Băsescu la Primărie, un scenariu exclus? Să nu ne grăbim

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte a anunţat că se va întoarce în politică
Fostul preşedinte a anunţat că se va întoarce în politică

Primăria Capitalei reprezintă un reper fundamental pentru lupta politică din România, iar arestarea lui Sorin Oprescu schimbă în mod radical situaţia pe câmpul de luptă, înaintea marilor confruntări din 2016.

Calendarul electoral care programează alegerile locale înaintea celor parlamentare face ca scrutinul pentru administraţia locală să capete o importanţă extraordinară ca semnal a ceea ce se va întâmpla câteva luni mai târziu, atunci când se va decide componenţa Parlamentului şi, implicit, noua guvernare.

În acest peisaj, semnalul dat de alegerile din Bucureşti este piatra de temelie pentru orice construcţie politică.

Traian Băsescu a dovedit din plin  importanţa câştigării alegerilor pentru primăria Bucureştiului. Traian Băsescu era un politician vocal, dar ar fi rămas în pluton fără această victorie. Vizibilitatea funcţiei, folosită extrem de bine de Traian Băsescu, i-a creat notorietate naţională şi i-a  permis ascensiunea spre cea mai înaltă demnitate a ţării.

În sens invers, pierderea alegerilor pentru Capitală arată  că partidul respectiv nu are forţa să câştige guvernarea sau, dacă este la guvernare, că nu se va mai putea menţine la putere.

Aflat la sfârşitul celui de al doilea mandat, Sorin Oprescu părea sigur de câştigarea celui de al treilea. Acum, locul rămâne vacant şi jocurile se reiau de la zero.

PSD este lovit în mod direct. În noua situaţie, PSD trebuie să scoată rapid un candidat şi să încerce să-i clădească şi o imagine de câştigător. Nu va fi deloc simplu.

PNL nu arată deloc ca un partid în efervescenţă electorală. Până acum nu a reuşit să-şi anunţe candidatul, nici măcar o listă scurtă.

Se vorbeşte despre intrarea în competiţie a lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte declară că deocamdată nu este interesat de acest lucru. De reţinut formularea, deocamdată.

În acelaşi timp, Traian Băsescu a spus foarte clar că se întoarce în politică.

Revenirea sa nu se poate face pe mize mici, nu este în firea lui Traian Băsescu, un politician căruia îi place riscul şi jocul de tip totul sau nimic.

El ar putea candida din partea PMP pentru un post de parlamentar.  Dar ar fi prea puţin. Ar putea nutri speraţa că va ajunge premier. Dar calculele în această privinţă sunt prea complicate şi implică prea multe necunoscute. În primul rând, are nevoie de o campanie naţională care să ofere voturi masive pentru PMP. Ceea ce pare puţin probabil.

O campanie la primărie este centrată pe candidaţi şi nu pe partide. Confruntările de acest tip sunt specialitatea lui Băsescu. El nu va depinde de alţii, ci va juca solo, aşa cum îi place cel mai mult. Iar calitatea sa de fost preşedinte îi va da un ascendent în plus în faţa contracandidaţilor săi care, după cum se poate anticipa, nu vor fi personalităţi capabile să-i facă faţă într-un duel direct.

Deşi popularitatea sa nu mai este cea din vremurile de glorie, Traian Băsescu nu poate fi exclus din  calcule. Primăria Bucureştiului poate reprezenta şansa sa de a se întoarce pe prima scenă a politicii româneşti, ceea ce îşi doreşte. Abia după aceea, el se poate transforma din nou în locomotivă pentru partidul care îl susţine, altfel PMP nu are  şanse pentru alegerile viitoare.

Traian Băsescu a ştiut întotdeauna să speculeze orice oportunitate care i s-a ivit. A avut capacitatea să sesizeze momentul prielnic şi să-l folosească din plin. Depinde de Traian Băsescu, dacă va considera că deschiderea luptei pentru primăria Capitalei este ocazia pe care o aşteaptă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite