Cine l-a apărat pe Iohannis în Turcia şi Israel. Securitate la nivel maxim pentru şeful de stat român. 13 terorişti arestaţi în timpul vizitelor la Istanbul şi Ankara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţeri SPP, antitero, informativi şi specialişti pentru inspecţia pirotehnică. Aceştia sunt doar o parte a dizpozitivului complex de securitate format pentru asigurarea pazei şi protecţiei preşedintelui Klaus Iohannis cu prilejul vizitelor în Israel şi Turcia. „Adevărul“ prezintă modul cum a fost apărat şeful statului şi explicaţiile specialiştilor în ceea ce priveşte necesitatea organizării dispozitivului complex pentru apărarea lui Iohannis.

Ultimele două vizite oficiale ale preşedintelui Klaus Iohannis au avut loc în state în care pericolul este la el acasă. În primul rând, Israelul, o ţară nesigură din prisma conflictului între forţele israeliene şi facţiunile radicale palestiniene, sprijinite de cele mai multe ori de organizaţii teroriste. În al doilea rând, Turcia, stat în care doar în luna martie au fost două atentate soldate cu zeci de răniţi şi aproape 150 de răniţi.

Situaţia din cele două state a dus la pregătirea unor unor măsuri de securitate sporite, atât în Israel, cât şi în Turcia. În Turcia, de exemplu, pentru apărarea lui Iohannis a fost folosit un dispozitiv complex de securitate dintr-o echipă româno-turcă mai mare faţă de vizitele oficiale obişnuite.  Dispozitivul fost compus din patru structuri diferite, potrivit unor surse oficiale: ofiţeri de pază şi protecţie ai Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP) şi Organizaţiei Naţionale turce de Informaţii (Milli Istihbarat Teskilati -  MIT), ofiţeri pentru intervenţie antitero, ofiţeri informativi şi o altă structuri pentru control tehnic şi inspecţie pirotehnică. Pe lângă aceştia, în cadrul dispozitivului au fost prezenţi şi analişti capabili să reconfigureze traseul şi să ofere soluţii rapide în cazul unor evenimente neprevăzute. Aşadar, aceasta a fost echipă care l-a însoţit pe Iohannis în permanenţă în timpul deplasărilor de la nivelul solului.  

13 terorişti, arestaţi în timpului vizitei lui Iohannis

Însă, în timpul vizitei în Turcia, pentru protecţia lui Iohannis au patrulat pe Bosfor mai multe nave în timpul în care acesta a fost la o întâlnire cu românii din Istanbul, iar din aer a fost supravegheat de elicoptere. Iar motivele au fost întemeiate. Marţi, poliţiştii turci au arestat zece persoane suspectate de terorism în apropierea Istanbulului, una dintre acestea având asupra sa o centură cu explozibil. La o zi distanţă, alţi trei suspecţi au fost reţinuţi în apropierea ambasadelor Germaniei şi Olandei. 

Ultimele vizite au decurs bine, însă acest lucru datorită modului profesionist în care au acţionat atât partea română, cât şi israelienii şi turcii. Mai mulţi specialişti în serviciile de informaţii au explicat pentru „Adevărul“ modul cum funcţionează aceste structuri şi ce înseamnă pregătirea vizitei unui şef de stat într-o zonă în care probabilitatea producerii unui incident e mult mai mare faţă de ţările ferite de conflicte şi atentate teroriste.

„Vizitele preşedintelui nu se realizează în exteriorul ţării noastre decât prin cooperare deplină cu ţările gazdă.  Nu sunt doar cei de la SPP şi structurile antitero româneşti în echipa de pregătirea a vizitelor. Sunt şi ofiţeri de la structurile lor de pază, de informaţii, antitero. Trebuie o colaborare totală. Răspund în primul rând cei care conduc structurile de securitate din ţările gazdă. Din acest punct de vedere nu este nicio problemă în ţări ca Israel şi Turcia. Israelienii şi turcii au structuri antitero  şi de protecţie a înalţilor demnitari foarte performante, printre cele mai bune din lume“, a precizat Cristian Troncotă, fost decan al Facultăţii de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul“.

„Nimeni nu-şi permite să eşueze. Ar fi un dezastru“

Complexitatea dispozitivului şi colaborarea cu echipele ţărilor gazdă, chiar dacă la prima vedere a părut exagerată pentru omul de rând care a văzut pe viu desfăşurarea de forţe, a fost dictată de situaţia din teren. Istoricul Constantin Corneanu explică : „Cu siguranţă s-au făcut nişte verificări cu mult timp înainte şi s-au luat măsuri drastice. Traseele pentru coloana Klaus Iohannis au fost analizate atent. Trebuie spus că la adresa preşedintelui nu au fost făcute ameninţări nici la Ankara, nici la Ierusalim. Aţi auzit de vreo asemenea ameninţare? În plus, niciun serviciu nu-şi permite să eşueze în timpul vizitei unui şef de stat, iar în acelaşi timp nimeni nu vrea să-şi recunoască neputinţa niciodată, indiferent care fi situaţia. Ar fi un dezastru pentru ei. Pe lângă faptul că e în atribuţiile lor asigurarea de informaţii şi protecţie, din orgoliu profesional, ofiţerii unui serviciu vor avea grijă de asigurarea securităţii depline“, spune Corneanu, preşedinte al Consiliului Director al  Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu“.

Specialiştii au punctat faptul că punerea la punct a întregii strategii pentru asigurarea protecţiei şefului de stat a avut  două componente de care trebuie ţinut cont. În primul rând, serviciile locale bine puse la punct. Traseele au fost atent pregătite de responsabilii dispozitivului complex din ambele state.  „Americanii au 3.000 de agenţi de filaj care se deplasează odată cu obiectivul. Mossadul are şi el, la rândul său, cam tot aşa. Turcii, pe acolo şi ei. Stau bine cu MIT-ul lor“, susţine Cristian Troncotă. Corneanu punctează, la rândul său, faptul că serviciile locale au analizat din timp evoluţia situaţiei şi au ştiut de toate posibilele complicaţii de moment, ceea ce a dus la sporirea echipelor care l-au însoţit.

Ofiţerii acoperiţi, diferiţi în funcţie de stat  

O a doua componentă e reprezentată de resursa umană română în materie de servicii. Timpul scurt între cele două vizite, de aproape două săptămâni (vizita în Israel a avut loc între 6-11 martie, iar în Turcia în perioada 22-24 martie), deşi la prima vedere ar putea părea problematică din cauza situaţiilor interne din Israel şi Turcia, nu a pus dificultăţi. Explicaţia dată de specialişti este că la fiecare dintre cele două vizite au fost alcătuite echipe formate din alţi ofiţeri. „Cei care sunt în dispozitiv, dacă mă întrebaţi pe mine, nu cred că erau aceeaşi. E posibil ca cei din primul inel de protocol să fi fost. Însă, ofiţerii aflaţi pe teren sunt cu totul alţii. Să nu-l confundăm pe cel care îi deschide uşa domnului Iohannis cu cel care, dacă Doamne fereşte! s-ar întâmpla să plece un glonţ înspre preşedinte, s-ar arunca să-l apere. Acela vine din altă parte şi nu prea cred că-l puteţi vedea“, a conchis Troncotă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite