Cabinetul Tudose: Şase luni de guvernare, cinci miniştri schimbaţi. În ce scandaluri au fost implicaţi demnitarii demisionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul condus de Mihai Tudose, la fel cum a fost şi cazul Cabinetului Grindeanu, nu s-a bucurat de o prea mare stabilitate, în cele şase luni de activitate fiind schimbaţi nu mai puţin de cinci miniştri, iar în urma ultimelor evoluţii politice fiind posibilă chiar o schimbare a întregii arhitecturi guvernamentale.

 După demiterea Guvernului Grindeanu prin moţiunea de cenzură din iunie, social-democraţii au mers pe mâna lui Mihai Tudose pentru a forma un nou Cabinet pentru Palatul Victoria. 16 din cei 27 de miniştri ai Cabinetului Grindeanu au fost păstraţi, iar o parte din caracteristicile fostei guvernări au fost păstrate, printre care şi schimbările dese de miniştri. Dacă în cele şase luni de guvernare ale lui Grindeanu au fost schimbaţi 6 miniştri, în prima jumătate de an a lui Tudose numărul total al membrilor Cabinetului care au părăsit echipa a fost de cinci. Aşadar, aproape la fel.

Primul care a părăsit echipa a fost Adrian Ţuţuianu, ministru al Apărării Naţionale, cel care în septembrie şi-a dat demisia după ce instituţia pe care o conducea a anunţat că angajaţii MApN nu-şi vor lua în întregime veniturile în luna septembrie. Demisia de onoare a lui Ţuţuianu a dus la mutarea lui Mihai Fifor din funcţia de ministru al Economiei în cea de ministru al Apărării Naţionale, iar pe funcţia vacantă a fost pus Gheorghe Şimon.

Trei dintr-o „lovitură“

Apariţia dosarului DNA în ceea ce priveşte cazul Belina a dus la zdruncinarea echipei Tudose-Dragnea. Iniţial, o cercetare sociologică îl prezenta pe Tudose, la începutul lunii octombrie, ca pe un politician cu un grad de încredere foarte mic. Acest lucru a fost interpretat de Tudose drept o urmare a imaginii negative a Guvernului său, afectat de faptul că Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, era pusă sub urmărire penală în dosarul Belina, iar pentru miniştrii Rovana Plumb şi Viorel Ilie era cerută ridicarea imunităţii parlamentare. Până la urmă şi-au dat demisia Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, dar şi Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor la acea vreme, unul dintre cei mai ineficienţi demnitari. În locul acestora au venit Marius Nica, Paul Stănescu şi Felix Stroe.

Ultimul ministru care şi-a depus demisia a fost Doina Pană, cea care a condus Ministerul Apelor şi Pădurilor. Odată cu demisia acesteia au început discuţiile despre o posibilă reorganizare a Guvernului, demers ce ar duce la reducerea numărului de ministere. Acest lucru ar însemna că mai mulţi demnitari ar putea pleca acasă. „Ne dorim un Guvern mai suplu. Probabil, undeva la 16 sau 17 ministere“, a declarat preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, unul dintre cei mai influenţi social-democraţi din partid. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite