Ce este în capul lui Dragnea? De ce provoacă o criză guvernamentală?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte ciudate ultimele decizii ale lui Dragnea. Să generezi o criză guvernamentală, în Săptămâna Mare, în timpul preşedinţiei rotative ale Consiliului UE, în prag de campanie electorală pentru alegeri europarlamentare, chiar că este de neînţeles. Este adevărat că Dragnea este încolţit din toate părţile şi acest fapt poate explica deciziile sale incoerente.

În ce situaţie se află Dragnea?

Dăncilă nu mai execută ce-i dictează el. La ultima şedinţă CEx al PSD, Dăncilă s-a opus vehement restructurării guvernului, dând dovadă de mai multă precauţie decât şeful său, Liviu Dragnea. OUG-urile pe justiţie au fost aşteptate cu sufletul la gură, de întreaga suflare penală, dar n-au venit. Cine a fost de vină? Ministrul Toader, zice Dăncilă, dar n-a luat nicio măsură împotriva lui Toader, se poate bănui chiar că s-a complăcut în situaţia aceasta, ştiind că va da socoteală cândva de ce semnează. Dragnea reclamă că sunt multe acte normative blocate la ministerul Justiţie, iar Dăncilă n-a vrut sau n-a fost capabilă să rezolve situaţia de blocaj. Dăncilă i-a pus pe liber pe Darius Vâlcov şi Anca Alexandrescu, ceea ce arată gradul degradării relaţiilor între cei doi.

Se apropie sentinţa definitivă în dosarul Bombonica. N-au scăpat nici Năstase, nici Voiculescu, nici Mazăre, nici alţi lideri importanţi ai PSD sau ai clasei politice. De ce ar scăpa Dragnea? Derularea apelului se pare că l-a lămurit pe Dragnea. Nu scapă de puşcărie într-o desfăşurare normală a procesului. Dosarul Bombonica are probe beton. Scuza că n-a ştiut de cele două angajate este contrazisă de declaraţiile coinculpaţilor şi martorilor.

Dragnea este tot mai contestat în partid şi în rândul simplilor cetăţeni. De câte ori apare în public, şi chiar în adunările de partid, participanţii sunt apatici, când nu primeşte replici tăioase, cum s-a întâmplat la Suceava.

Dragnea a devenit oaia neagră a UE. Reprezentanţii UE nu vor să aibă relaţii cu Dragnea, vin semnale puternici şi repetate din care rezultă că asaltul asupra justiţiei îl face nefrecventabil pentru oficialii UE.

Ce vrea Dragnea prin restructurarea guvernului?

Dragnea era sigur că preşedintele Iohannis nu va accepta o remaniere cu Nicolicea titular la ministerul Justiţiei. Dacă nu era opoziţia premierului Dăncilă trecea direct la restructurare. Aici încep semnele de întrebare.

PSD-ALDE are o majoritate de 7 voturi în parlament şi mai pot conta pe 10 voturi de la minorităţi. Să contezi pe o astfel de majoritate fragilă, în Săptămâna Mare, când mulţi parlamentari sunt în vacanţa de Paşte cu familiile, în locaţii exotice departe de ţară, e o prostie, spus direct. UDMR prin liderul său Kelemen Hunor a şi anunţat că nu susţine un nou guvern (UDMR va lăsa coaliţia să arate că are majoritate, dacă se face restructurarea Guvernului, spune Kelemen Hunor la RFI).

S-a fript cu promisiunile neonorate ale lui Dragnea, cu prilejul susţinerii majorităţii în alte ocazii. Nu mai dă doi bani pe cuvântul lui Dragnea, nu mai speră că ar obţine ceva la schimb cu susţinerea parlamentară. Nu e clar dacă Ponta va reuşi să mai disloce câţiva parlamentari PSD, acum când miza e uriaşă. În aceste condiţii, avându-l şi pe Iohannis opozant declarat, cum poţi să rişti să pierzi guvernarea, cu doar 17 presupuse voturi peste majoritatea necesară? Nu se dă „bolnav“ niciun parlamentar PSD, vin toţi miercuri la muncă, la chemarea, fie şi disperată, a lui Dragnea? Greu de înţeles ce calcule şi-a făcut Dragnea.

Nu e clar în ce va consta restructurarea guvernului

Restructurare înseamnă apariţia sau dispariţia unor ministere, schimbări în Legea de organizare şi funcţionare a guvernului. Nu s-a discutat nimic în CEx în ce va consta restructurarea. Se zvoneşte că ar fi vorba de ridicarea Secretariatului General al Guvernului la rang de minister. Şi pentru aşa ceva nu trebuie modificată Legea de organizare a guvernului? Când se va produce, dacă miercuri ar fi în Parlament şedinţa de validare a guvernului restructurat?

Şi dacă nu trece guvernul restructurat, ce se va întâmpla?

Şi aici lucrurile sunt neclare, nu avem prea multă experienţă în domeniul acesta. Dacă opoziţia vine în parlament să asigure cvorumul, iar guvernul restructurat nu trece, în opinia mea guvernul se consideră demis. Când ceri un vot de încredere în parlament, pentru un guvern cu altă componenţă, şi nu obţii votul parlamentului, ce altă concluzie poţi trage? Dar nu cumva pe asta şi mizează Dragnea, pentru a scăpa de Dăncilă, care nu-i mai execută ordinele? Vom vedea.

Concluzie

Să rişti o criză guvernamentală în prag de alegeri, în timpul preşedinţiei UE, în Săptămâna Mare, e clar că ceva nu este în regulă. Şi premierul Dăncilă s-a arătat oripilată de această perspectivă, şi n-a acceptat-o. O va accepta mai departe? Doar ea poate trimite parlamentului cererea de aprobare a unei restructurări a guvernului.

Ce este în capul lui Dragnea? Are alte planuri precise să scape de puşcărie sau e doar prostie?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite