Calea Moldovei spre Europa: reunificarea cu România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesaj afişat la mitingul de duminică din Chişinău care sintetizează aspiraţiile românilor de peste Prut
Mesaj afişat la mitingul de duminică din Chişinău care sintetizează aspiraţiile românilor de peste Prut

Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1918, a fost reeditată duminică la Chişinău, unde peste 100.000 de participanţi au cerut ca Republica Moldova să aleagă drumul Europei, dar şi al reunirii cu ţara. Într-adevăr, drumul cel mai sigur şi mai rapid spre Europa trece prin reunificarea cu România. Nu întâmplător, cei prezenţi au fluturat steagurile României la miting şi au strigat ”Vrem Unirea!”.

Opţiunea pro-europeană a Republicii Moldova este strâns legată de opţiunea unionistă, acest lucru reiese clar din mesajele lansate în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău de participanţii la miting. Şi este şi logic să fie aşa. Drumul pe cont propriu al unui stat către integrarea în UE ar fi lung şi anevoios. Iar Republica Moldova are nevoie de sprijinul României chiar şi dacă s-ar integra în Europa ca entitate separată. Dar toate raţiunile istorice şi pragmatice ne arată că există o cale mai scurtă şi mai firescă spre integrare, cea prin reunificarea cu România, care ar aduce imediat Basarabia în interiorul Uniunii şi ar repara şi nedreptatea istorică de a crea două state româneşti, în care se vorbeşte aceeaşi limbă şi trăieşte, divizat în mod absurd, acelaşi popor.

Semnalul dat duminică de cei 100.000 de manifestanţi este acelaşi cu cel dat în 1918 tot de 100.000 de români la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia: ”Noi vrem să ne unim cu Ţara”. Unirea cu România este unirea cu Europa şi viceversa.

Integrată în Europa prin România, Basarabia ar putea fi una din regiunile descentralizate ale României, aşa cum vor fi şi celelalte zone în urma realizării regionalizării. Dar acest lucru nu ar aduce mai puţină unire, ci ar fi o soluţie de gestionare mai corectă şi mai grijulie, prin administraţia locală şi regională, a problemelor de zi cu zi, de către cei care aparţin în mod direct regiunilor respective. Iar Moldova ar scăpa astfel de drumul foarte anevoios şi complicat al integrării pe cont propriu care este cu atât mai riscant cu cât durează mai mult, pentru că vor fi destule forţe care să se împotrivească. Intrând sub steagul românesc, integrarea s-ar face rapid şi fără probleme, iar România ar fi din nou întreagă după ce fraţii de dincolo de Prut s-ar întoarce, aşa cum este şi firesc, acasă.

De aceea, semnalul dat duminică de cei 100.000 de manifestanţi este acelaşi cu cel dat în 1918 tot de 100.000 de români la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia: ”Noi vrem să ne unim cu Ţara”. Unirea cu România este unirea cu Europa şi viceversa. Este singura cale pe care trebuie să mergem şi soluţia pe care trebuie să o accepte toată lumea pentru că este unică şi sublimă prin simplitatea ei.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite