CCR: Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară este constituţională; PNL s-a făcut de râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii CCR au decis, joi, că Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară este constituţională, respingând, astfel, sesizarea PNL.

”Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. Criticile în ce priveşte Regulamentul, că nu s-au respectat zilele, orele prevăzute acolo, nu sunt chestiuni de constituţionalitate şi nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituţională. În ce priveşte celelalte critici, că ar fi fost abordate probleme de lege organică, nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că din cuprinsul proiectului de lege nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau, mai ales, că Guvernul nu va ţine cont de interdicţia constituţională de a aborda domeniul legii organice”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

El a precizat că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe trebuie să precizeze doar domeniul în care Executivul poate legifera şi nu este necesar să detalieze legile pe care doreşte să le modifice.

”Dacă, de pildă, ar fi prevăzut domeniul regimului general al proprietăţii sau domeniul organizării generale a învăţământului sau probleme de infracţiuni, era clar că ar fi fost neconstituţional acel text. Dacă Guvernul va încălca spiritul Constituţiei, ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională pe acel domeniu”, a mai explicat Dorneanu.

Dragnea râde de PNL

Pentru preşedintele PSD, Liviu Drganea, decizia CCR a fost un bun prilej să-i taxeze pe liberali. „Salut decizia de astăzi a Curţii Constituţionale! Încă o dată, se demonstrează faptul că PNL înţelege să blocheze orice proiect benefic românilor în numele unui război politic generat tot de ei. Îi rog să înţeleagă că s-a încheiat campania electorală. Îi invit să construim împreună o viaţă mai bună pentru români şi nu să blocăm România“, a scris Liviu Dragnea pe Facebook după decizia CCR.

În replică, liberalii spun: „Decizia Curţii Constituţionale asupra Legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe oferă un răspuns cert asupra unor suspiciuni de neconstituţionalitate care trebuiau clarificate. Era datoria şi obligaţia PNL, ca partid de Opoziţie, de a sesiza orice astfel de aspecte care ridică semne de întrebare în privinţa încălcării Legii fundamentale. Astfel, decizia Curţii Constituţionale se aplică, nu se discută. Cu acest prilej PSD are posibilitatea de a nu mai mima activitatea parlamentară, de a nu mai inventa pretexte pentru nerealizarea angajamentelor electorale, ci de a prezenta soluţii de guvernare concrete şi realiste“.

„Guvernul Dragnea – Grindeanu are acum, pe lângă posibilitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă - instrument pe care l-a folosit neîngrădit până acum - pe cea a emiterii de ordonanţe simple. Cu toate acestea, ordonanţele simple sau de urgenţă trebuie să constituie excepţii, şi nu modalitatea de a transforma Parlamentul într-o anexă a actualului Guvern, fapt pe care tocmai actuala majoritate îl reclama în campania electorală“, mai arată PNL prin intermediul unui comunicat de presă. 

Liberalii au făcut exces de zel

De la 1 ianuarie, Parlamentul, deşi abia ales, a intrat în vacanţă timp de o lună. Aşa cere Constituţia: sesiunea parlamentară începe la 1 februarie. În acelaşi timp, Constituţia restrânge dreptul Guvernului de a legifera în perioada vacanţei parlamentare.

Este nevoie de o lege prin care Guvernul e abilitat să emită ordonanţe simple (care nu pot reglementa în sfera legilor organice) în timpul vacanţei parlamentare. Această lege a fost votată joia trecută de Parlament, după învestirea Guvernului Grindeanu, însă a fost imediat contestată la Curtea Constituţională de Opoziţie. A fost pentru prima dată când o lege de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe  în timpul vacanţei parlamentare – o lege pur tehnică – a fost reclamată la CCR. Liberalii au invocat faptul că majoritatea PSD din Parlament a oferit Guvernului dreptul de a intra şi în sfera legilor organice – cum ar fi Educaţia – lucru interzis de Constituţie. Însă argumentele PNL au fost mai degrabă de formă şi nu arată cu precizie unde a încălcat PSD Legea fundamentală, după cum a decis şi CCR.

Liviu Dragnea nu a mai aşteptat ca magistraţii CCR să decidă şi a venit cu o găselniţă procedurală: a convocat luni o sesiune extraordinară pe întreaga durată a vacanţei parlamentare. Aşadar, Guvernul nu mai are nevoie în acest moment de nicio lege de abilitare pentru a emite ordonanţe. Dar va putea emite ordonanţe de urgenţă (OUG), prin care pot fi modificate inclusiv legi organice. Explicaţia este următoarea: în timpul vacanţei parlamentare, dacă Guvernul ar fi emis o ordonanţă de urgenţă, Parlamentul ar fi trebuit să se întrunească automat în termen de cinci zile, pentru a aproba sau a respinge OUG. Acum, prin găselniţa lui Liviu Dragnea, Guvernul are putere totală de legiferare, pentru că Parlamentul este, oficial, convocat, chiar dacă parlamentarii nu se vor prezenta la lucru.

Concluzia: Din dorinţa de a arăta cu orice chip că fac Opoziţie, liberalii au contestat prima lege votată de PSD în favoarea Guvernului, fără a se gândi că ar fi fost mai oportun să nu o facă. Dacă intenţia a fost bună, rezultatul a fost pe dos. Căci cu o lege de abilitare, Guvernul ar fi stat în cleştele ordonanţelor simple, care nu pot influenţa foarte mult legislaţia.  Acum, cu o sesiune parlamentară care există doar în Monitorul Oficial, Guvernul poate jongla cu ordonanţe de urgenţă, care ar putea modifica şi legi sensibile – cum sunt cele fiscale sau penale – şi pe care Parlamentul nici măcar nu este obligat să le dezbată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite