CEX-ul de miercurea trecută al PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 14 februarie, a avut loc la Bucureşti şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD. Prin redacţii, în presa scrisă, prin talk-show-urile de televiziune s-a făcut vorbire despre ea, chiar cu o oarecare doză de emoţie, încă de săptămâna trecută.

Încă de atunci se aşteptau decapitări, schimbări de personal, puneri la punct dintre cele mai dure al căror rost ar fi fost acela de a tranşa rapid conflictul dintre preşedintele PSD şi câţiva dintre liderii partidului. Ar fi fost vorba îndeosebi despre preşedintele executiv, dl. Nicolae Bădălău, şi secretarul general adjunct al PSD, dl. Codrin Ştefănescu.

Tensiunea şi aşteptările presei şi ale celor interesaţi de politică au crescut încă şi mai mult după ceea ce a început să se întâmple, î de duminică seara pe televiziuni. Mai exact la România tv, Antena 3, dar şi la TVR 1, canalul principal al Televiziunii fals numită încă publică, canal complet anexat de PSD prin emisiunea lui Ionuţ Cristache România 9, dar şi prin arbitrariul conducerii exercitate de directorul general interimar al instituţiei, d-na Doina Gradea. E vorba despre atacul concertat asupra DNA şi asupra şefei lui, d-na Laura Codruţa Kövesi.

Unul dintre vicepremieri, dl. Paul Stănescu, şi el penal, desigur, a spus, cu numai câteva ore înainte de începere CEX, că d-na Laura Codruţa Kövesi ar trebui, în mod obligatoriu, să îşi dea demisia. Mai marii din conducerea PSD se pregăteau, aşadar, să facă miercuri ceea ce nu şi-au îngăduit nici Nicolae Ceauşescu, nici Comitetul Politic Executiv al PCR. Să pună public botniţă justiţiei. Să hotărască demiteri din conducerea Marilor Parchete în şedinţe de partid.

Din motive care mie îmi rămân pentru moment necunoscute, nu s-a întâmplat nimic din toate acestea. Mai mult. Neaşteptata conferinţă de presă a procurorului şef al DNA a eclipsat aproape cu totul reuniunea la vârf a social-democraţilor români. Nu s-a vorbit aproape defel despre ceea ce s-a discutat şi s-a hotărât acolo. S-a scris foarte puţin şi despre demiterea “din mai multe motive”, vorba d-lui Liviu Dragnea, a 27 de secretari de stat, o demitere care, din câte se spune, ar fi produs nemulţumirea d-nei Viorica Dăncilă, nici despre decizia de a se propune înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să cerceteze activitatea directorului SPP, dl. Lucian Pahonţu. Nu a mai fost nici timp, nici chef, cel puţin până la ora la care scriu, să se comenteze anunţul ce i-a luat pe nepregătite pe mulţi pesedişti din liga întâi, anunţ referitor la convocarea peste o lună a unui Congres extraordinar al partidului. Convocare hotărâtă pare-se unilateral de dl. Liviu Dragnea şi pe urmă aprobată disciplinat, într-un exemplar spirit de turmă, de mai toţi cei cărora li s-au solicitat declaraţii de presă. Şi de plenul CEX-ului. Un semnal proeminent că dl. Liviu Dragnea controlează încă şi nu oricum, ci cu o mână de fier, partidul.

Preşedintele PSD a precizat că va cere în cursul Congresului din martie un vot de încredere din partea partidului. Vai, de ce? Nu e nevoie! Dl. Dragnea a fost ales prin votul liber şi unanim al tuturor membrilor PSD!” au cântat cu triluri şi delicate bătăi de pleoape sopranele partidului. Doamnele Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea. Prefăcându-se a fi uitat că toţi membrii PSD au avut de ales, precum se întâmplau odinioară lucrurile la PCR, între Dragnea şi Dragnea. 

Sunt însă mai mult ca sigur că dl. Liviu Dragnea îşi va pune în aplicare planul. Va solicita respectivul vot  fiind încă de azi mai mult ca sigur că îl va primi. Nu riscă nimic. PSD nu e pregătit pentru lovituri de palat. E şi aici un semn al moştenirii primite din partea PCR. Dl. Dragnea va trece mai apoi la “primenirea” rândurilor conducerii partidului. Se prea poate ca de abia atunci dl. Nicolae Bădălău să îşi piardă funcţia. Cu certitudine va fi obligat să facă mulţi paşi în spate dl. Codrin Ştefănescu care, ne-a spus chiar dl. Liviu Dragnea, “vorbeşte cam mult” pentru poziţia pe care o deţine la ora actuală în partid.

Dl. Liviu Dragnea îşi va securiza funcţia ştiind că din martie încolo în viaţa politică a ţării vor urma destule agitaţii. Are nevoie de o consolidare a puterii sale personale. Nevoia îi va fi satisfăcută.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite