Cazul doamnei Corina Creţu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am discutat în trecut cu câţiva oameni care au lucrat cu Corina Creţu. Obsesia pentru imaginea proprie, o personalitate cam abuzivă şi o relaţie foarte ambiguă cu adevărul au fost singurele lucruri bune pe care le-am auzit despre dânsa. Am decis să mă uit la interviul pe care l-a dat săptămâna trecută la Antena 3.

Interviul a fost catastrofal pentru o fostă mare glorie a comunicării politice în România, iar primele patru minute exemplifică un discurs tâmp, incoerent şi plin de greşeli.

Corina Creţu este creaţia politică a lui Ion Iliescu şi fiica unui extrem de bine poziţionat profesor de fizică comunist, cu studii la Moscova. Imediat după Revoluţie, a renunţat la munca de fabrică şi a urmat doi ani de carieră mediocră în jurnalism. Numele doamnei Creţu explodează graţie unei declaraţii pozitive obţinute agresiv şi la limita extremă a bunului-simţ pe holurile Muzeului Holocaustului de la Bill Clinton despre integrarea României în structurile vestice.

Foloseşte în mod logic şansa şi intră în politică. 

Pentru următorii 12 ani devine protejata şi specialista pe comunicare a fostului lider comunist Ion Iliescu. Este implicată într-un scandal cu o serioasă tentă sexuală cu Collin Powel, care în mod normal ar fi trebuit să întrerupă orice carieră politică. Pacepa sugerează că ar fi posibil ca doamna Creţu să fi fost recrutată de fostul KGB.

În ciuda scandalurilor din jurul vieţii ei personale, Corina Creţu reuşeşte datorită relaţiei foarte apropiate cu soţia domnului Ponta (la acel moment prim-ministru) să ajungă în poziţia de comisar european. Se remarca prin declaraţia despre noul prim-ministru Ponta, despre care spune că „cinstea este principala lui calitate“.

Urmează ani în care, din poziţia de comisar european, doamna Creţu demonstrează că relaţia sa cu adevărul este la fel de zbuciumată ca viaţa ei personală, pe care nu ezită să o împărtăşească ziariştilor.

CV-ul doamnei Creţu este considerat printre cele mai slabe din Comisia actuală şi într-o stridentă discordanţă cu CV-ul predecesorului dânsei, unul dintre cei mai respectaţi comisari europeni, Dacian Cioloş.

Reuşeşte într-un timp relativ scurt să îşi dovedească incompetenţa de manager şi intră în atenţia presei politice de la Bruxelles pentru numeroasele gafe şi felul abuziv în care îşi tratează angajaţii. O bună parte a angajaţilor din cabinetul dânsei pleacă, dezgustaţi şi sătui de stilul doamnei comisar, pe care o acuză de lene şi de incompetenţă.

Plină de ifose, cu un discurs demn de o studentă în ale politicii a lui Ion Iliescu, doamna Creţu este remarcabilă nu numai prin mediocritatea ei, dar şi prin dorinţa sa de a fi cât se poate de vizibilă. Nu ezită să facă declaraţii belicoase şi publică o broşură de 78 de pagini dedicată, chipurile, României, care din nou atrage atenţia presei din Bruxelles pentru cele 20 de poze cu ea şi cele 12 pagini de citate din discursurile ei.

O analiză a paginii reprezentantei Comisiei Europene în România demonstrează că acuzaţiile din Politico sunt justificate. Obsesia pentru imagine a doamnei Creţu este stridentă şi aminteşte de obsesiile foştilor lideri comunişti.

O poză mare a doamnei comisar anunţă vizita dânsei în România pe pagina de deschidere a reprezentantei. Marea majoritate a ştirilor sunt, desigur, tot despre dânsa. Remarcabil este că, în general, comunicatele birocraţilor de la Bruxelles sunt făcute în numele Comisiei şi nu în numele comisarului responsabil. În plus, în primele şapte ştiri patru sunt despre doamna comisar. Aflăm că:

  • Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi ministrul român al Sănătăţii, Florian Bodog, au convenit asupra următoarelor etape privind construirea celor 3 spitale regionale cu fonduri europene
  • Comisarul european Corina Creţu a aprobat alocarea a peste 201 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a căii ferate dintre Sighişoara şi Coşlariu
  • Comisarul european Corina Creţu a aprobat alocarea a 66,5 milioane de euro pentru continuarea a două proiecte de modernizare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din judeţele Arad şi Mehedinţi
  • Comisarul european Corina Creţu a aprobat alocarea a peste 34 de milioane de euro pentru faza a doua a proiectului liniei 4 de metrou din Bucureşti

Comisia aprobă fonduri şi nu doamna Creţu! Este admirabil că dânsa se pricepe la spitale, căi ferate, conducte, metrou şi, în general, la orice chestie despre care este întrebată, aşa că ne aşteptăm măcar la un titlul de academician, că doctoratele a la domnul Oprea s-au cam demodat.

Desigur, doamna Creţu s-a potrivit foarte bine la Antena 3, un post controlat de un securist comunist specializat în linşaj mediatic al adversarilor politici ai domnului Voiculescu şi promovarea politicienilor şantajabili, parte a sistemului de relaţii şi putere care controlează România de 27 de ani.

România are un guvern care pare gândit pentru întrebări către Radio Erevan. Doamna Creţu reprezintă cu cinste acest guvern în Comisia Europeană. Aşa cum cinstea s-a dovedit a fi principala calitate a lui Ponta, la fel şi profesionalismul este principala calitate a doamnei Creţu.

   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite