Broasca liberală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât vârfurile conducerii fostului PDL cât şi cele ale noului PNL au făcut eforturi susţinute pentru a lăsa să treacă cât mai neobservată cu putinţă şi cu minime consecinţe pentru viitorul marelui PNL imprudentele declaraţii de la Bistriţa ale fruntaşului liberal Teodor Atanasiu.

Declaraţii referitoare nu doar la persoana celui ce ar urma să conducă „guvernul d-lui Iohannis”, ci şi la raporturile reale dintre cele două falange ale partidului.

Dl. Vasile Blaga, co-preşedinte al PNL reprezentând aripa pedelistă, pare a fi urmat exemplul colegului său de partid, dl. Ioan Oltean, cel despre care se vorbeşte că s-ar fi aflat la originea dezvăluirii înregistrărilor conţinând gândurile deloc tandre ale d-lui Atanasiu, şi a înghiţit rapid „broasca” penelistă. O broască cum nu se poate mai râioasă. Ceea ce până la urmă e în fişa postului. Să ne reamintim că Take Ionescu spunea că un om politic trebuie să fie în stare să înghită 12 broaşte pe zi. Or, Vasile Blaga exact asta a făcut. S-a mulţumit să spună că vorbele d-lui Atanasiu nu i-au fost deloc pe plac, că dl. Atanasiu s-a pedepsit singur şi că proiectul marelui PNL e prea important pentru a fi pus în pericol de un astfel de incident de etapă. Doamna Sulfina Barbu a fost învestită de şefii săi politici cu funcţia de pompier-şef şi a făcut şi domnia-sa declaraţii televizate pacifiste. Preşedintele de onoare al vechiului PNL, dl. Mircea Ionescu-Quintus, a garantat buna credinţă a peneliştilor de viţă veche, într-o intervenţie la Realitatea tv.

O fermitate moderată a probat şi d-na Alina Gorghiu, tânăra şefa a vechilor penelişti, despre care se spune că, în fondul ei intim, nu s-ar situa chiar foarte departe de felul în care gândeşte dl. Teodor Atanasiu. Care a fost mustrat calm şi cam fără vlagă şi nicidecum dat afară din partid, aşa cum şi-ar fi dorit fostul preşedinte, conform unei postări pe facebook, dl. Traian Băsescu. Or, dl. Băsescu ştie din proprie experienţă şi practică ce înseamnă o afirmaţie, fie şi numai aparent necontrolată, precum cea a d-lui Atanasiu. O ştie de prin decembrie 1997, atunci când, printr-un interviu conţinând atacuri dure la adresa PNŢCD şi a premierului de atunci, dl. Victor Ciorbea, a destabilizat pe vecie guvernarea CDR-UDMR-PD, aruncând ţara într-o criză destul de îndelungată. Căreia noul premier, Radu Vasile, nu i-a găsit niciodată soluţia adevărată.

De fapt, nici d-na Gorghiu, nici dl. Blaga nu aveau niciun interes să dramatizeze prea tare spusele d-lui Atanasiu. Fiindcă amândoi ştiu cât de fragile sunt, în realitate, raporturile dintre pedeliştii de ieri şi peneliştii de odinioară. Cât de greu le e primilor să stea la aceeaşi masă cu cei despre care până acum aproape un an spuneau că i-au alungat de la guvernare în vremea penelistului răspopit Călin Popescu-Tăriceanu. Dar şi cât de inconfortabil le e liberalilor să se împace cu cei ce în vara anului 2012 îi acuzau de punerea la cale a unei lovituri de stat şi cereau ca adversarii de atunci, tovarăşii de drum de acum, să fie daţi pe mâna procurorilor. Tovarăşi care, nici azi, nu par a se fi despărţit întru totul de umbra lui Traian Băsescu.

Când vezi cât de încet şi la ce foc mic se desăvârşeşte fuziunea pedelisto-penelistă  nu e chiar foarte greu să înţelegi raţiunea prudenţei celor doi lideri. Cărora foarte curând le va reveni misiunea de a urmări îndeaproape felul în care vor fuziona cu adevărat filialele din teritoriu şi câte orgolii personale rănite vor avea de înfruntat aceste fuziuni. Şi de a le potoli. Dar şi sarcina de a pregăti alegerea unui singur preşedinte.

Atât d-na Gorghiu cât şi dl. Blaga vor fi obligaţi apoi să găsească acele căi şi mijloace graţie cărora se vor întocmi în cât mai bună pace listele de candidaţi la alegerile locale şi legislative din anul 2015. Plus că aceiaşi doi co-preşedinţi trebuie să facă acum faţă şi nemulţumirilor din teritoriu legate de imposibilitatea grabnicei preluări a puterii, un vis căruia alegerea d-lui Klaus Iohannis ca preşedinte nu i-a adus împlinirea.

Deocamdată noul PNL îşi încearcă forţele în competiţii de mică anvergură precum aceea legată de „problema TVR”. În tranşarea căreia un rol ceva mai pronunţat pare să revină facţiunii pedeliste. Or, nu grija pentru independenţa SRTV o mână în luptă pe doamna Andreea Paul, apropiata şi omul de încredere de odinioară al domnului Emil Boc. Ci interese electorale viitoare, întru concretizarea cărora se pare că îi este rezervat un rol şi o misiune nu tocmai foarte oneste şi nici democratice şi instituţiei din Calea Dorobanţi. Aici peneliştii mai noi sau mai vechi semănând leit cu pesediştii fără cusur în rău de ieri, de azi de mâine. Rămâne de văzut dacă aceste interese sunt cele ale tuturor liberalilor, ci doar a celor proveniţi dintre pedelişti. Care şi-au văzut mai vechii servanţi, de la preacucernicul Titi Dincă la băsista-culceristă Raluca Stroe Brumariu, plantaţi deja în posturi- cheie precum cel de producător general şi de şef al Departamentului de ştiri. Căci pedeliştii de până mai ieri se pricep mai bine la alegeri şi la ceea ce înseamnă manipularea prin TVR decât peneliştii.      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite