Cât de importantă e prezenţa la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş solicită românilor să iasă la vot pe 11 decembrie. O prezenţă redusă ar duce la favorizarea partidelor mari, în timp ce independenţii şi formaţiunile mici ar putea cu greu să intre în Parlament.

Şeful statului i-a îndemnat pe români să meargă la vot duminică încă de la primele ore ale zilei de joi. „Mergeţi la vot şi nu lăsaţi pe altcineva să hotărască în locul vostru. Dacă simpatizaţi cu un partid, mergeţi şi îl votaţi. Dacă nu v-aţi hotărât încă, gândiţi-vă bine, dar mergeţi şi votaţi. Dacă vă enervează toţi politicienii, mergeţi şi votaţi. Vă aştept duminică la vot. Este ţara noastră, este România noastră, nu lăsaţi pe altul să decidă în locul vostru!”, a afirmat Klaus Iohannis.

Emoţia

Întrebat cum i s-a părut această campanie electorală, şeful statului a spus: „Cam liniştită. Poate provoc eu acea emoţie să iasă lumea la vot“. Klaus Iohannis a evitat însă să spună pe cine va vota duminică cu toate că a recunoscut faptul că deja ştie pe cine va pune ştampila“.

La scurt timp după mesajul preşedintelui, premierul Dacian Cioloş a pus pe contul său de Facebook un filmuleţ în care le-a cerut tuturor cetăţenilor români să meargă la urne pe 11 decembrie. În primul rând, Cioloş a ţinut să mulţumească PNL şi USR pentru că au decis să susţină platforma România 100 şi au pus accentul pe valori şi pe principii înainte de a vorbi de angajamente legate de un viitor program de guvernare.

„Pentru ca aceste proiecte începute în acest an să poată continua, este nevoie să fim în măsură să creăm o majoritate parlamentară în jurul celor două partide după alegerile din 11 decembrie, în jurul PNL şi USR.În felul acesta putem să avem susţinerea politică pentru a duce la bun sfârşit proiecte începute şi pentru a continua alte proiecte şi alte idei care au reieşit şi izvorât în acest an“, a declarat premierul, în contextul în care cele douăm partide îl susţin pentru un nou mandat. De partea cealaltă, PSD încă nu a anunţat pe cine va propune ca premier după alegeri, dar, de asemenea, Liviu Dragnea a le-a cerut românilor să iasă la urne.

Mihai Şora, exemplu de civism

Un mesaj mobilizator a venit şi din partea filosofului Mihai Şora, intelectual care pe 7 noiembrie a făcut 100 de ani. Şora le-a cerut tuturor care îi ascultă şi văd mesajul să meargă la urne pentru că, în caz contrar, nu vor mai avea niciun drept să se lamenteze. 

„Voi aveţi obligaţia să mergeţi să votaţi. Altfel, vă pierdeţi dreptul de a vă plânge dacă nu vă merge bine. De aceea vă îndemn, oameni buni, să mergeţi duminica viitoare să votaţi: să puneţi ştampila pe numele pe care-l alegeţi voi: după matură chibzuinţă!“, îşi încheie Şora mesajul.

Peste 50%, doar la prezidenţiale
 

Mesajul celor trei vine în contextul în care există posibilitatea ca la aceste alegeri să fie înregistrată o prezenţă foarte scăzută. Ultimele cinci rânduri de alegeri arată că e foarte greu de depăşit procentul de 50% şi trebuie să existe un motiv bine întemeiat pentru mobilizare.

La alegerile parlamentare din 2012, 41,72% din românii înscrişi pe listele electorale şi-au exprimat votul. Aceştia au dat un vot covârşitor pentru USL, alianţa formată din PSD şi PNL luând 66,26% din mandate.

Doi ani mai târziu, la alegerile europarlamentare din 2014 s-a înregistrat o prezenţă de 32,16%, prezenţa mică fiind dată şi de faptul că de obicei acest tip de alegeri nu stârnesc interesul electoratului. PSD, PNL şi PDL au fost câştigătoarele acestui rând de alegeri.

Însă, câteva luni mai târziu, în noiembrie 2014, au avut loc cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale. În primul tur al prezidenţialelor din 2014, prezenţa a trecut cu puţin de 50%.  52,31%, mai exact. Candidatul PSD, Victor Ponta, avea după primul tur, un avans de aproape 10%, însă faptul că partidul care îl susţinea şi Guvernul le-au pus beţe în toate românilor din diaspora, pentru ca aceştia să nu poată vota, a dus la schimbarea situaţiei.

În turul al doilea al prezidenţialelor, cetăţenii României s-au mobilizat şi au ieşit la vot pentru a arăta că şi părerea lor contează. Cu o prezenţă de 62,04% în turul al doilea al prezidenţialelor, alegerile au fost câştigate de Klaus Iohannis, după ce a obţinut 54,43%.  

Prezenţa la parlamentare, mică decât la locale

Însă, fenomenul prezenţei reduse la alegeri a revenit cu scrutinul de la locale din 5 iunie 2016. Astfel, la aceste ultime alegeri, doar 48,44% din români au ieşit să pună ştampila pe favoriţii lor, favorizate fiind tot PSD şi PNL. De asemenea, scrutinele de după 1990 arată că la parlamentare prezenţa e mult mai mică faţă de locale. De exemplu, diferenţa de procente între localele din 2012 şi parlamentarele din acelaşi an era de aproape 15%.

CIFRE

41,72% din români au ieşit la alegerile parlamentare din 2012

32,16% au ieşit la vot la alegerile europarlamentare din 2014

52,31% din români au votat în primul tur al prezidenţialelor din 2014

62,04% din români au votat la turul II al prezidenţialelor din 2014

48,44% a fost prezenţa la vot la localele din 2016-12-08

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite