milioanele de pesedişti, în loc să se pregătească de Sărbători cu sarmale şi cozonaci, scriau pancarte pentru iminentul mega-miting de susţinere a valorilor democraţiei şi a candidaturii lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier, şeful lor de partid le comunica dintr-o dată că l-a găsit pe preşedintele de la Timiş pentru râvnita funcţie!

La fel de brusc, doamnei Shhaideh i s-a creat o legendă, ameninţările la care a fost supusă, pentru a i se acoperi retragerea, după care a primit postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării în noua formulă Grindeanu.

Iar pentru că totul e bine când se sfârşeşte cu bine, balul se sparge când preşedintele Iohannis, plecat la munte, găseşte timp să-i trimită lui Grindeanu un SMS şi să scoată ţara din criză!

Dintr-odată, totul s-a lămurit. Cresc salariile şi pensiile, se ieftinesc preţurile, se elimină 102 taxe, banii se îndreaptă spre buzunarele românilor. E drept, cu o mică întârziere de o lună, dar ce mai contează în faţa acestui corn al abundenţei care a devenit guvernarea PSD-ALDE.

Pentru Grindeanu şi echipa sa, pusă la Palatul Victoria ca să dea socoteală în Kiseleff, nu se pune problema să nu livreze populaţiei ceea ce s-a promis. Chestiunea e, că una se spune în campania electorală şi altfel se prezintă situaţia în teren. Odată instalat, noul guvern va avea de astupat nişte găuri mari în buget. Cheltuielile cresc masiv cu toate majorările anunţate, iar veniturile scad prin eliminarea unor taxe şi micşorarea TVA la 19%. Până la o eventuală revenire a veniturilor din creşterea economică va trece timp. Asta fără a pune la socoteală că, la noi, colectarea veniturilor este cea mai slabă din Europa.

Asta înseamnă, fie că guvernul ia bani din altă parte, fie că va creşte datoria naţională. Din altă parte nu are de unde, decât de la investiţii, soluţia tuturor guvernelor de până acum. Ceea ce înseamnă, investiţii mai puţine, mai puţine fonduri europene atrase, mai puţină dezvoltare şi mai puţine locuri de muncă. Iar cu ideea de a trăi pe datorie am văzut ce s-a întâmplat în Grecia.

În faţa acestor realităţi, politicienii noştri vor trebui să găsească noi modalităţi să-şi ţină publicul cu sufletul la gură în faţa televizoarelor şi în anul care a început. Vor găsi, cu siguranţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite