Candidatura României pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente, discutată luni la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), luni avut loc, la sediul ministerului, reuniunea săptămânală a Grupului de lucru interministerial privind Brexit. Pe ordinea de zi a reuniunii au fost discuţii privitoare la începerea negocierilor pentru Brexit, precum şi discuţii legate de candidatura României pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente, aflată în prezentă  în Marea Britanie.

Reuniunea Grupului de lucru interministerial ce a avut loc luni la sediul MAE a fost prezidată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, care a prezentat principalele demersuri privind demararea procesului de Brexit, ministrul accentuând importanţa participării României la toate discuţiile ce se vor duce la nivel european.

„Ministrul delegat a evidenţiat participarea constantă şi de substanţă a României la toate formatele de lucru la nivel european, axată pe susţinerea şi promovarea obiectivelor importante pentru ţara noastră în această fază a negocierilor, respectiv: protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români, salvgardarea prevederilor bugetare europene aferente Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune corespunzătoare Cadrului Financiar Multianual (CFM) al UE 2014-2020 şi consolidarea cooperării UE-Marea Britanie post-Brexit în domeniul securităţii, apărării şi al relaţiilor externe”, se arată în comunicat.

Mai mult, ministrul delegat a dat asigurări că interesele României vor fi transpuse în negocierile ce urmează să aibă loc între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

„Ana Birchall a subliniat importanţa lansării oficiale a negocierilor între UE27 şi Marea Britanie, la 19 iunie (12.00, ora României) şi a arătat că România va participa activ la definirea şi consolidarea unei poziţii care să reflecte interesele UE27 în negocieri. Ministrul delegat a susţinut, totodată, că mandatul cu care Comisia Europeană şi negociatorul şef Michel Barnier se angajează în negocieri include şi obiectivele României şi a transmis sprijinul pentru un proces de negociere transparent, predictibil, pe o singură voce, şi cu rezultate favorabile pentru ambele părţi”, reiese din comunicatul publicat de MAE.

Candidatura României pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente

În ceea ce priveşte cel de-al doilea punct de pe ordinea de lucru a Grupului, şi anume candidatura României pentru preluarea pe teritoriul ţării noastre a Agenţiei Europene pentru  Medicamente, MAE  va susţine eforturile pentru ca acest lucru să se întâmple, mai ales că, la 10 ani de la aderare, România nu găzduieşte sediul niciunei agenţii europene, iar cutuma la nivelul UE este aceea ca fiecare stat membru să deţină pe teritoriul său cel puţin o agenţie europeană.

„În perspectiva reuniunii CAG (art. 50) din 20 iunie 2017, pe agenda căreia se află discutarea propunerii revizuite, ministrul delegat a subliniat că echipa MAE va susţine eforturile de promovare a candidaturii României pentru găzduirea Agenţiei Europene pentru Medicamente, mai ales că, la 10 ani de la aderare, România nu găzduieşte sediul niciunei agenţii europene, iar cutuma la nivelul UE este aceea ca fiecare stat membru să deţină pe teritoriul său cel puţin o agenţie europeană. Ministrul delegat şi-a exprimat convingerea că după zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România merită să găzduiască un sediu al unei agenţii europene”,  se arată în comunicat.

La reuniunea de luni a Grupului de lucru interministerial au participat, pe lângă ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, membrii Grupului de lucru privind Brexit din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Mănoiu, secretar de stat în cadrul MAE, precum şi reprezentanţi, la nivel de secretar de stat, ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS); Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR); Ministerului Economiei (MEc); Ministerului Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA); Secretariatului General al Guvernului (SGG). De asemenea, la reuniune a fost prezent preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite